Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της κεντρικά στο Δουβλίνο μετά την επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε σε πλατεία της πρωτεύουσας της Ιρλανδίας και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά.

Σύγχυση έχει επικρατήσει με την ταυτότητα του δράστη. Πληροφορίες ανέφεραν πως είναι αλγερινής καταγωγής, ωστόσο η αστυνομία κάνει λόγο για Ιρλανδό πολίτη, χωρίς να διευκρινίζει ή να επιβεβαιώνει κάτι άλλο για την ταυτότητά του.

Δουβλίνο: Εξετάζονται «όλες οι πιθανότητες» για τα κίνητρα της επίθεσης

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Ιρλανδίας δήλωσε ότι δεν έχει αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο, ούτε αυτό της τρομοκρατίας, όσον αφορά το κίνητρο της επίθεσης. «Ποτέ δεν απέκλεισα κανένα πιθανό κίνητρο για αυτήν την επίθεση. Όπως είπα εξαρχής, εξετάζονται όλες οι πιθανότητες», τόνισε ο Ντριου Χάρις.

«Δεν θα κάνω περαιτέρω εικασίες όσον αφορά το τρομοκρατικό κίνητρο. Μέχρι να σιγουρευτούμε για ποιο είναι το κίνητρο (του δράστη) θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα ενδεχόμενα», πρόσθεσε ο Χάρις.

Λίγη ώρα μετά το περιστατικό ξέσπασαν σφοδρά επεισόδια. Ένα περιπολικό της αστυνομίας πυρπολήθηκε, βανδαλίστηκαν καταστήματα και το κέντρο της πόλης μετατράπηκε σε ένα πεδίο συγκρούσεων. Φωτιά σημειώθηκε και σε ξενοδοχείο όπου η κυβέρνηση φιλοξενεί ανθρώπους που έχουν κάνει αίτηση για τη χορήγηση ασύλου.

Δουβλίνο: «Ακροδεξιοί χούλιγκαν» πίσω από τα επεισόδια

Στη συνοικία της επίθεσης, όπου ζει μεγάλος αριθμός μεταναστών, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες ακροδεξιοί που κρατούσαν ιρλανδικές σημαίες και πλακάτ με το σύνθημα «Οι ζωές των Ιρλανδών μετρούν» και φώναζα «πετάξτε τους έξω» (σ.σ. εννοώντας τους μετανάστες).

Η αστυνομία έκανε λόγο για «ακροδεξιούς χούλιγκαν» που βρίσκονται πίσω από τα επεισόδια. Τα επεισόδια προκλήθηκαν από «παρανοϊκούς χούλιγκαν που τους καθοδηγεί η ακροδεξιά» δήλωσε επιθεωρητής της αστυνομίας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος η υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «αλήτες» χρησιμοποιούν το περιστατικό «για να προκαλέσουν χάος».

Διαβάστε ακόμη: