Τα συντρίμμια των φορτωμένων με εκρηκτικά ναζιστικών πλοίων που βυθίστηκαν στον ποταμό Δούναβη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αναδύθηκαν κοντά στην πόλη Prahovo της Σερβίας, μετά την ξηρασία του Ιουλίου και του Αυγούστου, η οποία οδήγησε σε πτώση της στάθμης του νερού του ποταμού.

Τέσσερα σκάφη που χρονολογούνται πριν από το 1950 ήρθαν επίσης στο φως στο Εθνικό Πάρκο Δούναβη-Δράβα της Ουγγαρίας κοντά στο Μόχατς, όπου η στάθμη του νερού του Δούναβη ήταν μόλις 1,5 μέτρο την Τρίτη, το παρατεταμένο αποτέλεσμα των έντονων κυμάτων καύσωνα και της επίμονης ξηρασίας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Τα πλοία που αποκαλύφθηκαν στο Prahovo ήταν μεταξύ των εκατοντάδων που ναυάγησαν κατά μήκος του Δούναβη από τον στόλο της Ναζιστικής Γερμανίας στη Μαύρη Θάλασσα το 1944, καθώς υποχωρούσαν από τις προελαύνοντες σοβιετικές δυνάμεις, καταστρέφοντας τα ίδια τα πλοία. Τα ναυάγια μπορούν να παρεμποδίσουν την κυκλοφορία του ποταμού κατά τη διάρκεια χαμηλών επιπέδων νερού.

Διάσπαρτα στην κοίτη του ποταμού, ορισμένα από τα πλοία εξακολουθούν να έχουν πυργίσκους, γέφυρες διοίκησης, σπασμένα κατάρτια και στραβωμένα κύτη, ενώ άλλα βρίσκονται ως επί το πλείστον βυθισμένα κάτω από την άμμο.

Ο Endre Sztellik, φύλακας στο εθνικό πάρκο Δούναβη-Δράβα, δήλωσε για ένα από τα πλοία: «Ακόμα δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι αυτό. Αυτό που βλέπουμε και ένα δυσάρεστο γεγονός είναι ότι το ναυάγιο μικραίνει, καθώς ο κόσμος ενδιαφέρεται γι’ αυτό και τμήματα του χάνονται».

Ο Δούναβης βρισκόταν στα 1,17 μέτρα στη Βουδαπέστη την Τρίτη, σε σύγκριση με το χαμηλό ρεκόρ όλων των εποχών, περίπου 0,4 μέτρα, που καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2018. Κατά τη διάρκεια των πλημμυρών, ο Δούναβης ανεβαίνει πολύ πάνω από τα 6 μέτρα.

«Η Ανατολική Ευρώπη βιώνει κρίσιμες συνθήκες ξηρασίας που επηρεάζουν τις καλλιέργειες και τη βλάστηση», ανέφερε η ευρωπαϊκή κλιματική υπηρεσία Copernicus στον ιστότοπό της στην τελευταία της έκθεση για την ξηρασία, η οποία δημοσιεύθηκε στις αρχές του μήνα.

Οι πολυαναμενόμενες βροχοπτώσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα, οι οποίες αναμένεται να αυξήσουν τη στάθμη του Δούναβη σε περίπου 3 μέτρα στο Μόχατς μέχρι το Σαββατοκύριακο, με τον ποταμό να είναι πιθανό να βυθίσει ξανά τα ναυάγια.

Η στάθμη του μακρύτερου ποταμού της Πολωνίας, του Βιστούλα, έχει πέσει σε χαμηλό ρεκόρ, αφήνοντας εκτεθειμένη την άμμο στη Βαρσοβία και νερό τόσο ρηχό που ένα ελάφι βιντεοσκοπήθηκε να περπατάει σε ένα τμήμα του στην ύπαιθρο.

Διαβάστε ακόμη: