H Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στους εργαζόμενους συνταξιούχους και τον κατώτατο μισθό.
Αναφερόμενη στους εργαζόμενους συνταξιούχους, η κυρία Μιχαηλίδου δήλωσε πως «Υπολογίζουμε ότι 100.000 στη χώρα μας είναι συνταξιούχοι και εργάζονται. Από αυτούς, οι 36.000 ήταν εγγεγραμμένοι ως εργαζόμενοι. Από χθες άνοιξε η πλατφόρμα ώστε να παίρνουν τη σύνταξή τους στο 100%. Πριν 6-7 παίρναν το 30%, ήρθε η ΝΔ, ο Γιάννης Βρούτσης τους έδωσε το 70% και εμείς τι λέμε: ότι τα χρήματα αυτά είναι δεδουλευμένα, τα έχουν σε όλο τον εργασίακό τους βίο δίνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές τους οπότε δεν χρειάζεται να τους κόψουμε το 30% οπότε άνοιξε η πλατφόρμα, με μια εύκολη διαδικασία με 3 σελίδες, και από χθες μέχρι σήμερα έχουμε 5.300 εγγεγραμμένους».
Η μειωμένη επιβάρυνση τους αφορά πλέον σε φορολόγηση 10% επί του μισθού τους, ενώ, όπως ανάφερε η Υπουργός Εργασίας «αν είσαι πολύτεκνος ή άτομο με αναπηρία, δεν πληρώνεις το 10% του φόρου».
Σχετικά με τον κατώτατο μισθό και την επικείμενη νέα αύξηση του, η Δόμνα Μιχαηλίδου επισήμανε: «Εμάς μας νοιάζει να μπορούμε να ενισχύσουμε το εισόδημα του νοικοκυριού. Από το 2019 αυξήσαμε κατά 20% τον κατώτατο μισθό παράλληλα με το 20% της αύξησης του μέσου μισθού. […] Υπάρχουν πάντα οι περιπτώσεις που μένουν εκτός από τέτοιες ρυθμίσεις. Για κάθε αύξηση μιας μονάδας του κατώτατου μισθού έχουμε μια μέση αύξηση της τάξης του 0.4% στο σύνολο των μισθών στην χώρα μας».
«Μέχρι τις 22 Μαρτίου θα έχει γίνει η εισήγηση μου στο Υπουργικό Συμβούλιο και από 1ης Απριλίου θα έχει νομοθετική η 4η διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού. Θα ξεκινά από “8” το ύψος του κατώτατου μισθού. Σήμερα μιλάμε για μισθό 780 ευρώ μεικτών, αυτο που μπορούμε να πούμε είναι ότι το μεικτό ποσό θα είναι πάνω από 800», είπε η υπουργός Εργασίας, χωρίς να επιβεβαιώσει την αναφορά της Μαρίας Αναστασοπούλου πως σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση θα είναι της τάξης των 40 ευρώ.
Όσον αφορά την ανεργία και την δυσκολία επιχειρήσεων να βρουν προσωπικό, η κυρία Μιχαηλίδου είπε ότι «έχουμε το πρόβλημα εργοδοτών ότι δεν μπορούν να βρουν εργατικά χέρια και μάλιστα καταρτισμένα εργατικά χέρια, με την ανεργία στο 8,9%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, την περασμένη εβδομάδα».
Αναφορικά με τις κρατήσεις υπέρ υγείας που σε ορισμένες περιπτώσεις συντάξεων είναι τριπλές, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είπε ότι «η σύνταξη που δίνεται σήμερα, δεν προέρχεται από το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ας μην αναφερθούμε σε όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια με την κρίση, που πήγαν τα αποθεματικά, τι κόπηκε από τους συνταξιούχους και τι μπορεί να επιστρέψει. Εδώ είναι που έρχονται και όλα τα μέτρα για την οικογένεια. Αν δεν αντιστρέψουμε την δημογραφική τάση δεν θα μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις συντάξεις».
Για την επιδοματική πολιτική και σε σχόλιο ότι η ΝΔ που κατήγγειλε τα επιδόματα είναι η Κυβέρνηση που έχει δώσει περισσότερα επιδόματα από κάθε άλλη Κυβέρνηση, η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε πως «είναι άλλο η καταγγελία των επιδομάτων και άλλο να λες ότι χρειάζεται να στηρίξεις την κοινωνία. Δεν πάμε οριζόντια, αλλά στοχευμένα και βλέπουμε τις κατηγορίες που είναι πιο ευάλωτες και χρειάζονται στήριξη».
Σε ότι αφορά τις κυοφορούμενες αλλαγές στο ύψος του επιδόματος εργασίας ανά δικαιούχο, επεσήμανε ότι ένας εργαζόμενος με καλό μισθό, 20 χρόνια δουλειάς και υψηλές εισφορές υπέρ της ΔΥΠΑ και ένας εργαζόμενος με δύο έτη δουλειάς με τον κατώτατο μισθό, αν βγουν σήμερα στην ανεργία θα πάρουν το ίδιο επίδομα. Όμως, το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να είναι αναλογικό των ετών στην εργασία και των εισφορών από τον ασφαλιστικό βίο του δικαιούχου, αυτό θα αλλάξουμε».