Ακούγεται ουτοπικό αλλά σίγουρα είναι ελκυστικό: τέσσερεις ημέρες εργασία, τρεις ημέρες ελεύθερος χρόνος. Πίσω από την ιδέα μιας εβδομάδας εργασίας τεσσάρων ημερών στην Ισπανία βρίσκεται ο Ινίγο Ερεχόν, επικεφαλής του αριστερού κόμματος Más País. Ο ίδιος κάνει εκστρατεία εδώ και καιρό προωθώντας την ιδέα του. «Η Ισπανία είναι μια από τις χώρες της Ευρώπης, όπου οι άνθρωποι εργάζονται τις περισσότερες ώρες. Η χώρα μας ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα παραγωγική. Γιατί δεν προσπαθούμε να ξοδεύουμε λιγότερο χρόνο στο γραφείο και περισσότερο χρόνο να έχουμε για εμάς;».

Το εργασιακό αυτό μοντέλο αναμένεται έτσι να δοκιμαστεί πιλοτικά στην πράξη από το φθινόπωρο. Περίπου 6.000 εργαζόμενοι σε 200 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα εργάζονται μια ημέρα την εβδομάδα λιγότερο για τουλάχιστον έναν χρόνο. Αυτό, φυσικά, με πλήρη μισθό. Η ιδέα που κρύβεται πίσω από αυτό το σχέδιο έχει και μια άλλη σκοπιμότητα: τη δημιουργία νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης, που θα προκύψουν από την ελάφρυνση του εβδομαδιαίου χρονοδιαγράμματος των εργαζομένων που ήδη απασχολούνται. Το ισπανικό κράτος μάλιστα αναμένεται να στηρίξει αντίστοιχες εταιρείες με 50 εκατομμύρια ευρώ.

Φυσικά από μόνος του ο ισπανικός προϋπολογισμός δεν αρκεί για να καλύψει τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου πειράματος. Τα κεφάλαια θα μπορούσαν να προκύψουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.  Ο καθηγητής Οικονομικών Χουάν Τόρες από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης βλέπει πάντως το όλο εγχείρημα μόνο θετικά. «Πράγματι, επενδύουμε χρήματα σε ένα πείραμα που δεν ξέρουμε καν αν θα αποδώσει. Αλλά το κόστος είναι διαχείρισμο και δεν ανταγωνίζεται άλλα κόστη που πρέπει να καλυφθούν για την πανδημία. Συγκριτικά πρόκειται για ένα μικρό ποσό». Και ο Χουάν Τόρες εκτιμά ότι η εβδομάδα των τεσσάρων εργάσιμων μπορεί να οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.