Αναπόφευκτη θεωρεί την περαιτέρω πτώση των μετοχών το ΔΝΤ καθώς οι κεντρικές τράπεζες και κυρίως η Fed θα προχωρήσουν αναγκαστικά σε μεγαλύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους για να δαμάσουν τον πληθωρισμό.

Από ανάλυση των Nassira Abbas και Tobias Adrian, προκύπτει ότι η διόρθωση των αγορών έχει δρόμο ακόμη, δεδομένου ότι τα πραγματικά επιτόκια, δηλαδή τα ονομαστικά μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού, παραμένουν ακόμη χαμηλά, παρακινώντας τους επενδυτές να συνεχίζουν να αγοράζουν ριψοκίνδυνα assets, όπως οι μετοχές.

Αυτό σημειώνουν ισχύει για τα 10ετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, για τα οποία το πραγματικό επιτόκιο είναι περίπου μηδενικό, ακόμη δε περισσότερο για τα αντίστοιχα γερμανικά ή βρετανικά ομόλογα, τα πραγματικά επιτόκια των οποίων είναι βαθιά αρνητικά (περίπου -1,5% και -2,5%, αντίστοιχα).

Επιπλέον, οι επενδυτές φαίνεται να μην έχουν προεξοφλήσει σήμερα πλήρως την επιδιωκόμενη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, που ανέρχεται σε 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς η ονομαστική απόδοση του 10ετούς ομολόγου είναι χαμηλότερη από το 2%.

«Η απόκλιση μεταξύ της άποψης των αγορών και των αξιωματούχων της Fed σχετικά με την πιο πιθανή πορεία του κόστους δανεισμού είναι σημαντική, επειδή σημαίνει ότι οι επενδυτές μπορεί να προσαρμόσουν περαιτέρω ανοδικά και ταχύτερα τις προσδοκίες τους για τη σύσφιξη της πολιτικής της Fed», σημειώνουν τα στελέχη του ΔΝΤ.

«Επίσης, οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να συσφίξουν περισσότερο την πολιτική τους από ότι αναμένουν σήμερα λόγω του επίμονου πληθωρισμού. Για τη Fed, αυτό σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο στο τέλος του κύκλου της περιοριστικής πολιτικής μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το 2,5%», προσθέτουν.

Οι αποτιμήσεις των μετοχών παραμένουν τεντωμένες

Το ΔΝΤ τονίζει ότι παρά την πρόσφατη πίεση των χρηματοδοτικών συνθηκών και τις ανησυχίες για τον κορονοϊό και τον πληθωρισμό, οι αποτιμήσεις των assets σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένουν τεντωμένες, ενώ και στις αγορές των ομολόγων τα spreads εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα παρά την περιορισμένη αύξησή τους πρόσφατα.

Το συμπέρασμα για τους αναλυτές είναι ότι «η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα προκαλέσει μία προσαρμογή των πραγματικών επιτοκίων και θα οδηγήσει σε ένα υψηλότερο επιτόκιο προεξόφλησης, οδηγώντας σε χαμηλότερες τιμές των μετοχών».