Ίλον Μασκ, Μαρκ Ζάκερμπεργκ και Τζεφ Μπέζος βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τους δισεκατομμυριούχους που είδαν τη μεγαλύτερη αύξηση του πλούτου τους από την αρχή του 2023.

Σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index, οι δέκα top κερδισμένοι έχουν δει φέτος την περιουσία τους να αυξάνεται κατά σχεδόν 400 δισεκατομμύρια δολάρια.

Άλλοι αξιόλογοι νικητές είναι ο Τζένσεν Χουάνγκ  ης Nvidia και οι συνιδρυτές της Google, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν.

Το ράλι οδηγεί ο Ίλον Μασκ ο οποίος κατέγραψε το μεγαλύτερο άλμα στην περιουσία του, προσθέτοντας στα ταμεία του 99 δισ. δολάρια μέσα σε εννέα μήνες, και ενισχύοντας έτσι τη θέση του ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Αυτό αντανακλά την άνοδο στην τιμή της μετοχής της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Tesla κατά 107%.

Ο δισεκατομμυριούχος κατέχει περίπου το 13% της εταιρείας και πάνω από 300 εκατομμύρια δικαιώματα προαίρεσης – ως εκ τούτου, η προσωπική του περιουσία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις χρηματιστηριακές επιδόσεις της εταιρείας.

Το ράλι της Meta

Ο Ζάκερμπεργκ βρέθηκε στο Νο. 2 της λίστας με τους πιο κερδισμένους, καταγράφοντας αύξηση στον πλούτο του κατά 61,9 δισεκατομμύρια δολάρια στα 108 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αύξηση τροφοδοτήθηκε από ένα ράλι 151% από το έτος μέχρι σήμερα στη μετοχή της εταιρείας του, Meta Platforms.

Ο Τζεφ Μπέζος ήρθε τρίτος, προσθέτοντας 46,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη λίστα ήταν επίσης οι ιδρυτές της Google, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, ο Λάρι Έλισον της Oracle, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Στιβ Μπάλμερ, ο Μάικλ Ντελ και ο Ισπανός μεγιστάνας Αμάντσιο Ορτέγκα.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι εννέα από τους 10 δισεκατομμυριούχους προέρχονταν από τον τεχνολογικό τομέα, καταδεικνύοντας ότι η μεγαλύτερη πηγή δημιουργίας πλούτου του 2023 ήταν το ράλι των μετοχών τεχνολογίας που τροφοδοτήθηκε από την έξαρση των επενδυτών για την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Ορτέγκα, ιδρυτής του ομίλου μόδας Inditex, ήταν η μόνη εξαίρεση σε αυτό.

Η περιουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου της Nvidia, Χουάνγκ, αυξήθηκε κατά 22,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, καθώς η μετοχή του κατασκευαστή τσιπ εκτοξεύτηκε κατά 187%, ξεπερνώντας κάθε άλλη μετοχή στον δείκτη S&P 500.

Διαβάστε ακόμη: