Αναφερόμενες στο μπαράζ των προκλητικών τουρκικών δημοσιευμάτων για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών που δημοσιεύθηκαν σήμερα (12/06). Το τελευταίο διάστημα, ο τουρκικός Τύπος χτίζει «αφηγήματα», ακολουθώντας τη γραμμή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησής του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φιλοκυβερνητική Milliyet, η οποία γράφει πως η Τουρκία διεκδικεί 22 νησιά «με τη δύναμη της Λωζάννης». Μάλιστα, υποστηρίζει πως ορισμένα από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Άγκυρα λόγω της στρατιωτικοποίησής τους, είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος.

Με τη σειρά της, η Yeni Safak αναφέρει πως 22 από τα 23 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα και καθιστούν «απειλή για την Τουρκία». Τονίζει δε, πως μόνο η Χάλκη είναι αποστρατιωτικοποιημένη.

Το εν λόγω δημοσίευμα ισχυρίζεται, επίσης, πως η Τουρκία έχει την κυριαρχία εννέα νησιών και ότι στην Ελλάδα δόθηκε μόνον το δικαίωμα χρήσης. Ανάμεσα στα εν λόγω νησιά είναι –όπως υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα– η Λήμνος, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Ικαρία και η Ρόδος. Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος, ωστόσο, εστιάζει στην οικονομική κρίση που ταλανίζει τη γειτονική χώρα.

Τουρκία: Τα ΜΜΕ χτίζουν «αφήγημα» για τουρκική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου

Με αργό και συστηματικό τρόπο, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσηςπιστά στη… γραμμή της τουρκικής κυβέρνησης, συμμετέχουν στην προσπάθεια δημιουργίας ενός «αφηγήματος» εναντίον της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, στοχεύοντας στα νησιά του Αιγαίου.

Σημείο καμπής στην αλλαγή στάσης των τουρκικών εφημερίδων και των τηλεοπτικών δικτύων, ήταν η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, όπως και η ομιλία του στο Κογκρέσο προκάλεσαν στην Άγκυρα ένα ισχυρό σοκ.

Ωστόσο, αυτό που εξόργισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αυτόματα οδήγησε και τα τουρκικά μέσα να ασχολούνται με την Ελλάδα, ήταν η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στα F–16 που θέλει να αγοράσει η Τουρκία.

«Ο Μητσοτάκης με έμμεσο τρόπο ζήτησε από τις ΗΠΑ να μη δώσουν F–16 στην Τουρκία», έγραψε η εφημερίδα Hurriyet.

Aκολούθησε η δήλωση του κ. Ερντογάν με την οποία ανήγγειλε πως διακόπτει κάθε επαφή με τον Πρωθυπουργό. Από εκείνη την ημέρα, άρχισε συστηματική προβολή σχετικών ζητημάτων στα πρωτοσέλιδα τουρκικών εφημερίδων, όπως για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Παράλληλα, σε όλα τα ενημερωτικά τηλεοπτικά δίκτυα υπάρχει προβολή θεμάτων για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις αμερικανικές βάσεις. Σε βασικό θέμα συζήτησης, αναδεικνύεται η στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ρεπορτάζ που υποστήριζε πως τα νησιά θα πρέπει να βρίσκονται υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.

Ένα άλλο γεγονός, το οποίο προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, ήταν η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ΨέριμοΚω και Αστυπάλαια.

Εκεί, εντάθηκε η συζήτηση για το καθεστώς των νησιών, για τον τρόπο που παραχωρήθηκαν πριν από 100 ή 70 χρόνια σε Ελλάδα και ΙταλίαΤηλεοπτικά δίκτυα επιχείρησαν να πλησιάσουν την Ψέριμο, ισχυριζόμενα πως είναι νησί «αμφισβητούμενης κυριαρχίας».