Δίπλωμα οδήγησης στα 17 έτη! Ψηφίστηκε στην Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο με τις ψήφους τόσο της ΝΔ όσο και του ΚΙΝΑΛ.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών δίνει τη δυνατότητα σε νέους ηλικίας 17 ετών να αποκτήσουν άδεια οδήγησης εντός της περιφέρειας στην οποία κατοικούν.

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για δίπλωμα οδήγησης στα 17

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπ. Υποδομών, το οποίο μεταξύ άλλων, προβλέπει δίπλωμα οδήγησης στα 17, αναμορφώνει το πλαίσιο που διέπει την εκπαίδευση, τη θεωρητική εξέταση και πρακτική δοκιμασία υποψηφίων οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης όλων των κατηγοριών οχημάτων, με σκοπό την προαγωγή της διαφάνειας, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και τη γενικότερη προαγωγή του επιπέδου της οδικής ασφάλειας της χώρας.

Μάλιστα καθορίζεται και ένα νέο σύστημα ελέγχου και εποπτείας των διαδικασιών θεωρητικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας (καταγραφή με κάμερες της εξέτασης), καθώς και αξιολόγησης των εξεταστών των υποψήφιων οδηγών και οδηγών.

Σε γενικές γραμμές, οι 17χρονοι θα μπορούν να οδηγούν εντός της Περιφέρειας στην οποία κατοικούν, αλλά με παρουσία συνοδού που θα είναι τουλάχιστον 25 ετών και θα έχει «καθαρό» δίπλωμα οδήγησης για το λιγότερο 5 χρόνια. Παρόμοια μέτρα ισχύουν και σε άλλες χώρες, με μερικές εξ αυτών να ρίχνουν το όριο οδήγησης με συνοδό, ακόμα και στα 15 έτη.

Για παράδειγμα, τα χαμηλότερα ηλικιακά όρια στην Ευρώπη τα έχουν η Εσθονία, η Λετονία, η Ισλανδία και η Σλοβενία όπου μπορούν να οδηγήσουν έφηβοι 16 ετών, πάντα υπό την επιτήρηση συνοδού. Μετά ακολουθούν αρκετές χώρες, μεταξύ αυτών και η δική μας, που επιτρέπουν την οδήγηση με συνοδεία από 17 ετών. Οι χώρες αυτές είναι η Γερμανία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Σλοβακία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο καταψήφισαν τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Διπλώματα οδήγησης: Οι 5 βασικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο

Με το νομοσχέδιο εισάγεται μια σειρά ρυθμίσεων για την εκπαίδευση και την εξέταση των νέων οδηγών.

Τα 5 βασικά σημεία που ξεχωρίζουν είναι τα εξής:

  1. Μαθήματα, εξέταση και οδήγηση από τα 17.
  2. Αλλαγές στα θεωρητικά.
  3. Το νέο σύστημα πρακτικής εξέτασης.
  4. Πώς θα διασφαλίζεται η διαφάνεια στα θεωρητικά.
  5. Στοπ στο «λάδωμα» – Νέα μέτρα για την πρακτική εξέταση.