Το καινοτόμο πρόγραμμα υποστηρικτικής ιατρικής για καρκινοπαθείς «Δίπλα στη Γυναίκα» παρουσίασε σήμερα η Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου και ο Σύλλογος Φίλων της κλινικής. Το ειδικά διαμορφωμένο Pampering Room (δωμάτιο υποστήριξης) στον χώρο της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής, εγκαινιάσθηκε και παραδόθηκε σήμερα και μπορεί να είναι -εκτός από χώρος ευεξίας- και μία «όαση» χαλάρωσης των ασθενών και των συγγενών τους. Εκεί, μπορούν να πραγματοποιηθούν επίσης ομάδες υποστήριξης ασθενών.
To Πρόγραμμα Υποστηρικτικής Ιατρικής για καρκινοπαθείς «Δίπλα στη Γυναίκα» υλοποιείται με στόχο να παρέχει μια σειρά υποστηρικτικών υπηρεσιών ολιστικής αντίληψης, ανέφερε ο καθηγητής Νίκος Βλάχος, διευθυντής της Β’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εξελίσσεται διαρκώς, όπως είπε, και προσαρμόζεται στις ανάγκες των ασθενών. «Σήμερα βλέπουμε την σπίθα που ελπίζουμε να απλωθεί και να γίνει ένα καινούργιο παράδειγμα για τη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Πόπη Καλαϊτζή, ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γυναικολογικής-Μαιευτικής Κλινικής Αρεταιείου Νοσοκομείου, τόνισε ότι ο Σύλλογος στέκεται δίπλα σε κάθε γυναίκα με καρκίνο και σε συνεργασία με το υψηλά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό της κλινικής και εθελοντές, παρέχει επιστημονικά τεκμηριωμένη ολιστική υποστήριξη σε ασθενείς, που διαγιγνώσκονται στην κλινική με γυναικολογικό καρκίνο. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει ψυχολογικά ασθενείς και συγγενείς, να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «και τώρα τι πρέπει να αλλάξω στη διατροφή μου;», να εντοπίσει και αντιμετωπίσει προβλήματα ύπνου, να ενθαρρύνει τη θεραπευτική άσκηση κλπ.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα συνεχάρη τόσο τον Σύλλογο Φίλων όσο και την κλινική για την πρωτοβουλία και υπογράμμισε τη σημασία που έχει το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, το οποίο θα μπορέσει να αποτελέσει τη βάση για την υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων και σε άλλα νοσοκομεία, καθώς ειδικά ο καρκίνος χρειάζεται μια ολιστική αντιμετώπιση.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας ‘Αγγελος Συρίγος, χαιρέτισε την πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο γυναικείος καρκίνος δεν είναι κάτι ανώνυμο. Έχει το όνομα της Ιωάννας, της Εύης, της Ελένης, συγγενούς ή φίλης. Είναι δίπλα μας. Γι’ αυτό έχει εξαιρετική σημασία η δημιουργία αυτού του ολοκληρωμένου προγράμματος για να στηρίξει τη γυναίκα ασθενή στο πιο δύσκολο στάδιο μετά την εγχείρηση, εκεί που χρειάζεται συστηματική ψυχολογική και θεραπευτική υποστήριξη για να προετοιμαστεί για την επόμενη ημέρα. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Αρεταίειο, ένα δημόσιο πανεπιστημιακό νοσοκομείο το οποίο προχώρησε στην καινοτόμο αυτή πρωτοβουλία».
Την προσπάθεια χαιρέτισαν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Αθανάσιος Δημόπουλος, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, καθηγητής Εμμανουήλ Πικουλής, ο καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ο καθηγητής Νίκος Αρκαδόπουλος, πρόεδρος του Αρεταιείου Νοσοκομείου.
Ο καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, επεσήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικές τέτοιες πρωτοβουλίες που βοηθούν στην ανακούφιση της ψυχικής υγείας των ασθενών με καρκίνο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους. Η ολιστική προσέγγιση της θεραπείας του καρκίνου είναι θεμελιώδους σημασίας».
Το πρόγραμμα υλοποιείται με την ευγενική χορηγία της doValue Greece, o διευθύνων σύμβουλος της οποίας, Τάσος Πανούσης, επεσήμανε ότι «η Υγεία έχει κεντρική θέση στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της doValue Greece. Επιλέγουμε εστιασμένες πρωτοβουλίες με άμεσο πρακτικό αντίκρισμα και συνεργαζόμαστε με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς κύρους στο πλαίσιο αυτό. Με μεγάλη χαρά παραδώσαμε τoν ειδικά διαμορφωμένο χώρο (pampering room) υποστηρικτικής ιατρικής στη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου. Πιστεύουμε πως οι γυναίκες ασθενείς θα βρουν εκεί την ολιστική στήριξη που χρειάζονται για να ξεπεράσουν τη δοκιμασία που αντιμετωπίζουν».
Την ευθύνη του επιστημονικού σχεδιασμού του προγράμματος έχει η Πόπη Καλαϊτζή, η οποία έχει εξειδικευτεί στην αποκατάσταση του καρκίνου, με την πολύτιμη συνεργασία εξαιρετικών επιστημόνων της Β’ Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Νίκου Βλάχου.