Τα 700.000 «άγγιξαν» τα ροζ χαρτάκια που έκοψε η δημοτική αστυνομία του δήμου Θεσσαλονίκης μέσα στην τελευταία 4ετία, ενώ αφαιρέθηκαν συνολικά 7.320 πινακίδες οχημάτων για αντικοινωνική στάθμευση σε θέσεις αναπήρων, σε ράμπες και διαβάσεις.
Σε απολογιστική συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην αίθουσα Νερού του δημαρχιακού μεγάρου της Θεσσαλονίκης αναλύθηκαν τα στοιχεία των ελέγχων και όλων των αρμοδιοτήτων της δημοτικής αστυνομίας κατά τη θητεία της διοίκησης Ζέρβα, από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και σήμερα.
«Το έργο της δημοτικής αστυνομίας είναι μετρήσιμο. Δεν μπορείς να κρύψεις τίποτα» δήλωσε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για δράσεις της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Δαγκλής, αναλύοντας τα στοιχεία μαζί με τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Μιχάλη Αλλαγιώτη.
Ειδικότερα, για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού στην πόλη, όπως ειπώθηκε, πραγματοποιήθηκαν 2.231.975 έλεγχοι στο Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης, για θέσεις μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών και βεβαιώθηκαν, 697.258 παραβάσεις του ΚΟΚ και αφαιρέθηκαν 7.320 πινακίδες.
Οι παραβάσεις των καταστημάτων
Στη διάρκεια της 4ετίας διενεργήθηκαν επίσης 5.235 έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης, με τα κλιμάκια να καταγράφουν 1.477 παραβάσεις.
Πραγματοποιήθηκαν 32 επιχειρήσεις απομάκρυνσης τραπεζοκαθισμάτων, ενώ επιβλήθηκαν 189 διοικητικές κυρώσεις. Επίσης, στο επίκεντρο βρέθηκε και η αντικαπνιστική νομοθεσία με 5.825 ελέγχους, κατά τους οποίους επιβλήθηκαν 260 πρόστιμα σε επιχειρήσεις και πολίτες για παραβίασή της.
Το «χτύπημα» στο παρεμπόριο
Η δημοτική αστυνομία συμμετείχε σε 480 μικτά κλιμάκια με την ΕΛΑΣ για θέματα υπαίθριου εμπορίου. Έγιναν 4.323 έλεγχοι, 873 κατασχέσεις και κόπηκαν 323 πρόστιμα.
Η υπηρεσία της δημοτικής αστυνομίας του δήμου Θεσσαλονίκης δέχτηκε ακόμη 16.745 τηλεφωνικές καταγγελίες (επώνυμες και ανώνυμες), στις οποίες ανταποκρίθηκε σε ένα ποσοστό 97,5%, διενήργησε 4.810 αυτοψίες για εγκαταλελειμμένα οχήματα και 7.570 επισκέψεις για υποθέσεις θεώρησης γνησίου υπογραφής κατ’ οίκων, εξυπηρετώντας πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετακίνησης.
Έλεγχοι για μάσκες και αποστάσεις στην πανδημία
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι δημοτικοί αστυνομικοί βρέθηκαν στους δρόμους για ελέγχους σχετικά με τον περιορισμό κυκλοφορίας, τη χρήση μάσκας, σε καταστήματα για επέκταση κοινόχρηστου χώρου αλλά και σε λαϊκές αγορές, με αντικείμενο την τήρηση των μέτρων προφύλαξης.
Όπως είπαν οι κύριοι Δαγκλής και Αλλαγιώτης, συνολικά πραγματοποιήθηκαν 1.227 μικτά κλιμάκια, διενεργήθηκαν περίπου 80.000 έλεγχοι περιορισμού κυκλοφορίας, άλλοι 26.000 έλεγχοι για χρήση μάσκας και ενημερώθηκαν 5.500 καταστηματάρχες.
Συνολικά 3.767 μαθητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής
Στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων και εκπαίδευσης, η δημοτική αστυνομία συνέχισε το πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής, το οποίο παρακολούθησαν 3.767 μαθητές από 89 δημοτικά σχολεία του δήμου.
Επίσης, η Υπηρεσία συμμετείχε έντεκα φορές σε αναζήτηση εξαφανισμένων ατόμων, σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού και δύο φορές με αποστολή καταρτισμένου προσωπικού.
Τα έσοδα και τα έξοδα της 4ετίας
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Δαγκλής στη δημοσιότητα, τα εισπραχθέντα έσοδα του δήμου Θεσσαλονίκης από ελεγχόμενη στάθμευση, ΚΟΚ, άδειες λειτουργίας, τέλη κατάληψης και υπαίθριο εμπόριο για τα έτη από 2020 – 2023 ανέρχονται σε 29.149.682 ευρώ, ενώ το σύνολο των εξόδων σε 14.914.789.
Αυτή τη στιγμή, η δημοτική αστυνομία του δήμου Θεσσαλονίκης διαθέτει δύναμη 79 αστυνομικών, ενώ μέσα στον Ιανουάριο του 2024 αναμένεται η προκήρυξη της πρόσληψης επιπλέον 80 ατόμων.