Ένα ηχηρό μήνυμα αλλαγής στέλνουν οι πολίτες μέσα από τη νέα δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα, θέτοντας στο επίκεντρο δύο καίρια ζητήματα που συζητούνται εδώ και δεκαετίες αλλά σπανίως αγγίζονται με πολιτικό θάρρος: την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο και την αποκατάσταση της τάξης και της ευθύνης στα πανεπιστήμια.

Οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι λένε «ναι» σε αξιολόγηση και απομάκρυνση των ανεπαρκών

Το 76,2% του εκλογικού σώματος δηλώνει υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας στο Δημόσιο, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα απόλυσης όσων δεν αποδίδουν. Η αποδοχή μάλιστα είναι διακομματική: από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. (82,5%) και του ΠΑΣΟΚ (76,9%), μέχρι του ΣΥΡΙΖΑ (66,9%) και του ΚΚΕ (62%).

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι 2 στους 3 δημοσίους υπαλλήλους (ποσοστό 64,5%) συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν με την άρση της μονιμότητας, δείχνοντας πως δεν φοβούνται την αξιολόγηση, αλλά την επιδιώκουν. Όπως φαίνεται, έχει έρθει η ώρα για αλλαγή κουλτούρας στο Δημόσιο, με το βάρος να μεταφέρεται στην ευθύνη και την αποδοτικότητα.

Παράλληλα, το 88% των πολιτών τάσσεται υπέρ της γενικευμένης αξιολόγησης όλων των δημοσίων υπαλλήλων, με κορυφαία αποδοχή (95%) στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και ισχυρά ποσοστά ακόμη και στο ΚΚΕ (75%). Το αίτημα διατρέχει κάθετα όλο το πολιτικό φάσμα.

Αντίστοιχα υψηλή είναι η αποδοχή και της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών: το 73,4% των δημοσίων υπαλλήλων τη στηρίζει, ενώ στο γενικό εκλογικό σώμα το ποσοστό φτάνει στο 83%. Ακόμη και στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ το 66,4% συμφωνεί, γεγονός που αποτυπώνει μια βαθιά κοινωνική μεταστροφή υπέρ της λογοδοσίας στον δημόσιο τομέα.

Ασφάλεια στα πανεπιστήμια με διαγραφή ταραξιών και αποζημίωση ζημιών

Η δεύτερη θεματική της έρευνας αφορά την ασφάλεια και τον σεβασμό στους πανεπιστημιακούς χώρους. Τα ευρήματα είναι σαρωτικά:

  • Το 89,9% θέλει να πληρώνουν οι ταραξίες τις ζημιές που προκαλούν στα πανεπιστήμια.
  • Το 78,2% υποστηρίζει την ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ.
  • Το 76,2% ζητά οριστική διαγραφή φοιτητών που καταδικάζονται στο Εφετείο για σοβαρά παραπτώματα.
  • Το 73,4% εγκρίνει την τοποθέτηση καμερών στους δημόσιους χώρους των ΑΕΙ.
  • Το 72,8% συμφωνεί με αναστολή φοιτητικής ιδιότητας για δύο χρόνια σε περιπτώσεις σοβαρών καταγγελιών.

Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι η κοινωνία έχει ξεπεράσει τα ιδεολογικά ταμπού και διψά για κανόνες, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια στους πανεπιστημιακούς θεσμούς.

Η Αριστερά σε ρόλο μειοψηφίας – Οι ίδιοι οι ψηφοφόροι της αποδοκιμάζουν την ανομία

Ακόμα και στις πιο νεαρές ηλικίες, η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της τοποθέτησης καμερών στα ΑΕΙ: 6 στους 10 μεταξύ 17–34 ετών λένε «ναι». Μόνη εξαίρεση η πολιτική Αριστερά: οι αυτοτοποθετούμενοι στον χώρο διαφωνούν με τις κάμερες (64,7%) και την ελεγχόμενη είσοδο (52,8%), ενώ εκφράζουν μικρή πλειοψηφική αντίρρηση και στην αναστολή φοιτητικής ιδιότητας.

Ωστόσο, ακόμα και σ’ αυτή τη δεξαμενή, το 71,1% συμφωνεί να πληρώνουν οι δράστες τις φθορές, ενώ το 52,7% συναινεί στη διαγραφή καταδικασθέντων φοιτητών. Πρόκειται για την απόλυτη ένδειξη κοινωνικής ωρίμανσης, που επανατοποθετεί την ακαδημαϊκή ελευθερία ως θεσμό, όχι ως πρόσχημα ατιμωρησίας.

Πολιτικά συμπεράσματα: Ώρα για γενναίες αποφάσεις

Η συντριπτική συναίνεση που καταγράφει η Marc ξεγυμνώνει τις πολιτικές ηγεσίες και τα συνδικάτα που επί δεκαετίες απέφευγαν τις μεταρρυθμίσεις από φόβο για πολιτικό κόστος. Αντιθέτως, το πολιτικό ρίσκο πλέον είναι να μην προχωρήσει κανείς σε τομές.

Η κυβέρνηση φαίνεται να αφουγκράζεται το αίτημα της κοινωνίας, έχοντας ήδη προχωρήσει σε κρίσιμες παρεμβάσεις, όπως το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο, η ενίσχυση της Παιδείας με πειθαρχικές ρυθμίσεις στα ΑΕΙ και η συνταγματική δέσμευση για αλλαγές σε μόνιμο προσωπικό. Η στήριξη που καταγράφεται στη δημοσκόπηση δίνει ξεκάθαρη νομιμοποίηση για ακόμη πιο βαθιές τομές.

Απέναντι σε αυτή την τάση, κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και παραδοσιακές συντεχνίες εμφανίζονται να μένουν πίσω από τις ίδιες τους τις κοινωνικές βάσεις, αδυνατώντας να κατανοήσουν την ανατροπή των παλιών ισορροπιών.

Η Ελλάδα του 2025 δεν θέλει άλλη ατιμωρησία, ασάφεια και αδράνεια. Ζητά αξιολόγηση, ευθύνη και δικαιοσύνη – στο Δημόσιο, στα πανεπιστήμια, παντού. Το μόνο που απομένει είναι να την ακούσει η πολιτική ηγεσία.

Δείτε την έρευνα:

Διαβάστε ακόμη: