Έντεκα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία, πρόκειται να δεχθούν επίπληξη για υπερβολικές κρατικές δαπάνες μόλις τεθούν σε ισχύ οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Οι εν λόγω χώρες κατέγραψαν το 22023 δημοσιονομικά ελλείμματα μεγαλύτερα από το όριο του 3% του ΑΕΠ που επιτρέπεται σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.

Η Κομισιόν θα αποφασίσει τον Ιούνιο εάν θα κινήσει τις λεγόμενες διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ). Οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα εάν δεν διορθώσουν την πορεία τους, ενώ οι χώρες εκτός του ευρώ αντιμετωπίζουν κινδύνους από τη στάση των αγορών.

Κυρώσεις

Σε Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο, των οποίων τα ελλείμματα υπερβαίνουν το 3% και δεν σχεδιάζουν να επιστρέψουν σε συμμόρφωση τα επόμενα χρόνια, είναι σχεδόν εγγυημένο ότι θα επιβληθούν κυρώσεις.

Οι δημοσιονομικοί κανόνες ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και τώρα εφαρμόζονται εκ νέου μετά από αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων ρητρών που παρέχουν περισσότερα περιθώρια για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Τσεχίας, υποστηρίζουν ότι το έλλειμμά τους θα επανέλθει στο 3% ή χαμηλότερα εντός του τρέχοντος έτους και δεν θα πρέπει να τιμωρηθούν για προσωρινή παράβαση.

Ελαστικός ο  Ντομπρόβσκις

«Μπορεί να υπάρχουν οριακές περιπτώσεις», δήλωσε στους Financial Times ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν για οικονομικές υποθέσεις.

«Εάν υπάρχει χώρα της οποίας το υπερβολικό έλλειμμα είναι κοντά στο 3% αλλά είναι προσωρινό, μπορεί να αποφασίσουμε να μην χρησιμοποιήσουμε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Ο προϋπολογισμός του 2024 μπορεί να μπει στο παιχνίδι».

Αμυντικές δαπάνες

Η Ρουμανία που δεν είναι μέλος της ευρωζώνης είναι επί του παρόντος η μόνη χώρα σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Η Πολωνία και η Ρουμανία, καθώς και η Σλοβακία, μέλος της ευρωζώνης, πιέζουν για εξαίρεση με το σκεπτικό ότι οι στρατιωτικές δαπάνες που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τις έχουν ωθήσει πάνω από το όριο.

Η Πολωνία παρουσίασε έλλειμμα άνω του 5% το 2023 και δαπάνησε το 3,9% του ΑΕΠ της στην άμυνα το ίδιο έτος, που σημαίνει ότι το έλλειμμά της που δεν σχετίζεται με την άμυνα ήταν κάτω από το όριο του 3%.

Πηγή: FT.com

Διαβάστε ακόμη: