Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει θετικές επιδόσεις την περίοδο 2024-2025, με ανάπτυξη του ΑΕΠ που ξεπερνά τον μέσο όρο της ευρωζώνης, σταθερή μείωση της ανεργίας και ενίσχυση της δημοσιονομικής εικόνας.

Ειδικότερα σύμφωνα με την Εαρινή Έκθεση 2025 του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% το 2024 και συνεχίζει την ανοδική του πορεία με 2,2% το πρώτο τρίμηνο του 2025. Κινητήριοι μοχλοί είναι η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, με σημαντική συμβολή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), από το οποίο έχουν αντληθεί άνω των 21 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο του 2025.

Η ανεργία υποχωρεί σταδιακά, με το ποσοστό να προβλέπεται στο 9,7% το 2025, ενώ ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 3% το 2024. Σημαντική είναι η αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, με τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των χωρών της ΕΕ το 2024, χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η δημοσιονομική απόδοση το 2024 ήταν ισχυρή, με πρωτογενές πλεόνασμα 4,8% του ΑΕΠ και συνολικό πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ. Οι δημοσιονομικές προοπτικές για το 2025 παραμένουν θετικές, με την Ετήσια Έκθεση Προόδου 2025 να προβλέπει τη συνέχιση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Βασικά σημεία που απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση:

  • Το υψηλό δημόσιο χρέος, αν και μειώνεται, απαιτεί συνεχή δημοσιονομική πειθαρχία.
  •  Παρά τη μείωση, η ανεργία και ο πληθωρισμός παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
  •  Η αντιμετώπιση διαρθρωτικών προκλήσεων όπως η γήρανση του πληθυσμού, η χαμηλή αποταμίευση και παραγωγικότητα, καθώς και τα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, είναι κρίσιμης σημασίας.

Κεντρική πρόκληση, η ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας

Σε ένα περιβάλλον αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και πιθανών επιπτώσεων από την επιβολή νέων δασμών στο διεθνές εμπόριο, η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει την πρόκληση του στρατηγικού συνδυασμού αυξημένων αμυντικών δαπανών με την παράλληλη ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων. Στόχος είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία θα οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη, ανθεκτικότητα στις εξωτερικές πιέσεις και, τελικά, στη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

Η συνέχιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και η στρατηγική μείωσης του χρέους παραμένουν ζωτικής σημασίας για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών.

Διαβάστε ακόμη: