Στις τελευταίες θέσεις των προτεραιοτήτων των νέων βρίσκεται σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η απόκτηση παιδιών, με την πρώτη σκέψη… να περνάει από το μυαλό τους στην ηλικία των 29 ετών. Οι προβλέψεις για μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα κάτω από τα 9 εκατομμύρια το 2050 και μείωση των γεννήσεων στις περίπου 75.000-80.000 ετησίως καθιστούν τo Δημογραφικό ένα από τα φλέγοντα προβλήματα όχι μόνο της χώρας μας, αλλά όλου του Δυτικού κόσμου.
Ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει πακέτο μέτρων για τη στήριξη των οικογενειών με έμφαση στους τρίτεκνους, τα οποία στοχεύουν στην ελάφρυνση του οικογενειακού budget, ενώ στο κάδρο έβαλε και τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.
Ενα από τα μέτρα που εξήγγειλε είναι η απαλλαγή από τον φόρο των μισθωτών – νέων γονέων που λαμβάνουν παροχές από τις επιχειρήσεις τους για διάστημα έως 12 µηνών από την απόκτηση παιδιού. Η φοροαπαλλαγή αφορά ποσό έως 5.000 ευρώ ετησίως, προσαυξανόμενο κατά επιπλέον 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Την ίδια ώρα, όφελος έχουν και οι επιχειρήσεις καθώς τα μπόνους εγγράφονται στα έξοδά τους.
Θεσπίζεται επίσης πλήρης φοροαπαλλαγή των voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους τους, ενώ καταργείται ο φόρος 15% που επιβάλλεται στις ιδιωτικές ασφάλειες υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών.
Ανεξάρτητα από τα φορολογικά κίνητρα, μεγάλες επιχειρήσεις άνοιξαν ήδη τον χορό των παροχών προς τις οικογένειες, στηρίζοντας με γενναιόδωρα επιδόματα τους εργαζομένους τους που αποκτούν παιδιά. Πρόκειται για τη Motor Oil, τη Eurobank, την Optima Bank και τη Viohalco.
Από την πλευρά της, η αρμόδια υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη έχει τείνει χείρα βοηθείας στον ιδιωτικό τομέα για να επιβραβεύσει με παροχές και διευκολύνσεις τις οικογένειες των εργαζoμένων. «Εχει υψηλό συμβολισμό η πρωτοβουλία επιχειρήσεων», δηλώνει η κυρία Ζαχαράκη στο «business stories», «να συνεισφέρουν με μπόνους προς το προσωπικό τους στη μάχη που δίνουμε από κοινού για την υπογεννητικότητα».
Ας δούμε τις παροχές των εν λόγω επιχειρήσεων που έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα για τη στήριξη της οικογένειας.
■ Eurobank: H Eurobank δίνει επίδομα γέννησης τέκνου ετησίως: Για το πρώτο παιδί 2.184 ευρώ, το δεύτερο παιδί επιπλέον 2.296 ευρώ, το τρίτο επιπλέον 3.234 ευρώ, το τέταρτο επιπλέον 3.598 ευρώ, το πέμπτο επιπλέον 4.046 ευρώ, το έκτο επιπλέον 4.564 ευρώ.
Οι τρίτεκνοι εργαζόμενοι με μισθό έως 38.000 ετησίως θα πάρουν για τα τρία τέκνα τους σωρευτικά μέχρι τα 21 τους έτη το ποσό των 101.850 ευρώ, ενώ τρίτεκνοι με χαμηλότερες ετήσιες αποδοχές θα λάβουν σωρευτικά το ποσό των 183.000 ευρώ.
Τα επιδόματα αυτά καταβάλλονται μέχρι το παιδί να γίνει 21 ή 25 εφόσον σπουδάζει εντός ή εκτός Ελλάδος.
Χορηγείται επίσης ποσό έως 4.200 ευρώ τον χρόνο για κάθε παιδί με ειδικές ανάγκες και 1.000 ευρώ για κάθε προσπάθεια Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και μέχρι τέσσερις προσπάθειες.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Eurobank, κάθε χρόνο η τράπεζα διαθέτει περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των οικογενειών των εργαζομένων (ιατροφαρμακευτικά προγράμματα, αποταμιευτικά, επιδόματα, ειδικές άδειες κ.λπ.).
■ Optima Bank: Η τράπεζα χορηγεί σε κάθε οικογένεια που αποκτά ένα νέο μέλος το ποσό των 1.000 ευρώ τον μήνα για χρονικό διάστημα 12 μηνών.
«Κάθε χρόνο “χάνουμε μια πόλη”», επισημαίνει ο πρόεδρος της Optima Bank Γεώργιος Τανισκίδης. «Από το 1950, που οι Ελληνες αριθμούσαν 21 εκατομμύρια, φτάσαμε τα 10 εκατομμύρια το 2021, ενώ όλες οι σχετικές μελέτες παρουσιάζουν τον πληθυσμό της χώρας μας διαρκώς μειούμενο έως το 2050, με αυξημένο τον μέσο όρο ηλικίας και μειωμένο τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό μας. Η Optima Bank δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη απέναντι σε αυτή τη μεγάλη εθνική πρόκληση που αφορά άμεσα το μέλλον και την προοπτική της πατρίδας μας. Με την πρωτοβουλία αυτή της τράπεζάς μας, πρωτίστως αναγνωρίζουμε το πρόβλημα και αναλαμβάνουμε δράση για την αντιμετώπισή του. Παράλληλα, η πρωτοβουλία έχει άμεση εφαρμογή στις οικογένειες των εργαζομένων μας, αποτυπώνοντας τη διαρκή και διαχρονική αφοσίωσή μας στη στήριξή τους».
■ Motor Οil: Ο όμιλος Βαρδινογιάννη δίνει έμφαση στην τρίτεκνη και πολύτεκνη οικογένεια δίνοντας σε κάθε οικογένεια εργαζομένου της που αποκτά περισσότερα από δύο παιδιά, τμηματικά, συνολική ενίσχυση 20.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν των δύο.
Για κάθε παιδί μετά το δεύτερο δίνεται ενίσχυση 5.000 ευρώ με τη γέννηση, άλλες 5.000 ευρώ μόλις το παιδί συμπληρώσει το 6ο έτος ζωής, 5.000 ευρώ όταν γίνει 12 ετών και τέλος 5.000 ευρώ με την ενηλικίωσή του.
■ Viohalco: Γενναιόδωρο ετήσιο επίδομα γέννησης τέκνου, επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κατασκηνώσεις, δωροεπτιταγές και άλλες διευκολύνσεις έχει εντάξει ο όμιλος εταιρειών Viohalco στο πακέτο παροχών για την υποστήριξη της οικογένειας. Οπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του ομίλου, «η υπογεννητικότητα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Η μείωση των γεννήσεων σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνική ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, δημιουργώντας νέες προκλήσεις για το μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εταιρείες της Viohalco βρίσκονται δίπλα σε κάθε βήμα των εργαζομένων.
Αφουγκραζόμενοι τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά, έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πακέτο παροχών με στόχο την υποστήριξη της οικογένειας και τη συμβολή στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υπογεννητικότητας σε όλες τις φάσεις της δημιουργίας οικογένειας».
Να σημειώσουμε ότι αρκετές εταιρείες και τράπεζες χορηγούν μηνιαία επιδόματα για τα παιδιά μέσω των συλλογικών συμβάσεων, ενώ άλλες, όπως η My Market, στηρίζουν οικονομικά τους εργαζόμενους για τις προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Την ίδια ώρα, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ για τη στήριξη της οικογένειας προβλέπουν αύξηση των τριών βασικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, τέκνων, στέγασης και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με παράλληλη αυστηριοποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων (προσθήκη κριτηρίων ακίνητης και κινητής περιουσίας) ώστε να καταστεί δικαιότερη η απονομή των επιδομάτων και να περιοριστούν οι στρεβλώσεις, με αποτέλεσμα αρκετοί δικαιούχοι να χάνουν τα επιδόματα.
Επίσης, διατηρείται διά βίου -και όχι έως τα 21 έτη- ο ορισμός των τριτέκνων για 200.000 οικογένειες, που συνεπάγεται προνόμια στις μεταγραφές φοιτητών, στις προσλήψεις στο Δημόσιο και στη στρατιωτική θητεία. Ειδικότερα, αυξάνεται η ποσόστωση για τις προσλήψεις στο Δημόσιο σε τρίτεκνους, από 12% σε 16%, ώστε να ανέλθει στο ίδιο ποσοστό με τους πολύτεκνους για το σύνολο των προκηρυσσόµενων θέσεων.
Διαβάστε ακόμη:
- Ταμείο Ανάκαμψης: Ερχονται δάνεια-εξπρές έως 25.000 ευρώ σε μικρές και νέες επιχειρήσεις
- «Δεκάδες» επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός
- Λαβρόφ: Κάποιοι προσπαθούν να προκαλέσουν το Ιράν και τις ΗΠΑ για να ξεσπάσει ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή
- Μητσοτάκης: Το ότι συζητάμε με τον Ερντογάν, δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε – Μεγάλο ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών για Ελλάδα