Σχεδόν ένα χρόνο μετά την σύλληψή του ο Δημήτρης Λιγνάδης έκατσε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου προκειμένου να δικαστεί για βιασμό κατά συρροή τριών ανηλίκων και ενός ενήλικα άνδρα. Χθες, πραγματοποιήθηκε η μεταγωγή του  από τις φυλακές Τρίπολης στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου και θα κρατείται έως ότου ολοκληρωθεί η δίκη του.

Να σημειωθεί επίσης ότι πρόκειται για την πρώτη μεγάλη δίκη στο πλαίσιο του κινήματος #metoο στον καλλιτεχνικό χώρο.

Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης μεταφέρθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί στο δικαστήριο υπό ισχυρά μέτρα ασφαλείας.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης δεν τοποθετήθηκε στο δικαστήριο. Εισήλθε στη αίθουσα λίγο μετά τις 9:30 και οδηγήθηκε στο εδώλιο.

Στη συνέχεια το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αποφάσισε την διακοπή της δίκης του Δημήτρη Λιγνάδη.

Το δικαστήριο δέχτηκε επί της ουσίας το αίτημα που υπέβαλλε ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας, επικαλούμενος φόρτο εργασίας. Νωρίτερα, ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει να διακοπεί η δίκη σε σύντομη όμως δικάσιμο και να υπάρξει προγραμματισμός για τις επόμενες δικασίμους, όπως και τελικά έγινε.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε στη δίκη η τοποθέτηση του κ. Κούγια, ο οποίος ανέφερε ότι «η δίκη αυτή δεν αφορά την ελληνική κοινωνία, αλλά τον κατηγορούμενο που είναι πρωταγωνιστής αυτού του δράματος και τα θύματα» . Ακόμη ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη ανέφερε ότι η δίκη του εντολέα του «είναι η πρώτη δίκη που έχουμε βιασθέντα άντρα». Πρόσθεσε δε ότι «αφορά ένα παγκόσμιο κίνημα για να εδραιωθεί ένα τρίτο φύλο. Δεν πιθανολογούμε την αθωότητα του εντολέα μας, είμαστε σίγουροι για αυτό».

https://www.youtube.com/watch?v=Naxg6mIo_a8&ab_channel=ProtoThema

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι των τεσσάρων μηνυτών δήλωσαν ότι δεν θα πρέπει να διακοπεί η διαδικασία, καθώς ήδη έχει παραταθεί ο χρόνος προσωρινής κράτησης του κατηγορούμενου.

«Έχει δηλώσει ο ίδιος, μέσω της υπεράσπισής του, ότι διακαώς επιθυμεί να δικαστεί και συγχρόνως θα ζητήσει εντός μήνα διακοπή, προεξοφλώντας την απόφαση του δικαστηρίου. Αν θέλει διακαώς να δικαστεί γιατί κωλυσιεργεί αναρωτιέμαι;» ανέφερε ο εκ των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής, προσθέτοντας «ή ξέρει ότι δεν θα αθωωθεί και σου λέει ένας μήνας παραπάνω δεν έχει διαφορά ή έχει ξεκινήσει τακτική εξάντλησης 18μηνου που θα οδηγήσει στην ελευθέρωση του…».

Ακόμη, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής ανέφερε ότι καταγγέλλοντες και μηνυτές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πηγαινοέρχονται στο εξωτερικό ούτε να διαμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ξενοδοχείο μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη. Επισήμανε ακόμη ότι θα πρέπει να απορριφθεί το αίτημα διακοπής και να διοριστεί αυτεπάγγελτα και ένας δεύτερος συνήγορος υπεράσπισης, για να διασφαλιστεί η εύρυθμη διεξαγωγή της δίκης.

Αρνείται τις κατηγορίες ο Δημήτρης Λιγνάδης

Ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης και ηθοποιός αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για σκευωρία σε βάρος του.

Στην απολογία του στην ανακρίτρια είχε δηλώσει «αμφιφυλόφιλος, με πολλές σχέσεις στη ζωή και με τα δυο φύλα», αρνούμενος όμως κατηγορηματικά οποιαδήποτε «σχέση ή επαφή με ανηλίκους»!

Την ποινική αντιμετώπιση του κατηγορούμενου στη δίκη που αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα θα κρίνουν τέσσερις λαϊκοί δικαστές (ένορκοι) και τρεις τακτικοί. Στο δικαστήριο αναμένεται να καταθέσουν πάνω από 20 μάρτυρες και υπολογίζεται ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές συνεδριάσεις μέχρι η έδρα να εκδώσει την ετυμηγορία της. Σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος Δημήτρης Λιγνάδης κριθεί ένοχος για όσα του αποδίδονται αντιμετωπίζει πολυετή κάθειρξη.