Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  

Στο ιστορικό κέντρο της Δράμας στον πρώτο όροφο της GALLERY13, ο Δημήτρης Γούδας στεγάζει το καλλιτεχνικό βιβλιοδετείο της πόλης. Στόχος του είναι η ανάδειξη της ιστορίας της τέχνης του βιβλίου και ιδιαίτερα της στάχωσης.  

Ο Δημήτρης Γούδας γεννήθηκε στην Δράμα και σπούδασε Γραφιστική. Από το 2016 ασχολείται με τις ιστορικές βιβλιοδεσίες και ιδιαίτερα με τη βυζαντινή βιβλιοδεσία, συγκεκριμένα με τη μεσαιωνική βυζαντινή ραφή, γνωστή και ως «στάχωση». Με το σκεπτικό ότι το βιβλίο αποτελεί αντικείμενο πολιτισμού με διαχρονική αξία, ξεκίνησε η ιδέα για την ανάδειξη του χαρτιού και του βιβλίου. Σήμερα η χειροποίητη βιβλιοδεσία αναβιώνει. 

 -Κύριε Γούδα, ποιο ήταν το κίνητρο της ίδρυσης της GALLERY13; 

-H GALLERY13 δημιουργήθηκε με κίνητρο μία ανάγκη, την ψυχωφελή επαφή του ανθρώπου με την τέχνη. Στην ουσία δημιούργησα στην γενέτειρα μου αυτό το οποίο έψαχνα. Ένα σημείο δηλαδή, στο οποίο Τέχνη και Άνθρωπος δημιουργούν κάτι νέο μέσα στο αστικό τοπίο. Μία άλλη βιτρίνα η οποία έχει ως στόχο να έλξει τον περαστικό με την αισθητική της. Να διεκδικήσει την επαφή με το κοινό και τις τέχνες γύρω από το υλικό του χαρτιού και του βιβλίου.

O χώρος της GALLERY13, στον όροφο της οποίας στεγάζεται το Βιβλιοδετείο. Στο κάδρο, τυπογραφικό σαλόνι από την έκδοση Ποιήματατων Κ.Π. Καβάφη (1897-1933) των Εκδόσεων Διάττων. (Φωτ.: Δημήτρης Μεσσήνης)

-Τα πάντα πλέον είναι ψηφιακά. Εσείς όμως δείχνετε ιδιαίτερη «εμμονή» και επιμονή στο χαρτί.  

-Στην πόλη της Δράμας, το στοιχείο του νερού κυριαρχεί. Δεκάδες μικρές πηγές αναβλύζουν στο κέντρο της, συνθέτοντας ένα μοναδικό τοπίο πλούσιας βλάστησης. Το νερό ως βασικό στοιχείο της Χαρτοποιητικής, αποτελεί αδιαμφισβήτητα έμπνευση για δημιουργία. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η λειτουργία της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας κατά τα τέλη του 20ου αιώνα στα προάστια της πόλης. Από εδώ προμηθεύονταν χαρτί Εκδοτικοί Οίκοι της χώρας μας έως τη διακοπή λειτουργίας της. 

Η GALLERY13 έχει ως όραμα να επαναφέρει την σύνδεση της πόλης με το υλικό αυτό, παρουσιάζοντας κατά κύριο λόγο καλλιτέχνες όπου το χαρτί κυριαρχεί ως βασικό υλικό στο έργο τους. Παράλληλα, η λειτουργία του βιβλιοδετείου στον χώρο της γκαλερί, συνδιαμορφώνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της με στόχο να αναδείξει το βιβλίο ως αυτούσιο έργο τέχνης.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ArtViews.gr