Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για το πώς δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του άνθρακα τα 14 άτομα σε ξενοδοχείο στη Φλώρινα.

Το κατώφλι της εισαγγελίας πλημμελειοδικών Φλώρινας πέρασε το πρωί ο 53χρονος υπεύθυνος του ξενοδοχείου στο Λιτόχωρο όπου σημειώθηκε η μαζική δηλητηρίαση 14 ατόμων από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα. Λίγες ώρες αργότερα αφέθηκε ελεύθερος προσωρινά έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της προκαταρκτικής έρευνας.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αναφορικά με τι ακριβώς συνέβη, είπε: «Κοπελιά, σεβασμός υπάρχει ένας άνθρωπος στο νοσοκομείο, ηρεμήστε λίγο». Και στην ερώτηση αν αγωνιά απάντησε: «Αγωνιάμε, τόσο γαϊδούρι λες να είμαι;».

Δηλητηρίαση στη Φλώρινα: Σε σταθερή αλλά σοβαρή κατάσταση ο άνδρας στη ΜΕΘ

Την ίδια ώρα, σε σταθερή αλλά σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στη ΜΕΘ ο άνδρας που εισέπνευσε μονοξείδιο του άνθρακα ενώ διέμενε στο κατάλυμα, στο οποίο είχαν επιβληθεί πριν από το συμβάν δύο πρόστιμα άνω των 10000 ευρώ και πλέον έχει σφραγιστεί. Ο άνδρας παραμένει διασωληνωμένος στη ΜΕΘ με την κατάσταση να επαναξιολογείται από τους γιατρούς μετά την αξονική στην οποία θα υποβληθεί σε λίγες ώρες.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Εργασιακού Σωματείου ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας Θωμάς Σαραφίδης όταν παρέλαβαν τον άνδρα, «ήταν σε λήθαργο, τα πληρώματα ενήργησαν βάσει πρωτοκόλλου, ανταποκρίθηκαν στο περιστατικό, η κατάστασή του από όσο γνωρίζω αναφέρεται σοβαρή».

Η σύζυγός του νοσηλεύεται στο Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας προκειμένου να υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις και οι υπόλοιποι 12 ένοικοι της ξενοδοχειακής μονάδας πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Δηλητηρίαση στη Φλώρινα: Τι ερευνούν οι Αρχές

Οι έρευνες των αρχών εστιάζονται στον σωλήνα διαφυγής των αερίων από την καύση στον λέβητα που, σύμφωνα με την ΕΡΤ, είχε τοποθετηθεί λανθασμένα, χαμηλά στο κτίριο και ενδεχομένως τα αέρια αυτά να μπήκαν στο σύστημα εξαερισμού. Το ξενοδοχείο, το οποίο επαναλειτούργησε πλήρως ανακαινισμένο με νέο ιδιοκτήτη στις 13 Σεπτεμβρίου, έχει πλέον σφραγιστεί.

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Αθανάσιος Τάσκας, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ήταν αρμόδιες μόνο για τον χώρο εστίασης του καταλύματος. «Δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς σαν περιφερειακή ενότητα, είναι ο ΕΟΤ, γίνεται μια γνωστοποίηση από το συγκεκριμένο ξενοδοχείο και κάθε ξενοδοχείο τι ακριβώς θέλει να κάνει. Η γνωστοποίηση αυτή όταν ακουμπάει πάνω σε εμάς, όπως σε αυτή την περίπτωση, είναι μόνο και μόνο για τον χώρο εστίασης τον οποίο είχε μέσα το τουριστικό αυτό κατάλυμα» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ως υπηρεσία, πρόσθεσε ότι πήγαν 20 του μήνα για να ελέγξουν τον χώρο εστίασης. «Βρήκαν το τουριστικό κατάλυμα κλειστό» σημείωσε.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Τουρισμού γνωστοποίησε ότι το κατάλυμα είχε ελεγχθεί εγκαίρως από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας η οποία επέβαλε δύο πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 10.000 ευρώ για α) αναληθή – ανακριβή στοιχεία και β) παράνομη λειτουργία.

Όπως δήλωσε η προϊσταμένη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας Γέσθη Χατζηηλιάδου: «Τα πρόστιμα τα οποία υπεβλήθησαν από τη δική μου την υπηρεσία πριν από περίπου 10 μέρες, ήταν ακριβώς στις 18/10, είναι άσχετα, δεν έχουν σχέση με το συμβάν της διαρροής του λέβητα».

Ο επιχειρηματίας, όπως προκύπτει, είχε άδεια για το κατάλυμα αλλά δεν υπέβαλε χρονικά όταν έπρεπε την άδεια για το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πάντως, το υπουργείο Τουρισμού υπογραμμίζει ότι θα ακολουθηθούν όλες οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες για την επιβολή τυχόν περαιτέρω διοικητικών κυρώσεων.

Διαβάστε ακόμη: