Για ακόμα μια μέρα συνεχίστηκε η δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, το 2018.

Στο βήμα του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων ανέβηκαν οι μάρτυρες.

Η Ευαγγελία Νικολοπούλου, η οποία έχασε την 59χρονη μητέρα της, έκανε λόγο για «υβριστική συμπεριφορά» της Πολιτείας απέναντι στους νεκρούς και στους συγγενείς τους και κατήγγειλε τη στάση της Πολιτείας απέναντι στους ανθρώπους που αντίκρισαν την πύρινη κόλαση.

«Κανείς δεν τους είπε να φυλαχτούν» κατέθεσε μάρτυρας στη δίκη για τη φονική φωτιά στο Μάτι

«Κάποια στιγμή όταν πήγαμε στον τάφο της μητέρας μου, μου έδειξε η θεία μου ένα σημείο όπου εκεί είναι καμένα κόκαλα από το Μάτι. Πήγα στον ιερέα τον ρώτησα “είναι κάτι εδώ θαμμένο;” και μου λέει “ναι, εδώ είναι θαμμένα αταυτοποίητα κοκαλάκια”. Έστειλα mail στον δήμαρχο Μαραθώνα και όντως μπήκε μία πλάκα στο σημείο, αλλά εκεί είναι αταυτοποίητα κόκαλα από επιχείρηση-σκούπα που έγινε κάποια στιγμή στο Μάτι για να καθαριστούν».

Η μάρτυρας τόνισε πως δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση ή οδηγία στους πολίτες για τη φωτιά που έμπαινε στο Μάτι. «Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι κανείς δεν τους είπε να φυλαχτούν, να φύγουν. Η μητέρα μου ζούσε 59 χρόνια στο Μάτι και θα μπορούσε να σωθεί. Αλλά έφυγε από το σπίτι με τις καύτρες πάνω της. Κανείς δεν τους ενημέρωσε. Κανείς δεν προσπάθησε να τους σώσει και κανείς δεν σεβάστηκε τους νεκρούς. Όσοι είχαμε νεκρό να πάρουμε αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε μια άσχημη διαδικασία για την αναγνώριση» ανέφερε στο δικαστήριο.

Η δίκη συνεχίστηκε με την κατάθεση της δημοσιογράφου Άννας – Μαρίας Κακαουνάκη, η οποία μίλησε για τα όσα η ίδια ερεύνησε. «Το τραύμα είναι μεγάλο. Οι άνθρωποι ήταν δύσκολο ακόμα και να μου πουν την ιστορία τους. Κατάλαβα ότι ήταν τελείως μόνοι τους, ήταν τυχαίο εκείνοι τη μέρα ποιος θα καεί και ποιος όχι. Από τις συνομιλίες της Πυροσβεστικής προκύπτει το απόλυτο χάος και ένας φοβερός κυνισμός. Άνθρωποι που έπαιρναν σε απόγνωση και τους απαντούσαν “δεν είναι ταξί το πυροσβεστικό”, η Πυροσβεστική απαντούσε σε άλλους “μείνετε σπίτι”, σε άλλους “φύγετε”» υποστήριξε μεταξύ άλλων.

Η δίκη συνεχίζεται την Τετάρτη.

Διαβάστε ακόμη: