Στην κατάθεση της πρώτης ηθοποιού που έχει καταγγείλει τον Πέτρο Φιλιππίδη για βιασμό της κατ’ εξακολούθηση, το 2008, προχώρησε η διαδικασία ενώπιον του ΜΟΔ το οποίο έκλεισε τις πόρτες της αίθουσας για το κοινό, λίγο πριν ανέβει στο βήμα η παθούσα.

Η σημερινή δικάσιμος έκλεισε με την πρώτη κατάθεση η οποία θα συνεχιστεί την Παρασκευή 1η Απριλίου, οπότε και αναμένεται η μάρτυρας να δεχθεί ερωτήσεις από την Πολιτική Αγωγή και την Υπεράσπιση.

Η κατάθεση της γυναίκας που ισχυρίζεται ότι υπέστη βάναυση σεξουαλική κακοποίηση από τον συνάδελφο της κατά την διάρκεια επαγγελματικής συνάντησης τους στο καμαρίνι του κατηγορούμενου, σύμφωνα με τον συνήγορο της «κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με την ανάκριση».

Ο συνήγορος τόνισε μετά το τέλος της σημερινής διαδικασίας, πως η εντολέας του ζήτησε να εξεταστεί χωρίς κοινό για να προστατεύσει την ιδιωτικότητα της και τόνισε πως «την δημοσιότητα την θέλουμε κι εμείς, για τη συνέχεια». Όπως τόνισε αναφερόμενος στην κατάθεση της εντολέως του, «θα είναι κομβική, δύσκολη και μακρά. Θα συνεχιστεί και στην επόμενη συνεδρίαση».

Στον αντίποδα, ο συνήγορος του Πέτρου Φιλιππίδη σε δηλώσεις του αναφέρθηκε σε «αντιφάσεις που υπέπεσε η καταγγέλλουσα». Κατά τον συνήγορο, η θέση που υπερασπίστηκαν υπέρ της ανοικτής διαδικασίας αφορούσε την δυνατότητα «να μπορεί η κοινή γνώμη να πληροφορηθεί τι έχει συμβεί. Δυστυχώς, οι πολλές αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε η καταγγέλλουσα δεν θα γίνουν ποτέ γνωστές».

Το αίτημα για εφαρμογή της διάταξης που αφορά την κεκλεισμένων των θυρών κατάθεση, υποβλήθηκε από δύο εκ των τριών ηθοποιών που κατήγγειλαν τον Πέτρο Φιλιππίδη οι οποίες στον κατάλογο των μαρτύρων είναι πρώτη και τρίτη. Η δεύτερη στον κατάλογο των μαρτύρων ηθοποιός, δεν συναίνεσε στο αίτημα και έτσι η κατάθεση της θα γίνει δημόσια.

Σύμφωνα με τον συνήγορο της δεύτερης καταγγέλλουσας που ζήτησε κεκλεισμένων θυρών κατάθεση, το δικαστήριο με την αποδοχή του αιτήματος των δύο γυναικών «αποφάσισε το ορθόν» καθώς έτσι «τα φερόμενα ως θύματα θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση όσα βίωσαν».

Ο συνήγορος της ηθοποιού που θα καταθέσει δημόσια, δήλωσε πως η εντολέας του θεωρεί απαραίτητη την δημόσια διαδικασία: Εμείς διαφωνήσαμε με το αίτημα κεκλεισμένων των θυρών. Σίγουρα η πελάτισσα μου θα υποστεί ιδιαίτερη ψυχική ταλαιπωρία, όμως είναι μια δίκη που αφορά όλους μας, που αφορά τη θέση της γυναίκας στον εργασιακό χώρο και αφορά και στο κίνημα metoo. Είμαστε αποφασισμένοι να είναι όλα σε δημοσιότητα ώστε να φανεί στον θεατρικό χώρο και το τι συμβαίνει με τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο, ανέφερε στους δημοσιογράφους.

Ανέβηκαν οι τόνοι στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης της υπεράσπισης του Πέτρου Φιλιππίδη η οποία αντιτάχθηκε στο αίτημα για την κατάθεση των δύο εκ των τριών καταγελλουσων κεκλεισμένων των θυρών.

Tο αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθεί το δικαστήριο σε διακοπή για να πέσουν οι τόνοι.

Στη τοποθέτηση της η εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορούμενου Κικής Μπακιρτζίδου αντιτάχθηκε στο αίτημα για κατάθεση δυο εκ των τριών θυμάτων κεκλεισμένων των θυρών, όπως νωρίτερα και ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

«Εκτείθεστε κυρίες μου»

«Εκτείθεστε κύριες μου ποικιλοτρόπως και δε μπορείτε να έρχεστε να ρίχνετε εκ των υστέρων δάκρυα στο ποινικό ακροατήριο» είπε η κα. Μπακιρτζίδου προκαλώντας την αντίδραση των θυμάτων και των συνηγόρων τους.

«Δεν σέβεστε τα θύματα»

«Δεν σέβεστε τα θύματα! Ντροπή» απάντησε ο Αλεξανδρος Μίντζιας δικηγόρος των δυο θυμάτων και ακολούθησαν διαξιφισμοί που οδήγησαν το δικαστήριο σε διακοπή.

Θα ακουστεί και η φωνή του Πέτρου Φιλιππίδη

Νωρίτερα,  ο Μιχάλης Δημητρακοπουλος είχε αναφέρει: «Ο κανόνας σε μια ποινική δίκη είναι η δημοσιότητα. Όλη η δικογραφία ήταν καθημερινά στα πρωινάδικα, στις μεσημεριανές εκπομπές. Τα πάντα είχαν διακινηθεί σε φωτοτυπία. Ένας δεν είχε βγάλει το υπόμνημα του κατηγορουμένου, να υπάρχει η θέση του. Κάποιες έδωσαν συνεντεύξεις και το δημοσιοποίησαν από μόνες τους. Τότε δεν είχαν ψυχικό βάρος και άγχος; Υπάρχουν δημοσιεύματα που στο σύνολο τους κακοποιούν τον κατηγορούμενο. Θα ακουστεί και η φωνή του Πέτρου Φιλιππιδη. Οι τρεις καταγγέλλουσες είναι όλη η δικογραφία. Δεν υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας. Αν γίνει κεκλεισμένων των θυρών, θα υπάρχει μια άλλη δίκη, κακοποιητική της πραγματικότητας».

Εμφανίστηκε ο Πέτρος Φιλιππίδης

Υπενθυμίζεται πως στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας έφτασε λίγο πριν τις 9 το πρωί της Δευτέρας ο Πέτρος Φιλιππίδης.

Ο  ηθοποιός οδηγήθηκε στο εδώλιο του δικαστηρίου περίπου στις 9.30 το πρωί της Δευτέρα.

Σημειώνεται πως ο ίδιος απουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα κατά την έναρξη της δίκης επικαλούμενος σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.

Στο δικαστήριο έφτασε και η σύζυγός του με τον γιό τους.

Παρούσες είναι τόσο οι καταγγέλλουσες όσο και γνωστές ηθοποιοί οι οποίες έχουν διατυπώσει δημόσιες καταγγελίες για κακοποιητικες συμπεριφορές από τον ηθοποιό.

Ειδικότερα στο δικαστήριο έφτασε η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους,η Πηνελόπη Αναστασόπουλου η Λένα Δροσάκη ο Αλέξανδρος Μπουρδουμης.

Λύγισε η Πηνελόπη Αναστασοπούλου – Εκτός δικαστηρίου ο πατέρας της ηθοποιού

Δίκη Φιλιππίδη: Λύγισε η Πηνελόπη Αναστασοπούλου – Εκτός δικαστηρίου ο πατέρας της ηθοποιού

Στη δίκη προκειμένου να καταθέσουν βρέθηκαν  και οι ηθοποιοί Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου καθώς και η Λένα Δροσάκη μαζί με τον σύζυγό της, Αλέξανδρο Μπουρδούμη.

Στην πρώτη επαφή του Πέτρου Φιλιππίδη με την Πηνελόπη Αναστασοπούλου, η ηθοποιός «έσπασε», δάκρυσε, με την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους να είναι στο πλευρό της.

Ωστόσο λόγο αργότερα ζητήθηκε από τον μπαμπά της Μαρίας Αναστασοπούλου να βγει εκτός κτιρίου, λόγω συνωστισμού.

Κεκλεισμένων των θυρών θα καταθέσουν οι δύο καταγγέλλουσες

Πέτρος Φιλιππίδης: Κεκλεισμένων των θυρών θα καταθέσουν οι δύο καταγγέλλουσες

Ομόφωνα οι τρεις τακτικοί δικαστές του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας αποφάσισαν οι δύο πρώτες από τις τρεις καταγγέλουσες να καταθέσουν κεκλεισμένων των θυρών στη δίκη με κατηγορούμενο τον προφυλακισμένο ηθοποιό Πέτρο Φιλιππίδη.

Στην κρίση των τριών δικαστών μέτρησε το γεγονός ότι το περιεχόμενο των καταθέσεων που αφορούν σε πράξεις κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας θα πρέπει να δοθούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας καθώς  αφορούν αυστηρά θέματα ιδιωτικού βίου.

Και όπως ανακοίνωσε από έδρας η πρόεδρος του δικαστηρίου η κατάθεση κεκλεισμένων των θυρών διευκολύνει την αναζήτηση της αλήθειας με λεπτομέρειες.

Επιστροφή στις φυλακές 

Τον δρόμο της επιστροφής στις φυλακές πήρε ο Πέτρος Φιλιππίδης, που για πρώτη φορά εμφανίστηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, για να δικαστεί για τις κατηγορίες για έναν βιασμό κατ’ εξακολούθηση και δύο απόπειρες.

filippidis-eksodos-main

Η διαδικασία κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, μετά και την τοποθέτηση της εκ των δικηγόρων του Πέτρου Φιλιππίδη, Κικής Μπακιρτζίδου, που αντιτάχθηκε στο αίτημα για κατάθεση δυο εκ των τριών θυμάτων κεκλεισμένων των θυρών. Μεταξύ άλλων η κυρία Μπακιρτζίδου στη τοποθέτησή της στο ακροατήριο, ανέφερε: «Εκτίθεστε κύριες μου ποικιλοτρόπως και δε μπορείτε να έρχεστε να ρίχνετε εκ των υστέρων δάκρυα στο ποινικό ακροατήριο».