Δικαστική διαμάχη Πατριαρχείου – Αρχιεπισκοπής. Δεν πρόλαβε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος να επιστρέψει καλά καλά στην Πόλη, μετά το άκρως επιτυχημένο ταξίδι του στις ΗΠΑ και την περιπέτεια με την υγεία του, με την οποία ευτυχώς όλα εξελίχθηκαν καλά, και μια είδηση από την Αθήνα έφερε σύννεφα πάνω από τη Βασιλεύουσα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε, τη Δευτέρα, “εν τω μέσω της νυκτός”, κατόπιν εισηγήσεως της παρατάξεως του Δημάρχου Μπακογιάννη, με πολλές, πάντως, αποχές από τους υπόλοιπους συνδυασμούς, να παραχωρήσει τη χρήση των δύο Ναών του κτήματος Προμπονά στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Να θυμίσουμε ότι οι δύο Ναοί αποτελούν το “μήλον της Έριδος” ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επειδή το Φανάρι τους αποδέχθηκε κατόπιν δωρεάς και τους μετέτρεψε σε Μετόχι της Πατριαρχικής Μονής Βλατάδων, αποκτώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, για πρώτη φορά, μετά την αυτοκεφαλία της ελλαδικής Εκκλησίας δική του παρουσία στην Ελληνική Πρωτεύουσα.

Η δικαστική διαμάχη Πατριαρχείου – Αρχιεπισκοπής

Η Αρχιεπισκοπή προσέφυγε στα δικαστήρια κατά του Πατριάρχου. Στο θέμα ενεπλάκη δικαστικά και ο δήμος της Αθήνας.

Μέχρι ώρας το ΣτΕ έχει δικαιώσει το Φανάρι ακυρώνοντας την σφράγιση των Ναών από την Αρχιεπισκοπή, ενώ η Αρχιεπισκοπή και ο Δήμος έχουν από μία ευνοϊκή απόφαση από τα πολιτικά δικαστήρια, πλην όμως καμία από αυτές δεν έχει τελεσιδικήσει.

Ως εκ τούτου ο Δήμος φαίνεται να βιάστηκε να ικανοποιήσει το αίτημα του Αρχιεπισκόπου.

Και όλα αυτά λίγες ημέρες πριν αφιχθεί στην Αθήνα ο Πατριάρχης για να τον τιμήσουν… ο Αρχιεπίσκοπος και ο Δήμαρχος.

Όμως, όπως φαίνεται, έσπευσαν αμφότεροι να του στείλουν το… πεσκέσι προκαταβολικώς!

Και μία σύμπτωση: Την ώρα που η Δημοτική Αρχή αποφάσιζε να παραχωρήσει τους εν λόγω Ναούς στην Αρχιεπισκοπή, περιπλέκοντας, μάλλον, το ζήτημα, ο Πατριάρχης συνομιλούσε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος ήθελε να μάθει για την υγεία του και αν επέστρεψε καλά στην Κωνσταντινούπολη.