Μπορεί ένας ιός να είναι ικανός να σκοτώνει αδιακρίτως, ωστόσο σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, φαίνεται πως… κάνει διακρίσεις.

Κι αυτό διότι όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ILO (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας), οι γυναίκες επλήγησαν πολύ δριμύτερα σε σχέση με τους άνδρες από τις μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας Covid-19 και μόνο η απασχόληση των ανδρών είναι πιθανό να επανέλθει φέτος στα επίπεδα του 2019.

Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να απολυθούν ή να μειωθεί το ωράριο εργασίας τους κατά τη διάρκεια των περιόδων των υγειονομικών, οικονομικών και κοινωνικών περιορισμών, κυρίως σε τομείς όπως ο ξενοδοχειακός, ο κατασκευαστικός, οι υπηρεσίες εστίασης, δήλωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Πολλές γυναίκες δεν βίωσαν μόνο τη σοβαρή απώλεια εισοδήματος αλλά επίσης συνεχίζουν να επωμίζονται το βάρος της απλήρωτης εργασίας στην παροχή φροντίδας. «Παρότι η προβλεπόμενη ανάπτυξη θέσεων εργασίας το 2021 για τις γυναίκες υπερβαίνει την αντίστοιχη των ανδρών, δεν θα είναι ωστόσο αρκετή για να επαναφέρει τις γυναίκες στα επίπεδα απασχόλησης προ πανδημίας», αναφέρει σε έκθεση η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Οι γυναίκες πληρώνουν ακριβά την πανδημία

Η πανδημία “σκότωσε” το 4,2% της γυναικείας απάσχολησης

Συνολικά, μεταξύ 2019 και 2020, το 4,2% της απασχόλησης των γυναικών εξαλείφθηκε ως αποτέλεσμα της πανδημίας, αντιπροσωπεύοντας μια απώλεια 54 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, συγκριτικά με το 3% της απασχόλησης των ανδρών ή 60 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, επισημαίνεται στην έκθεση.

Ο αριθμός των εργαζόμενων γυναικών το 2021 προβλέπεται να είναι 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας λιγότερες σε σχέση με το 2019, ενώ ο αριθμός των ανδρών στην απασχόληση αναμένεται να είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2019.

Μόνο το 43,2% παγκοσμίως των γυναικών σε ηλικία εργασίας θα απασχολείται το 2021, συγκριτικά με το 68,6% των ανδρών σε ηλικία εργασίας, τονίζει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Η Βόρεια και η Νότια Αμερική είχε τη μεγαλύτερη περιφερειακή μείωση στην απασχόληση των γυναικών λόγω της πανδημίας, στο 9,4%, κι οι προοπτικές παραμένουν δυσοίωνες για τις γυναίκες στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη:

Η τηλεργασία θα επιδεινώσει τις ανισότητες στην αγορά εργασίας