Τα αποτελέσματα που έφερε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Ελλάδα κεντρίζουν το ενδιαφέρον του ξένου Τύπου.

Τα δημοσιεύματα τονίζουν την αύξηση των εμβολιασμών που επιτεύχθηκε από τη στιγμή που εξαγγέλθηκε η εφαρμογή του μέτρου και υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη που το εφαρμόζει στην πράξη, ωστόσο ακολουθούν σύντομα η Αυστρία και Ιταλία και πιθανότατα κι άλλες χώρες της ΕΕ.

Ενδεικτικά, το πρακτορείο Bloomberg υπογραμμίζει ότι πριν ανακοινωθούν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο Νοέμβριο, περίπου 520.000 ηλικιωμένοι στην Ελλάδα δεν είχαν εμβολιαστεί. Από τότε, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, περίπου 220.000 πολίτες άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί.

Το δημοσίευμα του Bloomberg

Το πρακτορείο σημειώνει η επιβολή του προστίμου από σήμερα Δευτέρα είναι ένας τρόπος για να ενισχυθούν περαιτέρω τα επίπεδα εμβολιασμού και να μειωθεί η πίεση στην υγειονομική περίθαλψη.

«Πρώτη η Ελλάδα, ακολουθούν κι άλλες χώρες της ΕΕ»

To βρετανικό ITV σχολιάζει ότι την ώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μελετούν επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση των εμβολιασμών «η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που εφαρμόζει στην πράξη τον υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Παράλληλα το ITV υπογραμμίζει στην ανταπόκρισή του από την Αθήνα: «Η Ελλάδα μπορεί να είναι η πρώτη αλλά σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία. Η Αυστρία και η Ιταλία θα έχουν και οι δύο, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, παρόμοιους κανόνες, και άλλες χώρες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις».

Το δημοσίευμα του ITV για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Ελλάδα

Bild: Πολλοί θα προχωρήσουν στον εμβολιασμό για να αποφύγουν το πρόστιμο

Η γερμανική εφημερίδα Bild εκτιμά ότι «πολλοί φαίνεται ότι τώρα θα προχωρήσουν στον εμβολιασμό για να αποφύγουν το σχετικό πρόστιμο» σημειώνοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης «ότι εννέα στους δέκα θανάτους από κορωνοϊό αφορούν την ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών». Η γερμανική εφημερίδα δεν παραλείπει πάντως να αναφερθεί στις διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης από όσους ηλικιωμένους αντιτίθεται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Το δημοσίευμα της Bild για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους άνω των 60 στην Ελλάδα

Η ιστοσελίδα Euractiv στέκεται επίσης στην εφαρμογή από σήμερα της απόφασης επιβολής προστίμου ύψους 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους Έλληνες πολίτες άνω των 60. Σημειώνει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για την εν λόγω ομάδα πολιτών επειδή θεωρούνται ευάλωτη ομάδα. Πιο συγκεκριμένα, εννέα στους δέκα πολίτες που πεθαίνουν από κορωνοϊό ανήκουν στην κατηγορία άνω των 60, επτά στους δέκα διασωληνώνονται, ενώ οκτώ στους δέκα διασωληνωμένους ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι.

Το δημοσίευμα του Euractiv

Σκέρτσος: 220.000 πολίτες άνω των 60 ετών εμβολιάστηκαν σε 45 ημέρες

Αναλυτικά στοιχεία για τα αποτελέσματα της εμβολιαστικής καμπάνιας σε συνδυασμό με το δημογραφικό προφίλ της χώρας, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος.

Σήμερα το πρωί μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC (WOLRD SERVICE RADIO), με αφορμή την έναρξη επιβολής του προστίμου στους ανεμβολίαστους συμπολίτες, άνω των 60 ετών.

Ειδικότερα, «τις τελευταίες 45 ημέρες 220.000 πολίτες άνω των 60 ετών, ακριβώς λόγω της πολιτικής μας για υποχρεωτικό εμβολιασμό, έκαναν την πρώτη δόση ή ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους. Είναι πολύ μεγάλος αριθμός!», ήταν η πρώτη διαπίστωση του υπουργού Επικρατείας, ενώ, όπως υπογράμμισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, «αυτή τη στιγμή που μιλάμε, 9 στους 10 πολίτες στην Ελλάδα άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί -και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μια χώρα σαν την Ελλάδα με ένα τόσο μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της να ανήκει σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα».

Στο ερώτημα, τέλος, αν η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα άλλα μέσα πριν φθάσει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και, ακολούθως, τα πρόστιμα, ο ‘Ακης Σκέρτσος απάντησε: «Στην πραγματικότητα κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν και μπορώ να σας παραθέσω τουλάχιστον δέκα πρωτοβουλίες και δράσεις της ελληνικής πολιτείας με στόχο να ενημερώσουμε και να πείσουμε τους πολίτες. Πρώτα πρώτα, δημιουργήσαμε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα ραντεβού των εμβολιασμών και με ένα sms στα κινητά τους τηλέφωνα ειδοποιούνται οι πολίτες για την ημέρα, την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο στο οποίο μπορούν να προσέλθουν, κάνοντας πολύ εύκολη τη διαδικασία. Εναλλακτικά, καθένας και καθεμιά μπορεί να “επισκεφτεί” την πλατφόρμα και να κλείσει ηλεκτρονικά ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, όποτε και όπου επιθυμεί, χωρίς κανένα πρόβλημα. Επιπλέον, η Ελλάδα πρότεινε το Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, πρόταση που έγινε αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατέστησε ευκολότερα τα ταξίδια ήδη από το 2021».

Ενώ επικαλέστηκε και τα κίνητρα που η κυβέρνηση έδωσε, όπως «η προπληρωμένη κάρτα FREEDOM CARD στους νέους συμπολίτες μας 18-25 ετών».