Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι έρχεται ύφεση, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Longview Economics, και οι επενδυτές μπορεί να χρειαστεί να προετοιμαστούν για “πόνο” στο χρηματιστήριο.

Μιλώντας στο «Squawk Box Europe» του CNBC, ο Chris Watling είπε ότι πιστεύει ότι μια ύφεση βρίσκεται καθ’οδόν, αναφέροντας αυτό που περιέγραψε ως «pretty compelling (αρκετά επιτακτικούς)» και «brutally bad (βάναυσα κακούς)» κορυφαίους οικονομικούς δείκτες.

Το Conference Board είπε την Πέμπτη ότι ο Κορυφαίος Οικονομικός Δείκτης για τις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 1,2% τον Μάρτιο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2020. Τα στοιχεία φάνηκε να δείχνουν ότι η οικονομική αδυναμία θα μπορούσε σύντομα να ενταθεί και να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την οικονομία των ΗΠΑ.

Παράλληλα με αυτό το προειδοποιητικό σήμα, ο Watling είπε ότι το τυπικό χρονοδιάγραμμα για μια ύφεση μετά την αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων (yield curve) του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία για πρώτη φορά αντιστράφηκε τον Μάρτιο του 2022 και στη συνέχεια ξανά τους επόμενους μήνες, ήταν περίπου ένα έτος περίπου.

«Κάθε φορά που παρατηρήθηκε αυτό στις ΗΠΑ, υπήρξε και μια ύφεση. Έτσι, νομίζω ότι είναι καθ’ οδόν. Είναι απλώς ένα θέμα χρόνου», είπε ο Watling.

Ενώ πολλοί οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει για μια επικείμενη ύφεση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι είχε εκπλαγεί από την πρόσφατη ισχύ της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ και των καταναλωτικών δαπανών.

Το ΔΝΤ δημοσίευσε στις 11 Απριλίου την τελευταία του έκθεση World Economic Outlook, στην οποία είπε ότι βλέπει τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο να αναπτύσσεται κατά 1,6% φέτος, από την πρόβλεψη 1% το 2022.

Η Gita Gopinath, η πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα σημάδια μείωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό είχαν δώσει στο ταμείο λόγο να πιστεύει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποφύγει μια ύφεση. Ωστόσο, η λεγόμενη σκληρή προσγείωση εξακολουθούσε να είναι «μέσα στη σφαίρα των δυνατοτήτων», πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα