Με τον πλέον τραγικό τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που μετέδιδαν διπλωματικές πηγές δυτικών χωρών καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας για επικείμενη τρομοκρατική ενέργεια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Το ISIS «βλέπουν» πίσω από την επίθεση Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι «η τρέχουσα αστάθεια (στο Αφγανιστάν) δεν μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση της τρομοκρατίας» τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο τουίτερ.

kabul32

«Ανησυχώ πολύ με την είδηση της έκρηξης στην Καμπούλ και παρακολουθώ στενά την κατάσταση. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Η διασφάλιση ασφαλούς διέλευσης προς το αεροδρόμιο παραμένει ζωτικής σημασίας.

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η τρέχουσα αστάθεια δεν μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση της τρομοκρατίας», ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ.

Το ΝΑΤΟ

Την καταδίκη του για την επίθεση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ με ανάρτησή του στo τουίτερ.

KABUL

«Καταδικάζω σθεναρά τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι σκέψεις μου είναι με όλους όσοι επλήγησαν και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Προτεραιότητά μας παραμένει να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα προς ασφάλεια» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας.

Η Κομισιόν

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί στενά για να αποφύγει την αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και όχι μόνο» τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Καταδικάζω έντονα τις άνανδρες και απάνθρωπες επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Είναι απαραίτητο να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των ανθρώπων στο αεροδρόμιο.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί στενά για να αποφύγει την αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και όχι μόνο» υπογραμμίζει με ανάρτησή της στο τουίτερ.

Αντόνιο Γκουτέρες

kabul__1_

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε σήμερα την «τρομοκρατική επίθεση που σκότωσε και τραυμάτισε πολλούς αμάχους» κοντά στο αεροδρόμιο στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουραζίκ.
«Αυτό το συμβάν υπογραμμίζει τη μεταβλητότητα της κατάστασης στο πεδίο στο Αφγανιστάν, αλλά επίσης ενδυναμώνει την αποφασιστικότητά μας καθώς συνεχίζουμε να παρέχουμε επείγουσα βοήθεια σε όλη τη χώρα προς υποστήριξη του αφγανικού λαού», είπε σε δημοσιογράφους ο Ντουραζίκ.
«Από όσο γνωρίζουμε προς το παρόν» δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ του προσωπικού του ΟΗΕ.

Άγγελα Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ καταδίκασε κατηγορηματικά την «επαίσχυντη επίθεση» στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, εν μέσω του πλήθους που περίμενε να επιβιβαστεί σε κάποιο αεροπλάνο για να φύγει από το Αφγανιστάν.
kabul__2_
«Τα γεγονότα αυτού του απογεύματος δείχνουν ότι ο κίνδυνος είναι τεράστιος και ότι η κατάσταση είναι πολύ, πολύ τεταμένη», σχολίασε η Μέρκελ.
«Υποθέτουμε ότι οι επιθέσεις στην Καμπούλ διαπράχθηκαν από βομβιστές αυτοκτονίας», συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι η Γερμανία θα προσπαθήσει να βοηθήσει όσους ανθρώπους θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν ακόμη και μετά τις 31 Αυγούστου.

Βρετανία 

Η Βρετανία εξέδωσε μια αεροπορική οδηγία προς τις αεροπορικές εταιρείες τα αεροσκάφη τους να αποφεύγουν να πετούν κάτω από τα 25.000 πόδια πάνω από τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
kabul1
«Μετά τις σοκαριστικές σκηνές σήμερα στο Αφγανιστάν, εξέδωσα μια NOTAM (αεροπορική οδηγία) που συμβουλεύει τις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν να πετούν κάτω από τα 25.000 πόδια πάνω από τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς. «Θα συνεχίσουμε να έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο», πρόσθεσε.

Το Ιταλικό ΥΠΕΞ έκανε γνωστό ότι δεν υπάρχουν Ιταλοί πολίτες ανάμεσα στα θύματα.

Για «φρικιαστική και σκληρή επίθεση» κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι: «Φρικιαστική και σκληρή επίθεση. Στεκόμαστε κοντά στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών. Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να βρουν τη δύναμη να φέρουν στην ασφάλεια τους Ευρωπαίους πολίτες και εκείνους που αισθάνονται ότι απειλούνται».
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι δύο χωριστές εκρήξεις σημειώθηκαν έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν θύματα ή τραυματισμοί στις τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.
Η αμερικανική πρεσβεία κάλεσε τους Αμερικανούς που βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ να «φύγουν αμέσως».
Ο Γάλλος πρεσβευτής στο Αφγανιστάν Νταβίντ Μαρτινόν προειδοποίησε ότι μια δεύτερη έκρηξη μπορεί να πλήξει το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μετά την επίθεση αυτοκτονίας. «Προς όλους τους φίλους μας στο Αφγανιστάν: αν βρίσκεστε κοντά στις πύλες του αεροδρομίου, φύγετε όσο το δυνατό γρηγορότερα, μια δεύτερη έκρηξη μπορεί να σημειωθεί», έγραψε στο Twitter.