Αύξηση κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου αμέσως μετά από τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ της Πέμπτης, η οποία άφησε… ασυγκίνητες τις αγορές. Το πετρελαϊκό καρτέλ συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 648.000 βαρέλια/ημέρα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (λίγο περισσότερο δηλαδή από τον αρχικό σχεδιασμό του Οργανισμού). Παρ’ όλα αυτά, εγείρονται ερωτήματα όσον αφορά την ικανότητα ορισμένων πετρελαιοπαραγωγών χωρών να ανταποκριθούν στην αύξηση αυτή.

Σήμερα Παρασκευή, οι τιμές υποχώρησαν, αν και η περιορισμένη προμήθεια πετρελαίου παγκοσμίως και η αυξανόμενη ζήτηση μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα λόγω Covid, περιόρισαν την πτώση των τιμών.

Συγκεκριμένα, το μπρεντ και το αμερικανικό αργό υποχωρούσαν νωρίτερα πέριξ των 116 δολ/βαρέλι. Παρά την πτώση όμως, το πετρέλαιο έκλεισε την έκτη συνεχόμενη μηνιαία αύξησή του, ενώ το ράλι αναμένεται να συνεχιστεί λόγω μείωσης της προσφοράς.

Ιδού οι εκτιμήσεις των αναλυτών όσον αφορά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ και τη μελλοντική πορεία των τιμών του «μαύρου χρυσού»:

Goldman Sachs

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman SachsDamien Courvalin και Callum Bruce, η πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ+ ισοδυναμεί στην πραγματικότητα με αύξηση 200.000 βαρελιών/ημέρα, με το ποσοστό παραγωγής της Ρωσίας να παραμένει απαράλλαχτο.

Αρκετές από τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες αναμένεται πως δε θα πετύχουν τους αυξημένους στόχους παραγωγής τους.

Οι κίνδυνοι που καλείται να αντιμετωπίσει η αγορά αυτή τη στιγμή, είναι το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και οι μέχρι τώρα αποτυχημένες διαπραγματεύσεις με το Ιράν για την πυρηνική ενέργεια.

Η τράπεζα υπολογίζει πως το Brent θα φτάσει τα $125/βαρέλι το β’ εξάμηνο του έτους.

ING

Η απόφαση για αύξηση της παραγωγής μπορεί να φαίνεται θετική «στα χαρτιά» αλλά, σύμφωνα με τον αναλυτή της ING, Warren Patterson, το καρτέλ δεν θα επιτύχει τους στόχους παραγωγής αυτούς.

Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί τους ερχόμενους μήνες λόγω των κυρώσεων, ενώ δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω αύξηση της παραγωγής μεταξύ των λοιπών κρατών-μελών.

Η τράπεζα αναμένει πως ο μέσος όρος του Brent το β’ εξάμηνο του έτους θα κυμανθεί στα $122/βαρέλι.

Citigroup

Σύμφωνα με τους αναλυτές Eric Lee και Francesco Martoccia της Citigroup, η απόφαση του ΟΠΕΚ+ σημαίνει πραγματική αύξηση της παραγωγής κατά 132.000 βαρέλια/ημέρα από τη Σ. Αραβία, τα ΗΑΕ, το Κουβέιτ και το Ιράκ.

FGE

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της FGEFereidun Fesharaki, στο Bloomberg, θα ήταν παράλογο να αναμένουμε να αυξήσει ο ΟΠΕΚ+ την παραγωγή του κατά εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα για να αντισταθμίσει εξ ολοκλήρου τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Fesharaki τόνισε πως σε τέτοια περίπτωση δεν θα υπήρχε ικανότητα αύξησης της παραγωγής περαιτέρω σε δύο μήνες όταν η ζήτηση αυξηθεί κατακόρυφα ενόψει του χειμώνα.

Οι τιμές του πετρελαίου θα μειωθούν κατά $10-$15/βαρέλι μόνο εάν υπάρξει συμφωνία με το Ιράν, υποστήριξε η FGE, αλλιώς οι τιμές θα παραμείνουν άνω των $100/βαρέλι.