11 τρισεκατομμύρια δολάρια. Τόση είναι η «χασούρα» των διεθνών αγορών το τελευταίο διάστημα.

Ένα ποσό το οποίο είναι το χειρότερο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Αλλά το χειρότερο είναι ότι το μπαράζ ρευστοποιήσεων ακόμη δεν έχει τελειώσει. 

Το sell off στον δείκτη MSCI ACWI έχει οδηγήσει σε αισθητά μειωμένες αποτιμήσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, με τους αναλυτές να περιμένουν περαιτέρω πτώση το επόμενο διάστημα, εν μέσω των ανησυχιών για υψηλό πληθωρισμό, αύξηση επιτοκίων και επιβράδυνση της οικονομίας.  

Η «μεγάλη έξοδος» των επενδυτών εξελίσσεται σε κάθε πιθανό και απίθανο asset, καθώς οι εντολές πώλησης επεκτείνονται ακόμη και στα βαριά -και σχετικά ασφαλή- χαρτιά της αγοράς, όπως αυτό της Apple.

Σύμφωνα με ανάλυση της Bank of America, ο S&P 500 έχει περιθώριο περαιτέρω μείωσης κατά σχεδόν 14%, ενώ έχει ήδη απολέσει το 16% της αξίας του (από τις αρχές του 2022). 

S&P 500 has further downside before testing crucial 200-week moving average

Ενδεικτικό του περιθωρίου πτώσης είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή το μερίδιο όσων εταιρειών έχουν κατρακυλήσει στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους (λιγότερο από 30%) είναι σημαντικά μικρότερο σε σχέση με την πτώση του 2018 (σχεδόν 50%) ή την κρίση του 2008 (82%).

«Οι επενδυτές συνεχίζουν να μειώνουν τις θέσεις τους, ιδίως σε μετοχές που σχετίζονται με τους ρυθμούς ανάπτυξης και την τεχνολογία» σημειώνει ο Andreas Lipkow, αναλυτής της Comdirect Bank.

«Αλλά το κλίμα θα πρέπει να επιδεινωθεί σημαντικά περισσότερο, προτού υπάρξει ένα επίπεδο στήριξης» προσθέτει, μιλώντας στο Bloomberg.

Market internals are not flashing real stress levels just yet 

«Αγόρασε την πτώση» 

Βέβαια, τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε ότι υπάρχουν επενδυτές, οι οποίοι έχουν ήδη «χτίσει» ένα ισχυρό πορτοφόλι από τις πρόσφατες ρευστοποιήσεις, γεγονός το οποίο τους επιτρέπει να επανατοποθετηθούν.

Ας σημειωθεί ότι την Παρασκευή ο Nasdaq 100 έκανε ράλι κατά σχεδόν 4%, παρότι σε εβδομαδιαίο επίπεδο μέτρησε απώλειες 2%.  

Peter Oppenheimer της Goldman Sachs συγκαταλέγεται στους μεγάλης φήμης αναλυτές, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι έχει έρθει η ώρα για το λεγόμενο «buy the dip» (αγόρασε την πτώση), με τον Thomas Hayes της Great Hill Capital να υπερθεματίζει ότι οι «old school» τεχνολογικές μετοχές, όπως της Intel και της Cisco, διαπραγματεύονται σε ελκυστικά επίπεδα.  

Most of the froth has been removed from technology stocks

Το έλλειμμα ασφάλειας 

Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα είναι ότι οι αγορές, οποιοδήποτε κίνδυνο κληθούν να αντιμετωπίσουν, δεν θα έχουν πλέον το «όπλο» της νομισματικής στήριξης, κάτι που αυτομάτως πυροδοτεί προβλήματα ρευστότητας και… ασφάλειας 

Οι κεντρικές τράπεζες, υπό τον φόβο του υψηλού πληθωρισμού, σπεύδουν να αυξήσουν τα επιτόκια και να αποσύρουν τα μέτρα χαλάρωσης της πανδημικής περιόδου.

Κι αυτό, παρά τις ανησυχίες για σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.  

O MSCI ACWI έχει καταγράψει πτώση για έξι διαδοχικές εβδομάδες, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να χάνει τουλάχιστον 6% από τα τέλη Μαρτίου. Στο 12% καθορίζεται η πτώση για τον S&P 500 στο ίδιο χρονικό διάστημα.