Οι φαρμακευτικές εταιρείες τιμολογούν τα φάρμακα για τον διαβήτη σχεδόν 400 φορές πάνω από την τιμή που απαιτείται για να αποκομίσουν κέρδος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Σύμφωνα με την νέα έρευνα για τον διαβήτη, θα ήταν επίσης δυνατό τα σύγχρονα στυλό ινσουλίνης, που είναι ασφαλέστερα και προσφέρουν ακριβέστερες δόσεις από τα φιαλίδια και τις σύριγγες, να χρησιμοποιούνται ακόμη και σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, εάν οι φαρμακευτικές εταιρείες «θέσουν τους ανθρώπους πάνω από τα αστρονομικά τους κέρδη». 

Η νέα γενιά φαρμάκων για τον διαβήτη – γνωστά ως αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1 (GLP-1s) – περιλαμβάνει το Ozempic (σεμαγλουτίδη) της Novo Nordisk, που είναι γνωστό διότι το παίρνουν ορισμένοι διάσημοι για να χάσουν βάρος, και το Eli Lilly’s Trulicity (ντουλαγλουτίδη). Τα νέα αυτά φάρμακα, αποτελούν πλέον τυπικό μέρος της θεραπείας σε χώρες υψηλού εισοδήματος, αλλά δεν είναι οικονομικά προσιτά σε πολλά μέρη του κόσμου παρά τα αυξανόμενα ποσοστά της πάθησης. 

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα σχετικά με το κόστος των συστατικών, τη συσκευασία και τα logistics για να υπολογίσει την τιμή που αν οριζόταν, οι εταιρείες θα μπορούσαν να αποκομίσουν κέρδη και να πληρώσουν τους φόρους τους. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα GLP-1 θα μπορούσαν να πωλούνται – με τις εταιρείες να αποκομίζουν κανονικά κέρδος – για 0,89 δολάρια το μήνα. Την ίδια ώρα οι τιμές που κυκλοφορούν στην αγορά κυμαίνονταν από 38,21 δολάρια έως 353,74 δολάρια. 

Σημειώνεται ότι η μελέτη δημοσιεύτηκε από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) στο Journal of the American Medical Association (JAMA) Network Open. «Αυτά τα νέα φάρμακα αλλάζουν τελείως το παιχνίδι για τους ανθρώπους που ζουν με διαβήτη, αλλά κρατούνται μακριά από τα χέρια εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που τα χρειάζονται», δήλωσε η Κρίστα Κεπούτς, μια από τους συγγραφείς της μελέτης.