Σε διάβημα για τη νέα τουρκική Navtex για έρευνες του τουρκικού ωκεανογραφικού πλοίου Τσεσμέ, προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.
Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαϊωάννου, έχει ήδη πραγματοποιηθεί διάβημα από την πρεσβεία της Ελλάδας στην ‘Αγκυρα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί και γραπτή ρηματική δακοίνωση.
Τόνισε μάλιστα πως “η Navtex αυτή καθαυτή είναι παράτυπη, καθώς ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex γι αυτή την περιοχή”, ενώ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή της τουρκικής πλευράς “αχρείαστη”.
Η Ελλάδα, όπως υπενθύμισε, έχει ήδη υποβάλει κάποιες προτάσεις για ημερομηνίες για τις διερευνητικές επαφές για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και περιμένει απάντηση από την τουρκική πλευρά.
Όσον αφορά την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, όμως τοποθετείται χρονικά για μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, πιθανώς για τον Απρίλιο.
Ερωτηθείς σχετικά με τη συζήτηση για ανανέωση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου επεσήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για ανανέωση ή αλλαγή εάν δεν τηρούνται οι υπάρχουσες προβλέψεις της Δήλωσης του 2016.
«Η Τουρκία έχει αναλάβει ορισμένες συγκεκριμένες υποχρεώσεις, όπως να αποδέχεται επιστροφές, να φυλάει τα σύνορα και να μην επιτρέπει να δημιουργούνται νέες παράνομες μεταναστευτικές οδοί. Έχει μεγάλο περιθώριο να βελτιώσει τη στάση της όσον αφορά τις υποχρεώσεις που ήδη έχει και γι’ αυτό η Ελλάδα δεν θεωρεί ότι υπάρχει ζήτημα συζήτησης για αναθεώρηση ή ανανέωση της Κοινής Δήλωσης».
Χρ. Ταραντίλης: Αχρείαστη ενέργεια η έξοδος του Τσεσμέ
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης αναφέρθηκε στην έξοδο του Τσεσμέ, τονίζοντας ότι αποτελεί αχρείαστη ενέργεια, η οποία σίγουρα δεν διευκολύνει τη διαδικασία να έχουμε καλυτέρευση των σχέσεών μας και πως η Ελλάδα έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.
Είπε επίσης, μετά από σχετική ερώτηση, ότι οι διερευνητικές επαφές είναι άτυπες συνομιλίες και επανέλαβε για το Τσεσμέ ότι «αποτελεί αχρείαστη ενέργεια που δεν βοηθάει το θετικό κλίμα».
Πιστή στις προκλήσεις η Τουρκία
Η Τουρκία παραμένει πιστή στην πολιτική των προκλήσεων, με τη NAVTEX για τις έρευνες του ωκεανογραφικού Τσεσμέ στο κεντρικό Αιγαίο, να αποτελεί την «απάντηση» στην πρόσκληση της Ελλάφας για τον 62ο γύρο διερευνητικών επαφών.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για υδρογραφικές έρευνες δεσμεύοντας περιοχή στα δυτικά της Λήμνου και στα βορειοανατολικά της Χίου και της Αλοννήσου, από σήμερα 18 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου.