Η Δημοκρατία «εκτόπισε» πέντε άλλες χώρες για να μείνει μόνη της στον θρόνο της κατόχου του πιο ισχυρού διαβατηρίου στον κόσμο, με τους πολίτες της να έχουν πλέον είσοδο χωρίς βίζα σε 195 από τους 227 ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Henley Passport Index στις 23 Ιουλίου, οι πέντε χώρες – Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ισπανία – έχουν πέσει στη δεύτερη θέση, με είσοδο χωρίς βίζα σε 192 προορισμούς.

Αυτές οι χώρες και η Σιγκαπούρη μοιράζονταν προηγουμένως την πρώτη θέση με είσοδο χωρίς βίζα σε 194 από τους 227 ταξιδιωτικούς προορισμούς, σύμφωνα με την προηγούμενη κατάταξη που δημοσίευσε η Henley τον Ιανουάριο του 2024.

Ο δείκτης εξετάζει 199 διαβατήρια και 227 ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Στην τελευταία κατάταξη, μια άνευ προηγουμένου ομάδα επτά χωρών καταλαμβάνει την τρίτη θέση με πρόσβαση σε 191 προορισμούς χωρίς βίζα. Οι χώρες αυτές είναι η Αυστρία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νότια Κορέα και η Σουηδία.

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει στη λίστα από το 2014, όταν μοιράστηκαν την πρώτη θέση στον δείκτη.

Η Βρετανία είναι τέταρτη με 190 προορισμούς και μοιράζεται τη θέση με το Βέλγιο, τη Δανία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Οι ΗΠΑ είναι όγδοες, με είσοδο χωρίς βίζα σε 186 προορισμούς.

Το Αφγανιστάν διατηρεί την πιο αδύναμη θέση διαβατηρίων στον κόσμο, με τους πολίτες του να έχουν πρόσβαση σε 26 χώρες χωρίς βίζα. Η χώρα έχασε την πρόσβαση χωρίς βίζα σε έναν προορισμό τους τελευταίους έξι μήνες, φέρνοντάς της στη χαμηλότερη βαθμολογία που έχει καταγραφεί ποτέ από τη δημιουργία του δείκτη πριν από 19 χρόνια.

Ο δείκτης Henley Passport Index βασίζεται σε αποκλειστικά στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών.

Η γενική τάση τις τελευταίες δύο δεκαετίες ήταν η αύξηση των ταξιδιών, δήλωσε ο Δρ Christian Kaelin, πρόεδρος της Henley and Partners και δημιουργός του δείκτη διαβατηρίων.

Ο παγκόσμιος μέσος αριθμός προορισμών στους οποίους οι ταξιδιώτες μπορούν να έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από 58 το 2006 σε 111 το 2024.

«Ωστόσο, το παγκόσμιο χάσμα κινητικότητας μεταξύ εκείνων που βρίσκονται στην κορυφή και στο χαμηλότερο άκρο του δείκτη είναι τώρα μεγαλύτερο από ποτέ, με την κορυφαία Σιγκαπούρη να έχει πρόσβαση σε ένα ρεκόρ 169 περισσότερους προορισμούς χωρίς βίζα από το Αφγανιστάν», δήλωσε ο Δρ. Kaelin.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπήκαν στο top 10 για πρώτη φορά, με είσοδο χωρίς βίζα σε 185 προορισμούς, αφού έχουν προσθέσει 152 προορισμούς στο χαρτοφυλάκιό τους από τη δημιουργία του δείκτη.

Διαβάστε ακόμη: