Ήδη, κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε΄Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης διαβατηρίων, η χρονική ισχύς τους, η αντικατάστασή τους, η ακύρωσή τους και οι προϋποθέσεις επανέκδοσης σε περίπτωση απώλειας.

Η διάρκεια ισχύος των διαβατηρίων θα είναι πενταετής για τους ενήλικες και τους ανήλικους που έχουν συμπληρώσει τα 14 έτη της ηλικίας τους και τρία έτη για τα διαβατήρια των λοιπών ανηλίκων. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχέδιο π.δ, προβλέπεται ότι αρμόδια για την έκδοση διαβατηρίων θα είναι πλέον η Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., αντί της Διεύθυνσης Ασφαλείας που είναι σήμερα.

Στη λίστα των αδικημάτων εξαιτίας των οποίων δεν χορηγείται διαβατήριο λόγω καταδικαστικών αποφάσεων, προστίθενται νέα αδικήματα, όπως αυτά της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, της ψευδούς κατάθεσης, της παράνομης χρήσης ή κατοχής γνησίου διαβατηρίου και της παράνομης διακίνησης πολιτών τρίτων χωρών. Για παράδειγμα, δεν θα χορηγείται διαβατήριο σε περιπτώσεις τελεσίδικης καταδίκης για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών, της υπεξαγωγής εγγράφων.

Ταυτόχρονα, αποκλείονται όσοι έχουν σε βάρος τους απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, έχουν κηρυχθεί ανυπότακτοι ή λιποτάκτες, τους έχει επιβληθεί προσωρινή κράτηση, είναι υπόδικοι ή εκκρεμεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση η οποία δεν έχει εκτελεστεί. Ωστόσο, από τον κατάλογο αφαιρέθηκαν, μεταξύ των άλλων, τα αδικήματα της ψευδούς ανωμοτής κατάθεσης, της εμπορίας δούλων, της ακούσιας απαγωγής, κ.λπ.

Κατ΄ εξαίρεση, επιτρέπεται η χορήγηση διαβατηρίου για νοσήλια στο εξωτερικό, μεταξύ των άλλων, του ίδιου του εμπλεκόμενου σε δικαστικές διενέξεις ή του/της συζύγου ή συμβίου ή συγγενούς (εξ αίματος και εξ αγχιστείας) μέχρι β΄ βαθμού, θανάτου ή σοβαρής ασθένειας στην αλλοδαπή του/της συζύγου ή συμβίου ή συγγενούς (εξ αίματος και εξ αγχιστείας) μέχρι β΄ βαθμού, κ.λπ.

Τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο – Στην πρώτη δεκάδα η Ελλάδα

Μία θέση στην δεκάδα με τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο κερδίζει η Ελλάδα για το 2021 σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Henley & Partners, της εταιρείας, που εδρεύει στο Λονδίνο και παρακολουθεί από το 2006 την δυναμική των διαβατηρίων.

Στην λίστα με τις 199 χώρες,την πρωτιά κατέχουν ιαπωνία και Σιγκαπούρη που «ισοβαθμούν» με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 192 χωρες. Την τελευταία θέση καταλαμβάνει το Αφγανιστάν, με πρόσβαση μόνο σε 26 χώρες. Ελάχιστα πιο ψηλα, το Ιράκ (28), η Συρία (29), το Πακιστάν (31) και η Υεμένη (33).

Οι κάτοχοι γερμανικών και νοτιοκορεατικών διαβατηρίων βρίσκονται στη δεύτερη θέση έχοντας πρόσβαση σε 190 χώρες, Φινλαδνία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ισπανία μοιράζονται την τρίτη θέση (189), ενώ το ελληνικό διαβατήριο (185) κατατάσσεται έβδομο – μια θέση πάνω από εκείνη στην τελευταία λίστα του Ιουλίου – μαζί με το αμερικανικό, το βρετανικό, το νορβηγικό και εκείνα της Μάλτας και της Τσεχίας και μπροστά από την Αυστραλία και τον Καναδά.