Πέντε διαθήκες φαίνεται πως έχει αφήσει ο Μίκης Θεοδωράκης, από το 2011 έως το 2021, οι οποίες και αλληλοσυμπληρώνονται.

Στην διαθήκη του Μίκη Θεοδωράκη γίνεται μάλιστα και εκτενή αναφορά στον Νίκο Κουρή, ο οποίος αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε «ρήξη» με την Μαργαρίτα Θεοδωράκη και ζητάει να κάνει τεστ DNA ώστε να αποδείξει ότι είναι γιος του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, αλλά ο ίδιος δεν αναγνωρίζει σαν γιο του σε κανένα σημείο του κειμένου και δεν του αφήνει κανένα περιουσιακό στοιχείο.

Διαθήκη Μίκη Θεοδωράκη: Το σπίτι που θα γίνει Μουσείο, η περιουσία του, ο Νίκος Κουρής

Τι και ποιους περιέχει η διαθήκη του Μίκη Θεοδωράκη

Σύμφωνα με το Mega, ο μουσικοσυνθέτης αναφέρει τον Νίκο Κουρή ως «αυτοαποκαλούμενο Θεοδωράκη» αλλά τον ευχαριστεί για τη διάδοση του έργου του και προτρέπει τους δικούς του ανθρώπους να τον αφήσουν να το κάνει χωρίς εμπόδια.

Στην διαθήκη του Μίκη Θεοδωράκη αναφέρεται η συστηματική συνεργασία που είχε την τελευταία πενταετία ο μουσικοσυνθέτης με τον Νίκο Κουρή – Θεοδωράκη, εξάρει την ποιότητα της δουλειάς του, για την οποία όπως χαρακτηριστικά σημειώνει: «καταβάλει πολύωρη και πολύμορφη προσπάθεια για να εξασφαλίσει την ποιοτική μετάδοση της μουσικής μου και γενικά το υψηλό επίπεδο των εκπομπών».

Διαθήκη Μίκη Θεοδωράκη: Το σπίτι που θα γίνει Μουσείο, η περιουσία του, ο Νίκος Κουρής

Επιπλέον, ζητά από όλους τους εμπλεκόμενους να διατηρηθεί η απαλλαγή του από την πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων για τα έργα του που αναπαράγει, κάτι που ο ίδιος είχε φροντίσει να ισχύει όσο ζούσε.

Στην ίδια συμπληρωματική διαθήκη ο συνθέτης αναφέρεται και σε πλατφόρμες που ασχολούνται με το μουσικό του έργο αλλά και στην βαθιά επιθυμία του το έργο του να είναι ελεύθερο και να παίζεται από όποιον το επιθυμεί χωρίς κανένα εμπόδιο, αρκεί να μην αλλάζει τις νότες και τη μελωδία του, πρακτική η οποία θα δημιουργούσε επί της ουσίας ένα άλλο έργο.

Επίσης, στην διαθήκη του Μίκη Θεοδωράκη γίνεται αναφορά και στο σπίτι του στην Ακρόπολη όπου ζούσε. Ο εκλιπών ζητάει οτιδήποτε υπάρχει μέσα σε αυτό να μετατραπεί σε Μουσείο υπό την διαχείρηση του κράτους και όχι των μελών της οικογένειάς του.

Διαθήκη Μίκη Θεοδωράκη: Το σπίτι που θα γίνει Μουσείο, η περιουσία του, ο Νίκος Κουρής

«Ορίζω τα προσωπικά μου αντικείμενα που υπάρχουν στην οικία μου επί της οδού Επιφανούς 1 να παραμείνουν στο σπίτι αυτό εφόσον μετατραπεί σε μουσείο, με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους και όχι των σημερινών ιδιοκτητών του» γράφει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «εάν αυτό δεν συμβεί να παραδοθούν στην Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη» όπου έχει δωρίσει και το προσωπικό του αρχείο.

Ως εκτελέστρια της διαθήκης του ο Μίκης Θεοδωράκης ορίζει την επί σειρά ετών πιστή γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου την οποία και εξουσιοδοτεί να ελέγχει το κατά πόσο τηρούνται ή όχι οι επιθυμίες που ο ίδιος έχει εκφράσει στις διαθήκες του.