Σε νέο διάγγελμα, την Τετάρτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο με βόμβες, χτυπήματα και ρουκέτες». Παράλληλα, υποστήριξε ότι σχεδόν 6.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στο μέτωπο του πολέμου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι η Μόσχα «στοχεύει να διαγράψει την ιστορία μας» μετά το χτύπημα του μνημείου του Ολοκαυτώματος στο Babyn Yar (του σημαντικού μνημείου του Ολοκαυτώματος που βρίσκεται στον μαζικό τάφο 34.000 Εβραίων οι οποίοι εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα το 1941, όταν η πόλη βρισκόταν υπό ναζιστική κατοχή) στο Κίεβο από ρωσικό πύραυλο την Τρίτη.

«Αποδεικνύεται από αυτήν την επίθεση ότι για πολλούς ανθρώπους στη Ρωσία, το Κίεβό μας είναι απολύτως ξένο», τόνισε ο Ζελένσκι.

Και πρόσθεσε ότι «δεν ξέρουν τίποτα για το Κίεβο, για την ιστορία μας. Όλοι όμως έχουν εντολές να σβήσουν την ιστορία μας, να σβήσουν τη χώρα μας, να μας σβήσουν όλους».

Το νέο βιντεοσκοπημένο διάγγελμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι μεταδόθηκε την ώρα που σχεδόν όλη η Ουκρανία βρίσκεται υπό πολιορκία, με το Κίεβο, τη Μαριούπολη και το Χάρκοβο να δέχονται την ισχυρότερη πίεση και τη Ρωσία να ανακοινώνει ότι έχει πλέον κατακτήσει τη Χερσώνα.

 

Δραματική έκκληση στην Ευρώπη για στήριξη απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας μιλώντας εξ αποστάσεως στην έκτακτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες χθες:

Δραματική έκκληση Ζελένσκι στην ΕΕ: Αποδείξτε ότι μας στηρίζετε