Σάρκα κι οστά παίρνει η πολυπόθητη διαλειτουργικότητα των διοδίων.

Από τις 4 Νοεμβρίου θα μπορούν οι χρήστες των μεγάλων αυτοκινητόδρομων της χώρας να περνούν τα διόδια με ένα ενιαίο e-pass. Χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν διαφορετικό πομποδέκτη για κάθε αυτοκινητόδρομο ο οδηγός θα χρησιμοποιεί έναν ενιαίο κατά τη διέλευσή του από τους σταθμούς διοδίων της Αττικής Οδού, της Νέας Οδού, της Κεντρικής Οδού, του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, της Εγνατίας Οδού, της Γέφυρας, της Ολυμπίας Οδού και του αυτοκινητόδρομου Μορέας.

Ένα πάγιο αίτημα χρόνων τόσο των οδηγών όσο και των παραχωρησιούχων ωρίμασε και ξεκινά η λειτουργία του στις αρχές του επόμενου μήνα.

Ο χρήστης θα φορτίζει το e-pass του είτε ηλεκτρονικά μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας είτε στα σημεία εξυπηρέτησης πελατών με τη φυσική του παρουσία, πάντα στον πάροχο στον οποίον το έχει εκδώσει. Έτσι δεν θα χρειάζεται να δεσμεύει χρήματα και σε άλλα e-pass χρησιμοποιώντας κάθε φορά κι ένα διαφορετικό.

Απλό κι εύκολο και το κομμάτι των τεχνικών λεπτομερειών. Κανονικά θα ισχύουν οι προσφορές και οι συμφωνίες που είχαν γίνει μεταξύ των χρηστών και του εκάστοτε διαχειριστή ενώ βεβαίως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις τιμές των καταλόγων των διοδίων. Το κόστος θα παραμείνει το ίδιο.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, είχε ζητήσει από τις διαχειρίστριες εταιρείες των αυτοκινητόδρομων να καταλήξουν σε μία κοινά αποδεκτή τεχνική λύση.

Από τις αρχές του καλοκαιριού το υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης είχαν ολοκληρώσει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες και είχαν διορθωθεί τα όποια προβλήματα. Οι χρήστες – οδηγοί των μεγάλων αυτοκινητόδρομων της χώρας θα μπορούν να μετακινούνται χωρίς καθυστερήσεις μειώνοντας σημαντικά τις ουρές οι οποίες σχηματίζονταν συχνά στους σταθμούς διοδίων.

Με την εφαρμογή της διαλειτουργικότητας, θα περιοριστούν σημαντικά και οι εκπομπές ρύπων συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ενώ παράλληλα θα βελτιωθεί το επίπεδο εξυπηρέτησης του κοινού ιδιαίτερα κατά τις ημέρες και ώρες αιχμής.