Αποζημίωση μέχρι 600 ευρώ μπορούν να εισπράξουν όσοι υπέστησαν ζημιές σε ηλεκτρικές συσκευές από τις διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας “Ελπίδα” και όσοι έμειναν χωρίς ρεύμα για πάνω από 24 ώρες.

Η αίτηση πρέπει να γίνει μέσα από την ιστοσελίδα του Διαχειριστή του Δικτύου. Οι αιτήσεις για την αποζημίωση για βλάβες σε ηλεκτρικές συσκευές υποβάλλονται μέσα από την ειδική εφαρμογή του ΔΕΔΔΗΕ

Εν τω μεταξύ, μετά τα τεράστια προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της Αττικής (μέχρι το πρωί του Σαββάτου υπήρχαν ακόμη σχεδόν 1000 τοπικές συνδέσεις με βλάβες και χωρίς ρεύμα) ο Διαχειριστής ρίχνει όλο το βάρος στις υπογειοποιήσεις του δικτύου διανομής.

«Με αυτές θα μειωθούν οι βλάβες του συστήματος εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ επιπλέον θα βοηθήσουν στην αποφυγή πυρκαγιών κατά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες» τονίζει στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ που πάντως δεν μπορεί και ο ίδιος να εξηγήσει τους λόγους που δεν προχώρησαν οι υπογειοποιήσεις μετά την περσινή «Μήδεια».

«Μάθαμε κάτι από το φιάσκο της προηγούμενης εβδομάδας;» αναρωτιούνται ρητορικά οι άνθρωποι του ΔΕΔΔΗΕ και απαντούν μόνοι τους: «ναι, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συντονιστεί κανείς με την Τοπική Αυτοδιοίκηση! Δήμοι και Περιφέρεια είναι ανεξάρτητα …πριγκιπάτα και λειτουργούν αυτοκρατορικά, δεν τους βρίσκεις, δεν συντονίζονται, δεν συμμετέχουν!»

Ο ΔΕΔΔΗΕ πήρε την αρμοδιότητα να κόβει δέντρα όπου χρειάζεται, μόλις στις 23 Δεκεμβρίου του 2021, όταν δηλαδή και πήρε ΦΕΚ ο σχετικός νόμος. Μάλιστα αμέσως πήραν άδεια για κλαδέματα δέντρων σε 18 περιοχές της Αττικής, τις πιο καυτές: Μαρκόπουλο, Πικέρμι, Μαραθώνας, Ραφήνα, Διόνυσος, Ωρωπός, Μάνδρα, Κηφισιά, Αχαρνές και Σαλαμίνα.

«Διόλου τυχαία στις περιοχές αυτές οι ζημιές την περασμένη εβδομάδα από πτώσεις δέντρων ήταν αισθητά μικρότερες απ’ ότι αλλού στην Αττική» μας λένε από το Διαχειριστή, αλλά επισημαίνουν : «αν ξεσπάσει ανάλογη κακοκαιρία μέσα στον Φεβρουάριο δεν θα έχουμε προλάβει τα κλαδέματα που θέλουμε, προσοχή!».

Επισημαίνουν μάλιστα έντονα, την αδυναμία των Δήμων και της Περιφέρειας να εξασφαλίσουν ανοιχτούς δρόμους στα συνεργεία του διαχειριστή και η γενικότερη απουσία συντονισμού.

ΔΕΔΔΗΕ: Δεκαήμερη προθεσμία για την αποζημίωση ζημιών έως €600

Οι αποζημιώσεις

Σε ότι αφορά στις αποζημιώσεις των 600 ευρώ, η διαδικασία ξεκινά με την επιλογή ‘κατηγορία αιτήματος’ και οι καταναλωτές που επλήγησαν επιλέγουν “αίτημα επικοινωνίας” και στην υποκατηγορία αιτήματος την επιλογή “αποζημιώσεις”.

Μέχρι σήμερα η αποζημίωση αυτού του είδους δινόταν μόνο στην περίπτωση που κοβόταν ο ουδέτερος αγωγός κι όχι αν απλά είχε κοπεί ένα καλώδιο.

Όπως αναφέρθηκε και από τον ΥΠΕΝ κ.Κ. Σκρέκα «για τις οικιακές συσκευές που υπέστησαν ζημιές από τις διακοπές ρεύματος έχει ανοίξει ήδη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υποβάλουν τα στοιχεία τους οι δικαιούχοι και για να δηλώσουν τη ζημιά. Επίσης, θα αποζημιωθούν αυτοί που έμειναν χωρίς ρεύμα για πάνω από 24 ώρες».

Φουλ για υπογειοποιήσεις του δικτύου από τον ΔΕΔΔΗΕ

Ο ΔΕΔΔΗΕ πλέον αρχίζει εκτεταμένο πρόγραμμα για υπογειοποιήσεις του δικτύου διανομής, με προτεραιότητα τις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε δάση.

Μέσα στο 2022 θα γίνουν υπογειοποιήσεις για δίκτυο 1000 χιλιομέτρων προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ενώ το 2023 προβλέπεται να γίνουν υπογειοποιήσεις δικτύου μήκους 1500 χιλιομέτρων, συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων.

Το 40% των υπογειοποιήσεων θα γίνει στην Αττική, ενώ μεγάλο τμήμα των επενδύσεων θα αφορά και στα νησιά.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε δασικές εκτάσεις ή περιλαμβάνουν δασικές εκτάσεις καθώς εκεί εντοπίζεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος εκδήλωσης βλαβών και πυρκαγιών.

Οι υπογειοποιήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται από το 2021, στο Τατόι, σε σημεία της Βαρυμπόπης καθώς και στο Παλαιό Ψυχικό.

Πέρυσι επίσης ξεκίνησαν και συνεχίζονται μέχρι σήμερα υπογειοποιήσεις δικτύων σε πάνω από 20 δήμους σε όλη την Αττική όπως στο Ίλιον (Πάρκο Τρίτση), στη Βόρεια Αττική (Θρακομακεδόνες) και σε άλλα σημεία όπως στα Μέγαρα. Τα έργα που ξεκίνησαν το 2021 έχουν προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ.

Ακόμη δύο μεγάλα έργα υπογειοποιήσεων θα ξεκινήσουν στην Αττική και συγκεκριμένα στην Παλαιά και Νέα Πεντέλη, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 και στα Μελίσσια. Τα δύο αυτά έργα προϋπολογισμού 10,5 εκατ. ευρώ αφορούν στην υπογειοποίηση δικτύου πάνω από 70 χιλιόμετρα.

Το μεγαλύτερο έργο της Αττικής αφορά στο Δήμο Διονύσου και θα περιλαμβάνει όλες τις δημοτικές ενότητες της περιοχής, δηλαδή Κρυονέρι, Άνοιξη, Δροσιά, Σταμάτα, Ροδόπολη, Άγιο Στέφανο και θα έχει προϋπολογισμό 28,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά προβλέπεται να υπογειοποιηθούν περίπου 200 χιλιόμετρα εναέριου δικτύου.

Το 2021 ξεκίνησαν εργασίες υπογειοποίησης δικτύου σε Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη, όπως επίσης σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα. Συνολικά προβλέπεται να υπογειοποιηθούν 45 χιλιόμετρα, με προϋπολογισμό 16,5 εκατ. ευρώ.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν περιληφθεί επιδοτήσεις για υπογειοποίηση δικτύων ύψους 60 εκατ. ευρώ, που πρόκειται να χρηματοδοτήσουν έργα προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν από το ΔΕΔΔΗΕ την επόμενη 4ετία.

Απολογισμός ΔΕΔΔΗΕ: 100.000 νοικοκυριά σε όλη τη χώρα έπληξε η κακοκαιρία

Οι ευθύνες του ΔΕΔΔΗΕ

Στο ΔΕΔΔΗΕ λένε τουλάχιστον πως αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν σε ότι αφορά στην κακή κατάσταση του τηλεφωνικού κέντρου και την απουσία μιας ψηφιοποιημένης εικόνας των ζημιών σε real time, που θα δίνει αμέσως σήμα στα κεντρικά για τις οικιακές βλάβες.

«Οι πολλές ημέρες που έμειναν χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά θα είχαν περιοριστεί σε μερικές μόνο ώρες αν τα προηγούμενα χρόνια είχαμε εγκαταστήσει σε κάθε σπίτι έξυπνους μετρητές επιτρέποντας στον ΔΕΔΔΗΕ να έχει άμεσα ένα ψηφιακό χάρτη με τις βλάβες και να στέλνει το προσωπικό του στο σωστό χρόνο, στα σωστά σημεία, χωρίς καθυστέρηση» λένε και προσθέτουν πως «τα συνεργεία έπρεπε για να εντοπίσουν τις βλάβες, να διατρέχουν γραμμές πολλών χιλιομέτρων, αφού ο διαχειριστής δεν μπορεί να εντοπίσει ποιοί πελάτες στην Χαμηλή Τάση έχουν βλάβη, βλέπει μόνο ποιές Γραμμές Μέσης Τάσης είναι εκτός. Φυσιολογικό επακόλουθο το τηλεφωνικό του κέντρο να καταρρεύσει από τη δεύτερη μέρα της κακοκαιρίας κάτω από το βάρος των χιλιάδων κλήσεων καταναλωτών που προσπαθούσαν μάταια να δηλώσουν την βλάβη τους».

Επαναλαμβάνουν πάντως πως «μόλις στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021, σε πολυνομοσχέδιο με αντικείμενο κυρίως μέτρα για την πανδημία, εντάχθηκε σε κεφάλαιο με ενεργειακές ρυθμίσεις, άρθρο για την ταχεία κοπή δέντρων από τον ΔΕΔΔΗΕ, με την λεγόμενη τροπολογία για το …ξεκρέμαστο κλαδί που κανείς δεν έχει αρμοδιότητα να κλαδέψει»..

Πλέον ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί σε σύντομο χρόνο να κλαδεύει δέντρα σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, για λόγους προστασίας των δικτύων του απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Η άδεια από το Δασαρχείο θα εκδίδεται εντός 15 ημερών από την ημέρα υποβολής του αιτήματος και αν αυτή καθυστερήσει, τότε θεωρείται ως χορηγηθείσα και ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να κλαδέψει ελεύθερα. Επίσης για ιδιωτικές εκτάσεις δασικού χαρακτήρα απαιτείται η έγγραφη συναίνεση εντός 20 ημερών του ιδιοκτήτη, διαφορετικά η αρμόδια υπηρεσία θα εγκρίνει άμεσα για λόγους δημοσίου συμφέροντος το κλάδεμα και την υλοτομία των δέντρων.

ΔΕΔΔΗΕ – Ηλεκτροδότηση: Η τοπική αυτοδιοίκηση καθυστερει ή είναι απούσα

Σκρέκας για επιδοτήσεις και «εξοικονομώ» 

Μαζί με τις δηλώσεις για τις καταστροφές, ο ΥΠΕΝ μίλησε και για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Ο κ.Σκρέκας είπε ότι θα δοθεί και τον Φεβρουάριο και υπογράμμισε ότι η επιδότηση θα είναι ανάλογη της αύξησης που θα υπάρξει στην χονδρεμπορική. “Για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις”, τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Για το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ανέφερε ότι έχει δοθεί 15 ημέρες παράταση και όπως είπε έχουν αλλάξει πολλά πράγματα.

Σημείωσε ότι έχουν αυξηθεί κατά 3 φορές οι αιτήσεις που ανήκουν σε πολύ χαμηλά εισοδήματα, ενώ ανέφερε ότι θα υπάρχουν οι δικαιούχοι και επιλαχόντες. Δυνητικά όσοι κάνουν αίτηση θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην ανακαίνιση, τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην επιδότηση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τόνισε ότι αυτή θα αυξηθεί κατά 30%.