Σε θέση «bullish» φαίνεται να γυρνάει η Deutsche Bank αναφορικά με τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών, απαρρριθμώντας μια σειρά από παράγοντες που την κάνουν πλέον πιο αισιόδοξη.

Όπως αναφέρει ο Maximilian Uleer, επικεφαλής στρατηγικής για τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών του γερμανικού οίκου, «αναμένουμε μια ασθενέστερη αναπτυξιακή δυναμική, απογοητευτικά επίπεδα κερδοφορίας και αποτελεσμάτων και εξίσου απογοητευτική γραμμή επικοινωνίας από τις κεντρικές τράπεζες στο τρίτο τρίμηνο. Μέχρι στιγμής, αυτοί οι κίνδυνοι φαίνεται να αντικατοπτρίζονται επαρκώς στα επίπεδα αποτιμήσεων των μετοχών. Ωστόσο, μετά από μια πτώση για πέντε διαδοχικούς μήνες, οι σύνθετοι δείκτες PMI στην Ευρωζώνη σταθεροποίηθηκαν πρόσφατα και αναμένουμε πως θα αποτραπεί μια ύφεση στην Ευρωζώνη κατά το επόμενο έτος, υποδεικνύοντας μια περαιτέρω ανοδική τάση για τους δείκτες PMI».

Η βελτίωση των προοπτικών γύρω από το «soft landing» οδήγησε τους οικονομολόγους του οίκου να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους, εξακολουθώντας να αναμένουν μια ήπια ύφεση στις ΗΠΑ, κάτι που έχει μετατεθεί προς το πρώτο τρίμηνο του 2024 (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για τα τέλη του 2023) και θα διαρκέσει μόνο για δύο τρίμηνα (έναντι τριών προηγουμένως). Επίσης, ο πληθωρισμός συνεχίζει να αποκλιμακώνεται και να παρουσιάζει μια πτωτική τάση, ειδικά από την πλευρά των αγαθών, και αναμένεται να φτάσει προς το στόχο του 2% στο πρώτο τρίμηνο του 2025, όπως αναφέρει η Deutsche Bank. Για τους λόγους αυτούς, οι οικονομολόγοι του οίκου αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους προς τα πάνω και αναμένουν μια ανάπτυξη της τάξεως του 2,3 % το 2023 (έναντι 2,1% προηγουμένως) και κατά 0,6% το 2024 (έναντι 0,1% πριν).

Ο οίκος διατηρεί μια αρκετά προσεκτική θέση ως προς τα επίπεδα κερδοφορίας των εταιρειών και εξακολουθεί να αναμένει ελαφρώς χαμηλότερα κέρδη για φέτος έναντι του consensus (-3% έναντι 0% για το consensus). Ωστόσο, οι προσδοκίες του consensus έχουν μειωθεί σημαντικά και πλέον βρίσκονται σε μια πιο ρεαλιστική βάση. «Αναμένουμε ότι τα ευρωπαϊκά κέρδη για το τρίτο τρίμηνο θα ευθυγραμμίζονται σε μεγάλο βαθμό με τη consensus του -17% σε ετήσια βάση». Ωστόσο, η DB είναι πιο αισιόδοξη για το 2024 αναμένοντας πλέον μια ανοδική πορεία για τα κέρδη του 2024 (+5%) έναντι του consensus (+3%).

«Αναμένουμε ότι η Fed θα μειώσει κατά 175 μ.β τα επιτόκια το επόμενο έτος έναντι του consensus που φτάνει στις 75 μ.β. Οι πιο απότομες μείωσεις, κατά του αναλυτές, θα υποστήριζαν τις αγορές μετοχών. Στην Ευρώπη, οι επενδυτές συνεχίζουν να αναμένουν ότι το μέγιστο επίπεδο στα επιτόκια θα επιτευχθεί τον Δεκέμβριο του 2023. Ωστόσο, το προβλεπόμενο επιτόκιο κορυφής είναι τώρα 3,9% ενώ ήταν 3,7% τον Ιούνιο.

Παράλληλα, οι αναλυτές εκτιμούν πως τα επιτόκια θα έχουν ξεπεράσει το ανώτατο σημείο τους και οι αποτιμήσεις θα αυξηθούν σύμφωνα με τις φθίνουσες αποδόσεις των ομολόγων. «Προβλέπουμε ότι ο δείκτης P/E για τον STOXX 600 (12m fwd) θα φτάσει στο 13,5x μέχρι το τέλος του 2024, χαμηλότερα από τον μέσο όρο της δεκαετίας (14,7x)».

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται χαμηλότερα και θα μπορούσε να ομαλοποιηθεί έως το τρίτο τρίμηνο του 2024. Ο χαμηλότερος πληθωρισμός θα μετριάσει την πίεση από τις υψηλότερες αποδόσεις στους δείκτες P/E.

Ευρύτερα, η Deutsche Bank αναμένει πως ο Stoxx 600 θα φτάσει τις 470 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους και στις 510 μέχρι τα τέλη του 2024. Για τον CAC 40 εκτιμά πως θα φτάσει τις 7.500 μονάδες και τις 8.230 αντίστοιχα, ενώ για τον DAX 40 εκτιμά πως θα χτυπήσει τις 16.000 μονάδες μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους και τις 18.000 μονάδες το 2024.

Ως προς τον S&P 500, ο γερμανικός οίκος θεωρεί πως θα φτάσει τις 4.500 μονάδες μέχρι τα τέλη του 2023.

Διαβάστε ακόμη: