Συνάντηση εργασίας για τον «Κάθετο Διάδρομο» πραγματοποίησαν, για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου, οι εννέα διαχειριστές των υποδομών φυσικού αερίου που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, εστιάζοντας στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ιδιαίτερα στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών σε εθνικό επίπεδο, καθώς και στις ενέργειες που πρέπει να λάβουν χώρα για την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων για την πλήρη ενεργοποίηση και αξιοποίηση του έργου.
Υπενθυμίζεται πως ο «Κάθετος Διάδρομος» στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, επιτρέποντας την αμφίδρομη ροή φυσικού αερίου από τον Νότο προς τον Βορρά και, πιο συγκεκριμένα, από την Ελλάδα στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, μέσα από τη σύνδεση υφιστάμενων, αλλά και νέων ευρωπαϊκών υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου και LNG.
Ήδη, σημαντικές ποσότητες LNG από την Ελλάδα έχουν φτάσει στους Βόρειους γείτονές μας κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών και πολλές από αυτές αποθηκεύτηκαν σε υπόγειες αποθήκες στην Ουκρανία αξιοποιώντας τον Κάθετο Διάδρομο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι διαχειριστές του Καθέτου Διαδρόμου- ΔΕΣΦΑ, Gastrade, ICGB, BULGARTRANSGAZ, TRANSGAZ, FGSZ, EUSTREAM, VMTG και GTSOUΑ, επιβεβαίωσαν τη σημασία της συνέχισης των προσπαθειών τους για την πλήρη αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών του Κάθετου Διαδρόμου, καθώς και την περαιτέρω διερεύνηση τρόπων ολοκλήρωσης στοχευμένων έργων εξάλειψης των σημείων συμφόρησης κατά μήκος της διαδρομής, για τη δημιουργία μιας ενοποιημένης αγοράς φυσικού αερίου στην περιοχή και τη μείωση της εξάρτησης από έναν μόνο προμηθευτή, σε πλήρη εναρμόνιση με τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους στόχους του σχεδίου REPower EU.
Η παρατεταμένη γεωπολιτική αστάθεια και οι αναταράξεις που συνεχίζουν να προκαλούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθιστούν τον «Κάθετο Διάδρομο» μια στρατηγική μακρόπνοη πρωτοβουλία που υπερβαίνει τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις της αγοράς.
Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην ολοκλήρωσή του, ως ένα κρίσιμο βήμα για ένα πιο ανθεκτικό και διαφοροποιημένο ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο, παρέχοντας εναλλακτικές πηγές και οδούς εφοδιασμού καθώς και πρόσβαση σε υποδομές αποθήκευσης, ενισχύοντας περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Τέλος, οι διαχειριστές καλωσόρισαν την έναρξη εμπορικής λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης της Gastrade την 1η Οκτωβρίου, η οποία προσθέτει μια νέα πύλη εισαγωγής Φυσικού Αερίου στον Κάθετο Διάδρομο, ενισχύοντας περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας ως πύλη εισόδου Φυσικού Αερίου της ΝΑ Ευρώπης. Ως προς τα επόμενα βήματα, οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Οκτώβριο, στην επόμενη Υπουργική Διάσκεψη του CESEC (Central and South Eastern Europe Energy Connectivity) στη Βουδαπέστη, όπου θα συναντηθούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να διασφαλιστεί η πλήρης ανάπτυξη του διαδρόμου.
Σημειώνεται πως ο ΔΕΣΦΑ εγκαινιάζει σήμερα το Τεχνικό Εκπαιδευτικό του Κέντρο στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης, το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το νέο Κέντρο θα λειτουργήσει ως περιφερειακό σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη βιώσιμων δικτύων αερίου και τη μετάβαση στο υδρογόνο και τα ανανεώσιμα αέρια.
Στρατηγικά τοποθετημένο σε ένα σταυροδρόμι σύνδεσης σημαντικών ενεργειακών υποδομών στη Βόρεια Ελλάδα, η νέα εγκατάσταση ενισχύει περαιτέρω τον ρόλο της Νέας Μεσημβρίας ως κρίσιμο κόμβο για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Διαβάστε ακόμη:
- Ναόμι Κάμπελ-Άννα Γουίντουρ: Άγριος καυγάς με σπόντες στο χώρο της μόδας
- Γιατρός έβγαλε κατά λάθος το συκώτι αντί για τον σπλήνα ασθενή στο χειρουργείο
- Θέλουμε τελικά θαλάσσια αιολικά πάρκα ή όχι; Μπλόκο στα offshore της Κρήτης
- Φώτης Μεταξόπουλος: Καλύτερα να μεγαλώσει ένα παιδί σε ίδρυμα παρά από ομόφυλα ζευγάρια