Ο Όλαφ Σολτς δέχεται έντονη κριτική για τη στάση του απέναντι στη Ρωσία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που τον κατηγορούν ότι εμφανίζεται επιεικής τόσο στις δηλώσεις του όσο και στις ενέργειες που κάνει απέναντι στον Πούτιν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πρόκειται να μεταβεί αύριο Δευτέρα για πρώτη φορά στις ΗΠΑ ως καγκελάριος της Γερμανίας με την ουκρανική κρίση να αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Σολτς θα πρέπει να περιμένει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα τον ανακαλέσει στην τάξη.

«Μπορούμε να αναμένουμε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα ζητήσει από τον Γερμανό καγκελάριο να εμφανιστεί πιο αυστηρός απέναντι στη Μόσχα. Θα του επαναλάβει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου NordStream 2 είναι νεκρός, αν ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν επιτεθεί στην Ουκρανία», εκτίμησε το περιοδικό.

Η απόφαση του Σολτς να μην προσφέρει όπλα στην Ουκρανία και να μην ξεκαθαρίσει την τύχη του NordStream 2 προκάλεσε επικρίσεις. Στη συνέχεια όμως ο Γερμανός καγκελάριος συμφώνησε να περιληφθεί ο αγωγός αυτός — που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής– στον κατάλογο των ενδεχόμενων κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, στην περίπτωση που επιτεθεί στην Ουκρανία.

Η Γερμανία στηρίζει εδώ και καιρό τον NordStream 2 που θα αυξήσει τις ικανότητες εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου και ο οποίος κρίνεται ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ.

«Οι Γερμανοί έχουν τρελαθεί»

Ο αγωγός, που δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία, έχει υποστηρικτές μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), αλλά και της γερμανικής αντιπολίτευσης. Οι πρόσφατες αντικρουόμενες ανακοινώσεις του Βερολίνου για τη Ρωσία δημιούργησαν άσχημη εντύπωση στον αμερικανό σύμμαχό του.

Προκάλεσαν ταυτόχρονα «απογοήτευση και έντονη κριτική στην Ουάσινγκτον», σύμφωνα με την Κονστάντς Στέλτσενμίλερ του Bookings Institution.

«Η εντύπωση που δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ είναι ότι οι Γερμανοί έχουν τρελαθεί», σχολίασε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας, η φιλελεύθερη Μαρί- Άγκνες Στρακ- Τσίμερμαν.

«Ο Όλαφ Σολτς πρέπει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους στην Ουάσινγκτον και να δηλώσει ότι η Γερμανία είναι φυσικά ένας εταίρος άξιος εμπιστοσύνης», τόνισε.

Πρόσφατα ο Γερμανός καγκελάριος, επικεφαλής ενός κυβερνητικού συνασπισμού στον οποίο συμμετέχουν οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), άλλαξε ρητορική.

Η Ρωσία θα πληρώσει «πολύ μεγάλο τίμημα» σε περίπτωση επίθεσης, επανέλαβε μιλώντας στη γερμανική κρατική τηλεόραση. Ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα εμπλακεί πιο ενεργά στις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα στην Ουκρανία.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο Σολτς αναμένεται στην Ουκρανία και τη Ρωσία στα μέσα Φεβρουαρίου, μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αύριο στη Μόσχα και μεθαύριο στο Κίεβο για να συναντηθεί με τους προέδρους των δύο χωρών.