Ποσό που ξεπερνά αθροιστικά τα 180 εκατ. ευρώ αποκόμισαν οι Δημήτρης και Τζώρτζής Κουτσολιούτσος από τις πωλήσεις μετοχών (μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων – placements), μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου της εταιρείας τους, αφού προηγουμένως και επί σειρά ετών, όπως κατηγορούνται, είχαν «φουσκώσει» με λογιστικές αλχημείες τα οικονομικά μεγέθη της Folli Follie.
Το ποσό αυτό αναφέρεται στην ενδιάμεση έκθεση της PwC για το διαχειριστικό έλεγχο στη Folli Follie. Για πρώτη φορά πιστοποιείται το άμεσο όφελος που αποκόμισαν πατήρ και υιός Κουτσολιούτσου από συνολικά επτά placements που πραγματοποιήθηκαν κατά την τριετία 2014-2017. Τη μερίδα του λέοντος λαμβάνει (ως βασικός μέτοχος) ο Δ. Κουτσολιούτσος με 130,5 εκατ.ευρώ από πώληση μετοχών μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων και επιπλέον 44 εκατ. ευρώ από τις διανομές μερίσματος και επιστροφές κεφαλαίων που πραγματοποίησε η εταιρεία από το 2001. Αντίστοιχα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, από placements ο Τζ. Κουτσολιούτσος αποκόμισε έσοδα 3,8 εκατ.ευρώ και από μερίσματα/επιστροφές κεφαλαίου έσοδα 2,2 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, η PwC στην επίμαχη έκθεση αναφέρει πως υπάρχουν έγγραφα που δημιουργούν εύλογες υπόνοιες πως σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις είχαν εκτελέσει αγοραπωλησίες μετοχών μέσω τρίτων αποκομίζοντας ακόμη μεγαλύτερα οφέλη.
Η έκθεση αναφέρει πως τουλάχιστον από το 2001 είχαν ξεκινήσει οι λογιστικές αλχημείες της διοίκησης Κουτσολιούτσου στη Folli Follie. Ήδη τα οικονομικά στοιχεία της FFG από 2007-2017 θεωρούνται ψευδή και παραπλανητικά από τις Αρχές. Η πλασματική όπως αναδεικνύεται μεγέθυνση των οικονομικών μεγεθών της Folli Follie και η συνεπακόλουθη ανοδική πορεία της μετοχής της εταιρείας, επέτρεψε στους δύο βασικούς μετόχους να αποκομίσουν τεράστια κέρδη από την σταδιακή πώληση των μετοχών τους μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων και όχι μόνο.
Το report της PwC πέραν των άλλων έχει εντοπίσει πλείστες περιπτώσεις “μη χρηστής διοίκησης” από την οικογένεια Κουτσολιούτσου, με τα μέλη του ΔΣ της εταιρείας να έχουν παντελώς παρακαμφθεί, ενώ υπήρχαν διαρκείς και χωρίς κανέναν έλεγχο ή προηγούμενη έγκριση αναλήψεις και μεταφορές χρηματικών ποσών από το ταμείο της εταιρείας
Για μια τέτοια ανάληψη γίνεται λόγος στα επίμαχα email που περιλαμβάνονται στον έλεγχο της PwC. Ο Ν.Σ., υπεύθυνος ασφαλείας της εταιρείας και της οικογένειας, αναφέρεται σε συνάντηση που είχε με πρόσωπο «που αντιπροσωπεύει έναν από τους τρεις βασικούς υποστηρικτές μας στην υπόθεση» ο οποίος, σύμφωνα με το επίμαχο email, φέρεται να του λέει «πόσο δύσκολο είναι το όλο εγχείρημα και πόσο εκτίθεται ο άνθρωπος του» και να καταλήγει πως «έχει κάποιες ανάγκες». Ο Ν.Σ. στο mail βάζει σε παρένθεση τον αριθμό 80 δίπλα στην λέξη “ανάγκες” και αναφέρει στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο: «Δεν θα ήθελα ούτε μέσω email ούτε τηλεφωνικά να μιλήσουμε πιο αναλυτικά. Νομίζω ότι τη στιγμή αυτή δεν έχουμε την πολυτέλεια κανένα σύμμαχό μας να χαρίσουμε στους αντιπάλους μας για οποιονδήποτε λόγο. Πρέπει δυστυχώς να διαθέσετε ένα κονδύλι για αυτές τις επαφές. Δεν είμαι υπέρ, και το ξέρετε, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν νομίζω ότι γίνεται διαφορετικά. Ενημερώστε με πώς προχωρώ τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση. Παρακαλώ μονολεκτικά λόγω της σοβαρότητος. Με ένα ναι ή ένα όχι για να ξέρω τι να πω αύριο που περιμένουν απάντηση. Αν είναι ναι, μην πείτε τον λόγο σε κανένα».
Στο report της PwC τονίζεται πως οι ελεγκτές που ανέλαβαν την έρευνα παραθέτουν (στο παράρτημα της ενδιάμεσης έκθεσης) τις σχετικές αναφορές που ανακτήθηκαν από την ηλεκτρονική αλληλογραφία του Ν.Σ προς τον Γ. Κ. (Τζώρτζη Κουτσολιούτσου) και αναφέρουν πως δεν είναι σε θέση να εξακριβώσουν εάν έγιναν οι εν λόγω επαφές ή δοσοληψίες. Σημειώνουν, όμως, πως μετά την ανταλλαγή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ο έλεγχος τους εντόπισε ανάληψη 80.000 ευρώ από το ταμείο της Folli Follie, τα οποία παραμένει άγνωστο εάν και πώς χρησιμοποιήθηκαν. Κατά πληροφορίες φέρεται να υπάρχει και έγγραφή σημείωση από τον αρχιταμία της εταιρείας όπου δίπλα αναγράφεται το όνομα του Ν.Σ. για το ίδιο ποσό.
Τα ηλεκτρονικά μηνύματα που περιλαμβάνονται στην έκθεση που διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια έχουν ήδη προκαλέσει μείζον πολιτικό θέμα και ήδη το σκέλος της έκθεσης που αναφέρεται σε πολιτικά πρόσωπα έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ως αρμόδια για τις διαδικασίες, ώστε να εξεταστεί εάν θα διαβιβαστεί η υπόθεση στην Βουλή, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Στο πλαίσιο της έρευνας , περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια ηλεκτρονικά αρχεία από δεδομένα που επεξεργάστηκαν ανταποκρίθηκαν θετικά στις λέξεις-κλειδιά που ζητήθηκαν. Από αυτά, περί τα 120.000 αρχεία εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια του ελέγχου, τα οποία κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με τη σχετικότητά και τη χρησιμότητά τους, αποτελώντας τη βάση του ελέγχου. Πληροφορίες αναφέρουν πως αξιοποιήθηκαν και έντυπα αρχεία, αποσπάσματα από ατζέντες και άλλες σημειώσεις. Για όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία που περιήλθαν στην κατοχή των ελεγκτών ακολουθήθηκε συγκεκριμένη διαδικασία ανάκτησης των στοιχείων για να διασφαλιστεί η εξαγωγή των δεδομένων και η έγκυρη νομικά χρήση τους ενώ αξιοποιήθηκε ειδικό λογισμικό για την ανάκτηση διαγραμμένων και άλλων αρχείων.