Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τόνισε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει το μέλλον της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη.

Ακόμη, ο κ. Δένδιας, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα συζητήσει για την κατάσταση στην Ουκρανία και τη ρωσική εισβολή,  αναφέρθηκε στους ελληνες της Μαριούπολης.

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Δένδια

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι θα θέσει στο Συμβούλιο το θέμα της Μαριούπολης: «Έχω πρόθεση να θέσω το θέμα της Μαριούπολης, το θέμα της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη και τη συνολική καταστροφή της πόλης από τα ρωσικά στρατεύματα. Στη Μαριούπολη αυτήν τη στιγμή μάχονται Τσετσένοι μαχητές. Τσετσενικός στρατός έχει έρθει από τη ρωσική πλευρά και η πόλη καταστρέφεται ολοσχερώς. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εξαιτίας της παρουσίας της ελληνικής κοινότητας εκεί και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε το μέλλον αυτής της κοινότητας».

Ουκρανία: Απέρριψε το τελεσίγραφο για τη Μαριούπολη ο Ζελένσκι

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας απέρριψε τη νύχτα, σχεδόν ακαριαία από την ώρα που διατυπώθηκε, το ρωσικό τελεσίγραφο  για παράδοσης της Μαριούπολης, ενώ η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σχεδόν σε όλα τα μέτωπα, δείχνει ότι οι προσπάθειες για ειρήνη δεν έχουν ελπίδα να φτάσουν σύντομα σε αποτέλεσμα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπαίνει στην πιο αιματηρή φάση της και η σημερινή μέρα, η 26η από την έναρξη του πολέμου είναι ιδιαίτερη κρίσιμη.

Σημειώνεται ότι βομβαρδισμός σε εμπορικό κέντρο του Κιέβου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους τη νύχτα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις κινήσεις τους για να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.  Έξι πτώματα είχαν αποτεθεί νωρίτερα σήμερα μπροστά στο εμπορικό κέντρο Retroville, στο βορειοδυτικό τμήμα του Κιέβου, μετέδωσε ο δημοσιογράφος.

Το εμπορικό κέντρο υπέστη πλήγμα πολύ μεγάλης ισχύος, που κονιορτοποίησε αυτοκίνητα στον χώρο στάθμευσης και άνοιξε γιγαντιαίο κρατήρα πολλών μέτρων μπροστά στο δεκαώροφο κτίριο που ακόμη κάπνιζε.