Κατά την διάρκεια της συζήτησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και μεταξύ άλλων και στο περιστατικό παρενόχλησης από τουρκικό πολεμικό πλοίο στο ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo».
Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι το ερευνητικό σκάφος με σημαία Μάλτας βρισκόταν μόλις 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης σε μια θαλάσσια περιοχή που είναι οριοθετημένη από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία της 6ης Αυγούστου 2020.
Νίκος Δένδιας: Η τουρκική συμπεριφορά έχει «ξεφύγει»
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι «η τουρκική συμπεριφορά έχει πλέον ξεφύγει από κάθε πλαίσιο λογικής και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την εικόνα της «κανονικότητας» που επιθυμεί να προβάλει η Τουρκία». Μάλιστα, όπως σχολίασε, πρόκειται για μια εικόνα που δυστυχώς «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Tο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών πριν μερικές μέρες προχώρησε σε διάβημα προς την Άγκυρα απαντώντας στην τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου «Nautical Geo», καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.
Με τη συναινετική νηοψία που έκανε το τουρκικό πολεμικό πλοίο σε ερευνητικό πλοίο που κινούνταν με άδεια από την ελληνική κυβέρνηση μόλις λίγα μίλια ανατολικά της Κρήτης, η Άγκυρα προσπαθεί να δώσει υπόσταση στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Η περιοχή στην οποία κινείται το «Nautical Geo» πραγματοποιώντας επιστημονικές εργασίες απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα στον χάρτη που ακολουθεί.
Την συγκεκριμένη περιοχή, από το σημείο μετά τα 6 ναυτικά μίλια της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης και ανατολικότερα, προσπαθεί να σφετεριστεί η Τουρκία με δήθεν βάση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Επί τη βάση των ισχυρισμών ότι το μονομερές, ανυπόστατο σύμφωνο μεταξύ Ερντογάν και Σαράζ δίνει στην Τουρκία τις θαλάσσιες ζώνες πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα ανάμεσα από την Κρήτη, την Κάσο, την Κάρπαθο και τη Ρόδο, η Άγκυρα έδωσε οδηγίες σε τουρκικό πολεμικό πλοίο να ζητήσει από το πλήρωμα του «Nautical Geo» να αποχωρήσει από την περιοχή, με το ψευδοεπιχείρημα ότι το ερευνητικό -γαλλικών συμφερόντων- έπλεε σε θαλάσσιες ζώνες τουρκικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.