Με αφορμή τις διαβουλεύσεις των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου (EUMED 9) στην Αθήνα η κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt εστιάζει στις ελληνικές ανησυχίες για μία «επανάληψη του 2015» στο προσφυγικό μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

«Επικρατεί ανησυχία ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί την κατάσταση για μία νέα απόπειρα εκβιασμού, όπως έπραξε την άνοιξη του 2020, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αφήσει χιλιάδες μετανάστες να προωθηθούν μέχρι τα ελληνικά σύνορα», σημειώνεται.

Μάλιστα, η Die Welt αναφέρει το εξής: «Για σημαντικούς, ασύμμετρους κινδύνους κάνει λόγο στην κυριακάτικη Welt εκπρόσωπος της ελληνικής ακτοφυλακής», σχολιάζοντας πως «η Ελλάδα παίρνει στα χέρια της την προστασία των συνόρων, χρησιμοποιώντας εν μέρει νομικά διαμφισβητούμενα μέσα».

Τελικά, «η ΕΕ θα βοηθήσει;»

Η εφημερίδα του Βερολίνου συμπληρώνει ότι «η Ελλάδα και άλλες χώρες πρώτης γραμμής ζητούν, εδώ και πολύ καιρό, να μοιραστεί το βάρος εντός της ΕΕ».

«Σχετική πρόταση της Κομισιόν προβλέπει μία ελάφρυνση για τις χώρες αυτές, ωστόσο εδώ και έναν χρόνο τα κράτη-μέλη δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την υλοποίησή της».

Ενώ οι νότιες χώρες ζητούν μεγαλύτερη υποστήριξη, «οι Ανατολικοευρωπαίοι αρνούνται να αποδεχθούν έναν μηχανισμό για τον υποχρεωτικό διαμοιρασμό των μεταναστών».

Μείζον ζήτημα ήταν, είναι και θα είναι το προσφυγικό

Σημειώνεται πάντως, πως ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στους νέους προσφυγικούς καταυλισμούς στη χώρα μας, που θα λειτουργούν ως «κλειστές δομές».

Ενδεικτικά, «καταυλισμός με συρματοπλέγματα στη Σάμο» είναι ο τίτλος στο σχετικό άρθρο της Tageszeitung (TAZ). Η εφημερίδα του Βερολίνου υπενθυμίζει ότι «είναι ένας από τους συνολικά πέντε καταυλισμούς που σχεδιάζονται στα νησιά του Αιγαίου, στη Λέρο, τη Λέσβο, την Κω, τη Χίο και τη Σάμο».

Επίσης, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σημειώνει ότι πρόκειται για «ένα πιλοτικό σχέδιο», το οποίο χρηματοδοτεί η ΕΕ. «Ανθρωπιστικές οργανώσεις επικρίνουν τους πολυάριθμους περιορισμούς για τους αιτούντες άσυλο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο εξοπλισμός του καταυλισμού έχει βελτιωθεί».