Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε τον Αρμένιο ομόλογό του, Αραράτ Μιρζογιάν, για την έξαρση της παραβατικότητας της Τουρκίας, τόσο στο επίπεδο της ρητορικής, όσο και στο επίπεδο των παραβιάσεων, στη συνάντησή τους στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αρμένιου υπουργού στην Αθήνα.

Ο κ. Δένδιας τόνισε, στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ Αρμενίας, ότι η αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποσταθεροποιεί ευρύτερες περιοχές, στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Νίκου Δένδια

«Αγαπητέ μου Αραράτ,

χαίρομαι ιδιαίτερα που σε υποδέχομαι σήμερα εδώ στην Αθήνα. Είναι η πρώτη σου επίσκεψη στην Αθήνα. Η πρώτη φορά που έρχεσαι στην πόλη. Κατά συνέπεια, για μένα είναι μια πολύ μεγάλη χαρά και μια πολύ μεγάλη ευκαιρία.

Οι χώρες μας ιστορικά διατηρούν άριστες σχέσεις και οι λαοί μας έχουν σχέσεις, που χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Έχουμε συνδετικούς κρίκους, ισχυρότατους, την πολύ σημαντική αρμενική παροικία στην Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει χιλιάδες Έλληνες πολίτες. Πρέπει να σου πω επίσης ότι περιλαμβάνει πολλούς στενούς μου φίλους.

Και έχουμε επίσης την ελληνική κοινότητα στην Αρμενία.

Θέλω να πω ότι η Ελλάδα στάθηκε στο πλευρό  της Αρμενίας σε δύσκολους καιρούς. Αυτό θα συμβαίνει πάντα.

Επισκέφτηκα το Ερεβάν  τον Οκτώβριο του 2020 όταν οι εχθροπραξίες στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ βρισκόντουσαν ήδη σε εξέλιξη. Ο λόγος της επίσκεψής μου ήταν να εκφράσω την αλληλεγγύη μου προς την Αρμενική πλευρά.

Μία αλληλεγγύη που δεν έμεινε μόνο στα λόγια. Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα αρμενικών Οργανώσεων στη χώρα μας και με το συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, στάλθηκε δύο φορές ανθρωπιστική βοήθεια στην Αρμενία.

Το γεωπολιτικό περιβάλλον από τότε έχει μεταβληθεί ριζικά.

Όμως, δεν έχει μεταβληθεί η θέση μας, η ελληνική θέση ως προς το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Είναι σταθερή. Στηρίζουμε την επίτευξη ειρηνικής, κοινά αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, που αποτελεί πάντα το Ευαγγέλιο της εξωτερικής μας πολιτικής.

Ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί και πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες που θα έβαζαν σε κίνδυνο ξανά την ειρήνη και την ασφάλεια.

Η Ελλάδα στηρίζει την επανέναρξή των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ομάδας Μινσκ, καθώς επίσης και στηρίζει τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ζητήματα αυτά.

Θεωρούμε ότι τα ζητήματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα πρέπει να επιλυθούν άμεσα και να γίνει σεβαστό το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Και θέλω επίσης σε συνέχεια όσων συζητήσαμε, να εκφράσω τη στήριξή μας για την αποστολή ανεξάρτητης Επιτροπής της UNESCO στην περιοχή, προκειμένου να εξετάσει ζητήματα που αφορούν την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αγαπητέ μου Ararat,
σήμερα εξετάσαμε τις εξαιρετικές διμερείς μας σχέσεις. Όπως είπα και πριν, πάρα πολλά πράγματα μας συνδέουν.

Η ιστορία κατ΄ αρχάς. Η  Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων το 1996 και η Αρμενική Βουλή αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ελλήνων και των Ασσυρίων το 2015.

Η συνεργασία μας στους Διεθνείς Οργανισμούς είναι πάντα υποδειγματική και πρέπει να ευχαριστήσω εδώ με την ευκαιρία της επίσκεψής σου,  την Αρμενία, για την στήριξη των ελληνικών θέσεων.

Και βεβαίως για τη στήριξη στα θέματα που αφορούν την παράνομη κατοχή τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε στον ΟΗΕ, είτε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, είτε στην UNESCO.

Θα ήθελα επίσης να πω πόσο χαρούμενοι είμαστε για την απόφασή μας να στηρίξουμε αμοιβαία τις υποψηφιότητές μας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και επίσης πόσο ευχαριστημένοι είμαστε για τη διεξαγωγή της πρώτης τριμερούς συνάντησης μεταξύ Ελλάδας-Αρμενίας και Κύπρου για ζητήματα διασποράς. Συνάντηση που συγκάλεσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέας Κατσανιώτης στην Πάτρα πριν από λίγες μέρες και κατά την οποία υπογράφηκε και το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας.

Νομίζω ότι υπάρχουν απεριόριστα περιθώρια για ενίσχυση της συνεργασίας μας στον τομέα της διασποράς. Έχουμε μια πολύ ισχυρή διασπορά, έχετε μια πολύ σημαντική διασπορά. Άνθρωποι που συνδέονται από την ιστορία μπορούν να δουλέψουν μαζί.

Επίσης θα ήθελα να εκφράσω τη στήριξή μου στα τριμερή σχήματα, που έχουν δυστυχώς λόγω της πανδημίας, ατονήσει.

Συμφωνήσαμε να οργανώσουμε μια συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών το συντομότερο δυνατό στο Ερεβάν ανάμεσα στην Ελλάδα, στην Αρμενία και στην Κύπρο, σαν ένα πρώτο βήμα για να οργανώσουμε τη συνάντηση των Ηγετών των χωρών μας.

Και ο Πρωθυπουργός, ο κύριος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να σου πει πόσο θετικά ο ίδιος βλέπει μια τέτοια συνάντηση, όπως και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κυρία Σακελλαροπούλου σου δήλωσε ήδη τη χαρά της να επισκεφθεί το Ερεβάν όταν το πρόγραμμά της το επιτρέψει.

Ένα σημείο στο οποίο συμφωνήσαμε ότι πρέπει να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας έχει να κάνει με το ζήτημα των οικονομικών συναλλαγών μεταξύ μας. Δυστυχώς οι εμπορικές συναλλαγές και οι αμοιβαίες επενδύσεις είναι πολύ περιορισμένες. Υπήρξε όμως μία συνεννόηση και ο αρμόδιος Υφυπουργός Εξωτερικών ο κ. Κώστας Φραγκογιάννης θα επιμεληθεί ώστε να υπάρξει στοχευμένη προσέγγιση, με στοχευμένες συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών, ώστε να μπορέσουμε να εργαστούμε στο μόνο σημείο στο οποίο δεν τα έχουμε καταφέρει πολύ καλά.

Επίσης, θα ήθελα να σου πω και δημοσίως, ό,τι σου είπα και κατ’ ιδίαν, ότι η Ελλάδα στηρίζει την πρωτοβουλία για την δημιουργία ενός διεθνούς διαδρόμου διαμετακόμισης μεταξύ του Κόλπου και της Μαύρης Θάλασσας.

Και επίσης, πόσο τασσόμαστε υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύουμε αυτό που ο χάρτης δείχνει καθαρά, ότι η Αρμενία μπορεί να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρύτερης περιοχής του Καυκάσου και πέραν από τον Καύκασο.

Για αυτό είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος που υπογράψαμε λίγο πριν το μνημόνιο συνεργασίας για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βεβαίως δεν παραλείψαμε να συζητήσουμε και θα συνεχίσουμε κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, να συζητάμε τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Τα θέματα που δημιουργούνται από την εισβολή στην Ουκρανία, που επηρεάζουν την ασφάλεια και στη Μαύρη Θάλασσα. Και βέβαια θα έχω την ευκαιρία να σε ενημερώσω ενδελεχώς για την έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας τόσο στο επίπεδο της ρητορικής όσο και στο επίπεδο των παραβιάσεων και της γενικής προσέγγισης με μια αναθεωρητική συμπεριφορά που αποσταθεροποιεί ευρύτερες περιοχές, είτε στο Αιγαίο, είτε στα Βαλκάνια, είτε στη Μέση Ανατολή, είτε στον Καύκασο.

Αγαπητέ μου Ararat, είμαι πάρα πολύ χαρούμενος για τη σημερινή σου επίσκεψη στην Αθήνα. Εμείς δίνουμε μια μεγάλη σημασία σε αυτήν την πρώτη δική σου επίσκεψη εδώ.

Το γεγονός ότι έγινες δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι σε είδε ο Πρωθυπουργός, δείχνει πόσο εκτιμάμε την παρουσία σου σήμερα εδώ, θα ήθελα όμως να μου επιτρέψεις να σου πω ότι θεωρούμε την επίσκεψή σου ως μια πρώτη επίσκεψη, όχι ως ένα τελευταίο στάδιο.

Σε περιμένουμε και πάλι σύντομα εδώ. Έχουμε τόσα πολλά να κάνουμε, τόσα πολλά να πούμε.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.»