Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού είναι πιο ανθεκτικό στα εμβόλια. Αυτό, τουλάχιστον, φαίνεται να έχουν πει οι επιστήμονες στους Βρετανούς υπουργούς, όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

Η μετάλλαξη αυτή του ιού, που έκανε την εμφάνισή της στη Βρετανία, δεν θεωρείται συνηθισμένη -και είναι γνωστή ως VUI 202012/01. Μολονότι εντοπίστηκε και σε άλλες χώρες, όπως οι Κάτω Χώρες, η Δανία και η Αυστραλία, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όχι τόσο για την επικινδυνότητά του, αλλά για το γεγονός ότι μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα -όπως επισήμανε στις ανακοινώσεις του, χθες, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

«Όταν ο ιός αλλάζει τη μέθοδο που επιτίθεται, τότε πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο άμυνάς μας» σχολίασε ο Τζόνσον, ανακοινώνοντας «lockdown» τύπου 4 σε Λονδίνο και νοτιοανατολική Αγγλία. «Πρέπει να δράσουμε πάνω στις πληροφορίες που έχουμε, γιατί μεταδίδεται πολύ γρήγορα» εξήγησε ακόμη.

Στην πράξη, η πιο ταχεία διασπορά του ιού σημαίνει περισσότερες μολύνσεις, περισσότερες νοσηλείες και, τελικά, περισσότερους θανάτους. Έτσι, η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε στη Βρετανία, έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού την Ευρώπη και ήδη κάποιες χώρες έχουν αρχίσει τις απαγορεύσεις μετακινήσεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του δήλωσε πως βρίσκεται σε «συνεχή επικοινωνία» με αξιωματούχους από τη Βρετανία, καθώς το νέο στέλεχος εξαπλώνεται ταχύτατα σε σχέση με την αρχική μορφή του κορωνοϊού, αν και για την ώρα δεν θεωρείται πιο επικίνδυνο. Σύμφωνα με το BBC, η ίδια μετάλλαξη έχει εντοπιστεί επίσης στις Κάτω Χώρες, τη Δανία και την Αυστραλία.