Διαψεύδουν κυβερνητικές πηγές το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος  σε δηλώσεις του, αναχωρώντας από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και ενόψει του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι στις ΗΠΑ «θα συναντηθεί και θα συζητήσει με τον κ. Μητσοτάκη».

«Βέβαια υπάρχει η απόφαση των EUMED9, που είναι μια ανεπιθύμητη απόφαση. Θα δούμε πόσο ειλικρινής είναι ο Μητσοτάκης στο ζήτημα αυτό και τι βήματα θα κάνει. Εμείς ως Τουρκία θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα και θα λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις όταν χρειαστεί», είπε επίσης  ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως  πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ  είχε πει απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι: «Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εξάλλου τα προγράμματα μας δεν συμπίπτουν».

Επεσήμανε δε : «Η πολιτική μας έναντι της Τουρκίας δεν αλλάζει, επιζητούμε καλές σχέσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Γνωρίζουν όλοι ότι το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα είναι παντελώς αδιαπραγμάτευτο. Θεωρώ θετικό ότι το 2021 δεν είχε τις εντάσεις του 2020. Μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στο προσφυγικό, εκεί εστιάστηκε και η πρόσφατη μεταξύ μας συζήτηση. Εκεί υπάρχει βασική συμφωνία Ευρώπης-Ελλάδας και Τουρκίας».

Μερικές ώρες μετά την πρώτη αναφορά σχετικά με συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη που προαναγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και είπε ότι η χώρα είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ένταση. «είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ένταση τόσο επί του πεδίου όσο και διπλωματικά. Ο πρωθυπουργός δεν έχει ζητήσει συνάντηση κι από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει και σύμπτωση στα προγράμματα των δύο ηγετών. Η ελληνική πλευρά δεν είναι αντίθετη στο να βρίσκονται οι ηγέτες».

Σχολιάζοντας την παρενόχληση ερευνητικού σκάφους ανατολικά της Κρήτης από τουρκικά πολεμικά πλοία,επισήμανε «αυτή τη στιγμή διανύουμε μια φάση έντονης ρητορικής επιθετικότητας, αλλά και γενικά επιθετικότητας εκ μέρους της Τουρκίας».

Ο υπουργός Επικρατείας πρόσθεσε πως η ένταση του Προέδρου της Τουρκίας πιθανότατα οφείλεται στην ελληνική πρωτοβουλία για την EUMED. «Ήταν μια πολύ σπουδαία δράση, η οποία ενοποιεί τον ευρωμεσογειακό χώρο. Κακώς αισθάνθηκε αυτή την ενόχληση, γιατί η EUMED δεν ήταν τίποτα παραπάνω από την αυτονόητη παραδοχή σεβασμού, κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας επί τη βάση του διεθνούς δικαίου».

Ακόμα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε για τη μεγάλη ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να  απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση. «Είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να αντιμετωπίσουμε αυτή την ένταση. Η ελληνική πλευρά και στο πεδίο και στο κομμάτι της διεθνούς διπλωματίας έχει αποδείξει ότι έχει πολύ γρήγορα αντανακλαστικά».

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, ότι η αντίδραση της χώρας μας θα είναι ανάλογη, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, αλλά χωρίς καμία παραχώρηση στα δικαιώματα μας. Ερωτηθείς αν το ερευνητικό σκάφος θα κατευθυνθεί και προς το Καστελλόριζο όπως προβλέπει το πρόγραμμα για τη χαρτογράφηση της διαδρομής του Eastmed, δήλωσε «θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή των σχεδίων, τα οποία έχουν έρεισμα στις διεθνείς συμβάσεις για το δίκαιο της θάλασσας και στην αμοιβαία αναγνώριση των δικαιωμάτων των χωρών της Μεσογείου».

Ερωτηθείς πάντως σήμερα ο κυβερνητικος εκπρόσωπος Γιαννης Οικονόμου για όσα ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος για ραντεβού στη Νέα Υόρκη, είπε πως «όπως έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα, δεν συμπίπτουν οι παρουσίες των δύο ηγετών. Αν ο κ. Ερντογάν παρατείνει τη διαμονή του εκεί και υπάρξει αίτημα, θα αξιολογηθεί και νομίζω πως θα εξετασθεί και θα απαντηθεί θετικά».