Μπορείς να κορϊδέψεις πολλούς για λίγο, ή λίγους για πολύ, αλλά και τα δύο δε γίνεται… Η αγορά έχει ήδη αρχίσει να μας “μιλάει”, όσον αφορά το αν υπάρχει φούσκα κι αν διαφαίνεται έκρηξη πληθωρισμού. Ο Πάουελ δεν έπεισε αυτή τη φορά και το αμερικανικό 10ετές ξεπέρασε το 1,62%…

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Τώρα μήπως αρχίζουμε να “βλέπουμε” πληθωρισμό; Σε υψηλό έτους, στο 1,617% εκτοξεύτηκε η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς που μετά και τη χθεσινή ανέλπιστη προσπάθεια του Πάουελ να κοροϊδέψει, εεε μας συγχωρείτε “καθησυχάσει” τις αγορές, άρχισε επιτέλους να αποτιμά τις επικείμενες πληθωριστικές πιέσεις, ως συνέπεια του ανεξέλεγκτου τυπώματος χρήματος.

Η για να το θέσουμε πιο απλά, η αγορά αρχίζει να συμπεριφέρεται επιτέλους λογικά. Μπορείς να κορϊδέψεις πολλούς για λίγο, ή λίγους για πολύ, αλλά και τα δύο δε γίνεται… Μήνες τώρα προσπαθούν να μας πείσουν (και πολλοί πράγματι πείστηκαν) πως τα χρηματιστήρια δεν είναι φούσκα, δεν υπάρχει πληθωρισμός στον ορίζοντα, αλλά τα νούμερα δε λένε ψέματα.

Με υψηλό ημέρας στο 1,626%, το 30ετές στο 2,34% και την Goldman Sachs να δια βλέπει το 10ετές στο 1,90 μέχρι το τέλος του έτους, τα ομόλογα μας “μιλάνε” ήδη, καιρό τώρα. Και όχι μόνο τα ομόλογα φυσικά, αλλά και τα commodities (ρίχτε μια ματιά σε πετρέλαιο, χαλκό, ξυλεία). Οι υπόλοιποι είστε ελεύθεροι να δοκιμάσετε την τύχη σας σε μετοχές όπως η Tesla, στο Bitcoin ή σε οτιδήποτε άλλο πιστεύετε ότι βρίσκεται σε “φυσιολογικά επίπεδα” κι έχει μεγάλα περιθώρια ανόδου…

Δεν έπεισε ο Πάουελ

Φυσικά το ρόλο της έπαιξε και ητραγική πλέον φιγούρα Τζερόμ Πάουελ που έχει αναλάβει το ρόλο ταχυδακτυλουργού (όμως τελειώνουν τα τρικ), ο οποίος δεν έπεισε χθες με την παράσταση του.

Οι επενδυτές ζητούν σαφή θέση από την FED ως προς την καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων και όσο δεν παρέχεται μια σαφής εικόνα για το ζήτημα αυτό που συνδέεται με τον πληθωρισμό, οι επενδυτές είναι προσεκτικοί.

Ο επικεφαλής της FED αρνείται να κάνεις εικασίες σχετικά με εκδόσεις repo ή άλλες κινήσεις.
«Παρακολουθούμε ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών συνθηκών και πιστεύουμε ότι απέχουμε πολύ από τους στόχους μας», είπε ο Πάουελ.

«Θα με ανησυχούσε μια άτακτη κατάσταση στις αγορές ή επίμονη σύσφιξη στις χρηματοοικονομικές συνθήκες που απειλούν την επίτευξη των στόχων μας». Ο επικεφαλής της Fed σε ομιλία του σε συνέδριο της Wall Street Journal απέφυγε να μιλήσει για σχέδια της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας στις αγορές ομολόγων και αυτό προβλημάτισε τους επενδυτές που προέβησαν σε πωλήσεις.

Στο 1,90% το 10ετές έως το τέλος του έτους, λέει η Goldman Sachs

Σε αναθεώρηση του στόχου για την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου προχώρησε η Goldman Sachs, θέτοντας τον πήχη στο 1,90% έως το τέλος του 2021. Ως εκ τούτου, εκτιμάται αύξηση κατά 6,6 μονάδες βάσης, δεδομένου ότι η τρέχουσα απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς είναι 1,536%.

Η ήδη σημαντική αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα παγκοσμίως, αναφέρει η τράπεζα, θα επεκταθεί, λόγω της έντονης επιτάχυνσης της ανάκαμψης κατά τα επόμενα τρίμηνα. Η άνοδος των αποδόσεων τις τελευταίες εβδομάδες οδήγησε τις τράπεζες της Wall Street στο να αυξήσουν επανειλημμένους τους στόχους απόδοσης.

Ο συνδυασμός της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής και της ευρύτερης διάθεσης των εμβολίων έχουν εντείνει τους φόβους για αύξηση του πληθωρισμού ενώ έχει δημιουργήσει αμφιβολίες μεταξύ των επενδυτών σχετικά με το αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να ακολουθήσει τη στάση της πολιτικής της για όσο διάστημα έχει σηματοδοτήσει.