Οι Χούθι της Υεμένης, σύμφωνα με ανακοίνωση δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για την επίθεση στο λιμάνι της Νταμιέτα στην Αίγυπτο.
Όπως ανέφερε αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών της υεμενίτικης οργάνωσης, η επίθεση με drone δεν πραγματοποιήθηκε από τους αντάρτες.
Μάλιστα, χαρακτήρισε «ανυπόστατες» τις φήμες ενώ τόνισε ότι οι επιχειρήσεις των Χούθι στρέφονται «αποκλειστικά εναντίον του σαουδαραβικού καθεστώτος, ως απάντηση στον άδικο αποκλεισμό και τη διαρκή επιθετικότητά του κατά του λαού της Υεμένης», όπως ανέφερε το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Saba.
Η Αίγυπτος δεν «έδειξε» τους υπάιτιους
Από την πλευρά της, η αιγυπτιακή κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι η φωτιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη σε δύο πλοία αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προκλήθηκε από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει κάποιον υπεύθυνο.
Σύμφωνα με προγενέστερη αναφορά της βρετανικής εταιρείας ασφαλείας Ambrey, ένα αμερικανικών συμφερόντων πλοίο αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG, καθώς και ένα ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς LNG με σημαία Βερμούδων, δέχθηκαν πλήγμα από τουλάχιστον ένα drone αγνώστου προελεύσεως. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου απέφυγε να αποδώσει ευθύνες, δηλώνοντας μόνο πως διεξάγεται έρευνα για «να εξακριβωθούν οι περιστάσεις του περιστατικού και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των συμφερόντων και της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου».
Η εταιρεία παρακολούθησης ναυσιπλοΐας Kpler ανέφερε ότι μια «έκρηξη» στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Νταμιέτα είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές η πλωτή μονάδα αποθήκευσης Energos Winter, με τη φωτιά να επεκτείνεται ακολούθως στο δεξαμενόπλοιο Gaslog Salem.
Τρεις πηγές με γνώση του θέματος επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησε το τάνκερ αποθήκευσης LNG, αμερικανικών συμφερόντων, Energos Winter, προκαλώντας πυρκαγιά. Αν και η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, είχε ήδη μεταδοθεί στο πλοίο Gaslog Salem.