Κάθε χρόνο η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται από χιλιάδες πιστούς στη χώρα μας , οι οποίοι στις 15 Αυγούστου προστρέχουν στα αφιερωμένα στην Παναγία προσκυνήματα κι έπειτα είθισται να συνεχίζουν τους εορτασμούς στα περίφημα πανηγύρια, όπου το γλέντι οργανώνεται βασισμένο στα ήθη και τα έθιμα που προσφέρει ο εκάστοτε τόπος.

Ωστόσο, -όπως και πέρυσι- έτσι και φέτος η μεγαλύτερη Θεομητορική γιορτή του ορθοδόξου εορτολογίου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει ορίσει η πανδημία. Για την ακρίβεια, υπό την απειλή των αυξανόμενων τις τελευταίες ημέρες κρουσμάτων, εκκλησίες και δημοτικές αρχές έχουν μεριμνήσει για την ομαλή διεξαγωγή των λειτουργιών, ακολουθώντας -στις περισσότερες περιπτώσεις- όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

Τι ισχύει φέτος για τα Πανηγύρια το Δεκαπενταύγουστο – χωρίς χορό

Βάσει της ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 16 Ιουλίου για τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού επιτρέπεται η διεξαγωγή πανηγυριών χωρίς, όμως, τη δυνατότητα για χορό αλλά μόνο με την παρουσία καθήμενων. Παράλληλα θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, να τηρούνται, δηλαδή, αποστάσεις 1,5 μέτρου, να υπάρχουν αντισηπτικά στα τραπέζια και αποστάσεις μεταξύ τους.

Τι ισχύει φέτος για τα Πανηγύρια το Δεκαπενταύγουστο – Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι

Η ίδια ΚΥΑ δίνει για φέτος τη δυνατότητα στους υπευθύνους λειτουργίας να αποφασίσουν αν οι χώροι διεξαγωγής θα είναι αμιγείς ή μεικτοί, αν, δηλαδή, θα επιτρέπεται η παρουσία μόνο εμβολιασμένων ή και ανεμβολίαστων. Στην πρώτη περίπτωση η πληρότητα θα φτάνει στο 85% του χώρου, με τον έλεγχο να γίνεται στην είσοδο μέσω του Covid Free Gr app, ενώ στη δεύτερη θα ξεκινά από 65% – 75% ανάλογα με το μέγεθος του χώρου που θα πραγματοποιείται η εκδήλωση. Επίσης, η χρήση προστατευτικής μάσκας και στις δύο περιπτώσεις είναι υποχρεωτική.

Δεκαπενταύγουστος: Τι ισχύει φέτος για τα πανηγύρια

Τι δήλωσε για τα Πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου ο Περιφερειάρχης  Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκου

Χαρακτηριστική της εγρήγορσης και της ανησυχίας η επιστολή του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου ο οποίος σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «προστατεύοντας την υγεία, τη δική μας και του διπλανού μας σήμερα, θα έχουμε μπροστά μας πολλούς Δεκαπενταύγουστους για μεγάλες εκδηλώσεις».

«Απευθύνω, ακόμα μια φορά, έκκληση για προσοχή και αυτοπεριορισμό, καθώς αυτή η περίοδος είναι κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας στα νησιά. Η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται όμως το τελευταίο διάστημα αποτελεί απειλή για την υγεία και για την οικονομία» σημειώνει ο περιφερειάρχης απευθυνόμενος σε τοπικές αρχές, πολιτιστικούς συλλόγους και συλλογικότητες να περιορίσουν τις πάσης φύσεως εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου, οπότε κατά παράδοση οργανώνονται μεγάλα πανηγύρια.

Τα καλύτερα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου!

Αμοργός

Αμοργός Τα πολλά μεγάλα και μικρά πανηγύριά της έχουν κλέψει τις εντυπώσεις. Ωστόσο, το νεότερο πανηγύρι του Χριστού που πραγματοποιείται στην καρδιά της χώρας, στις 6 Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία γνωστή στους ντόπιους ως “Λόζα”, αποτελεί μια ξεχωριστή καλοκαιρινή γιορτή. Προσφέρεται δωρεάν τηγανιτή αθερίνα, τηγανητός μπακαλιάρος και σαλάτες, υπό τον ήχο του βιολιού και του λαούτου από ντόπιους μουσικούς. Σε ό, τι αφορά στον Δεκαπενταύγουστο στην Αμοργό, το πανηγύρι στήνεται στην Παναγιά την Πανοχωριανή, με αμοργιανά ρακόμελα, και με τις ντόπιες σπεσιαλιτέ πατατάτο και ξιδάτο.

Ικαρία

Ικαρία Στην Ικαρία τα πανηγύρια είναι αναπόφευκτα. Πόλος έλξης τόσο για Έλληνες επισκέπτες όσο και για τουρίστες όλο τον χρόνο. Αν βρεθείτε το Δεκαπενταύγουστο στο νησί, προτιμήστε το πανηγύρι στο Γιαλισκάρι, μα και κυρίως της Λαγκάδας, γνωστό σε όλους ως «της Παναγιάς της Ρέιβερ». Ο κόσμος χορεύει ασταμάτητα για ώρες, με το γνωστό Ικαριώτικο να διαρκεί το λιγότερο 20 λεπτά. Παραδοσιακό έδεσμα της βραδιάς το κατσίκι και το κόκκινο νησιώτικο κρασί. Αν τύχει και ξεμείνετε στο νησί -πράγμα καθόλου δύσκολο- μέχρι τις 30 Αυγούστου, επισκεφτείτε τον Άγιο Αλέξανδρο, στους Κουνιάδους Ραχών της Ικαρίας για το πανηγύρι των Κουνιάδων.

Κάρπαθος

Κάρπαθος Στο όμορφο και πλούσιο σε παραδόσεις τοπίο της Καρπάθου, το γλέντι ξεκινάει στις αρχές του Αυγούστου. Από τα πιο γνωστά πανηγύρια του νησιού είναι το πανηγύρι της 10ης Αυγούστου στην Όλυμπο, στη Μονή Χρυσοβαλάντου. Σε ό,τι αφορά στο Δεκαπενταύγουστο τα πανηγύρια μοιράζονται στα τέσσερα φημισμένα χωριά Μενετές, Πυλές, Απέρι και Όλυμπο. Χορός μέχρι πρωίας, παρέα με ντόπιους ντυμένους με παραδοσιακές φορεσιές, στο ρυθμό λαούτων, λυρών και τσαμπούνων. Κάτω Κουφονήσι Είτε αν μένετε ως ελεύθεροι κατασκηνωτές ήδη εκεί, είτε αν θα φτάσετε με καΐκι στο νησί, τον Δεκαπενταύγουστο όλοι κατεβαίνουν στο Κάτω Κουφονήσι για χορό μέχρι πρωίας παρέα με με ντόπιους κι επισκέπτες. Μετά τη λειτουργία της εκκλησία της Παναγίας, οι πιστοί λιώνουν στο χορό και στο φρέσκο τηγανιτό ψάρι, ευγενική χορηγία των ψαράδων του νησιού.

Κάσος

Κάσος Το Δεκαπενταύγουστο στην Κάσο, το πανηγύρι της Πέρα Παναγιάς αποτελεί ραντεβού των ξενιτεμένων Κασιωτών. Ο χορός αρχίζει από νωρίς με τη βοήθεια των παραδοσιακών κασιωτικών οργάνων, τη λύρα και το λαούτο, ενώ σε ό,τι αφορά στη γεύση, σερβίρονται τα ξακουστά κασιώτικα ντολμαδάκια και πιλάφι που κλέβει τις εντυπώσεις.

Κέρκυρα

Κέρκυρα Είτε στις Καρουσάδες και τις Περουλάδες στην Κέρκυρα, είτε στο Σταυρό του Δήμου Αχιλλείων, ετοιμαστείτε να ζήσετε ένα δεκαπενταύγουστο πανηγύρι με τα καλύτερα ψητά του νησιού υπό τον ήχο των βιολιών. Λέσβος Αρχές του Αυγούστου στη Λέσβο σημαίνει γιορτή της σαρδέλας. Εδώ και 30 περίπου χρόνια, στις 6 και 7 του μήνα, στη Σκάλα Καλλονής στήνεται παραδοσιακή ορχήστρα, ενώ οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν το ψήσιμο της σαρδέλας και τη δωρεάν διανομή της μαζί με άφθονο ούζο.

Λέσβος

Στη Λέσβο το ξεχωριστό πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου θα το συναντήσετε στην Αγιάσο και την Πέτρα. Μετά την περιφορά της εικόνας της Παναγιάς της Αγιάσου το εορταστικό κλίμα μεταφέρεται στην πλατεία του χωριού, με παραδοσιακές μπάντες, άφθονο φαγητό και ποτό. Αν βρεθείτε στο νησί θα συναντήσετε σίγουρα κάποιον από το πλήθος των προσκυνητών που συρρέει στην Αγιάσο, μετά από πεζοπορία 25 χιλιομέτρων, που όπως συνηθίζεται διανυκτερεύει και στο προαύλιο του ναού.

Λευκάδα

Λευκάδα Με τη γιορτή της φακής υποδέχεται η Λευκάδα τους επισκέπτες της στις αρχές του Αυγούστου. Παραμονή του Αγίου Δονάτου, στις 6 του μήνα, στην Εγκλουνή Λευκάδας, καζάνια με φακές μαγειρεύονται από νωρίς στην πλατεία και φιλεύουν τουρίστες και ντόπιους. Νίσυρος Στη Νίσυρο τα πανηγύρια ξεκινάνε από νωρίς. Οι εορτασμοί για το Δκεπενταύγουστο ξεκινούν από τις 14 Αυγούστου στην απομονωμένη Μονή Παναγιάς Κυράς, όπου λόγω νηστείας σερβίρεται πεντανόστιμη ρεβυθάδα με τη μουσική υπόκρουση παραδοσιακής μουσικής, από τις Κυκλάδες αλλά και τα Δωδεκάνησα. Το μεσημέρι του Δεκαπενταύγουστου σερβίρεται κοκκινιστό κρέας μέχρι το πανηγύρι να μεταφερθεί το βράδυ στην πλατεία στο Μανδράκι, με μπόλικο φαγητό και χορό.

 

Πάρος

Πάρος Στα πανηγύρια της Πάρου, χορός και γλέντι κρατάνε μέχρι το πρωί. Τον Δεκαπενταύγουστο όλοι συγκεντρώνονται στην Παροικιά για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής στην ομώνυμη εκκλησία. Η περιφορά του επιταφίου καταλήγει στο πανηγύρι του νησιού με παραδοσιακή μουσική, κρασί και τους μεζέδες, την ίδια ώρα που στη Νάουσα τα καΐκια του νησιού στο λιμάνι ανάβουν δαδιά. Επιπλέον, αξίζει να μείνετε στο νησί μέχρι τις 23 Αυγούστου για το πανηγύρι των Πειρατών. Με μια μικρή αναπαράσταση της επιδρομής του Μπαρμπαρόσα και των πειρατών του στη Νάουσα το 1537, όπου εκλάπησαν οι γυναίκες των Ναουσαίων και δόθηκε μάχη για να τις ξαναπάρουν πίσω, ντόπιοι “ντύνονται” πειρατές σκορπίζουν στα στενάκια του χωριού και απολαμβάνουν μια βραδιά γεμάτη κέφι και “ρούμι”.

Σέριφος

Σέριφος Το πανηγύρι της Παναγιάς στη Σέριφο χρειάζεστε αντοχές, αφού η διασκέδαση διαρκεί για τρεις ολόκληρες ημέρες. Οι παλιότεροι είχαν έθιμο, το πρώτο ζευγάρι που θα χορέψει γύρω από την ελιά της εκκλησίας, να παντρευτεί τον ίδιο χρόνο. Αν και οι νεότεροι δεν διατήρησαν την παράδοση, το γλέντι καλά κρατεί μέχρι και σήμερα, με επισκέπτες και ντόπιους θα διασκεδάζουν μέχρι τελικής πτώσεως.

Σύρος

Σύρος Τον Αύγουστο στην Άνω Σύρο θα συναντήσετε ρεμπέτες του νησιού να κατακλύζουν με τη μουσική τους τις ταβέρνες και τα σοκάκια. Ο λόγος για τη γιορτή “Αυγουστιάτικα φεγγάρια”. Επιπλέον, στη Βάρη της Σύρου στις 16 Αυγούστου πραγματοποιείται το πανηγύρι «της Μεταστάσεως της Θεοτόκου».

Σίκινος

Σίκινος Ανάμεσα στην Ίο και τη Φολέγανδρο, με διακόσιους πενήντα μόνιμους κατοίκους η Σίκινος φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι όσους αγαπούν την ηρεμία και φυσικά τα πανηγύρια. Οι Μέρες Ντοκιμαντέρ είναι το κινούμενο κινηματογραφικό φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στους ανοιχτούς χώρους, του νησιού, οι δράσεις του οποίου δεν λείπουν από το μεγαλύτερο πανηγύρι της Σικίνου. Ο λόγος φυσικά για το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου, όπου στην πλατεία της Χώρας πραγματοποιούνται φωτογραφικές προβολές, ενώ το γλέντι συνεχίζεται με νησιώτικα από τα παραδοσιακά συγκροτήματα του νησιού.

Τζιά

Τζιά Το Δεκαπενταύγουστο, το νησί γιορτάζει στην Παναγιά την Καστριανή, πάνω σε έναν απότομο βράχο. Με πανοραμική θέα του Αιγαίου στο παραδοσιακό πανηγύρι όλο το νησί γιορτάζει με ζωντανή νησιώτικη μουσική, την ώρα που οι νοικοκυρές σερβίρουν το παραδοσιακό πατατάτο, με τη συνοδεία άφθονου κρασιού.

Φολέγανδρος

Φολέγανδρος Στη Φολέγανδρο το πανηγύρι είναι ένα. Ο λόγος για την εκκλησία της Κοιμήσεως που γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο με ένα τεράστιο στρωμένο τραπέζι για όλους τους επισκέπτες του νησιού, με ντόπια κεράσματα και φαγητά που συνοδεύει ζωντανή παραδοσιακή μουσική.