Την περαιτέρω διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου του στις ΑΠΕ πετυχαίνει ο Όμιλος ΔΕΗ με την εξαγορά από τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά του πιλοτικού υπεράκτιου πάρκου που θα εγκατασταθεί ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Παράλληλα, το deal δίνει στη ΔΕΗ προβάδισμα σε μία καινούρια για τη χώρα μας ανανεώσιμη τεχνολογία που πρόκειται να παίξει καταλυτικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στην απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος.
Έτσι, εξασφαλίζει ήδη στη ΔΕΗ ρόλο πρωταγωνιστή σε έναν νεοαναδυόμενο «πράσινο» κλάδο, μέσω του οποίου μάλιστα η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις να γίνει ενεργειακό κέντρο ευρωπαϊκής εμβέλειας.
Υπενθυμίζεται ότι με τη συμφωνία ο Όμιλος, μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θα αποκτήσει το 100% της εταιρείας «Θρακική Αιολική 1 Α.Ε.» από τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, η οποία κατέχει την άδεια παραγωγής για το πάρκο, ισχύος 216 MW. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει ότι οι προηγούμενοι μέτοχοι της εταιρείας θα συνεχίσουν να ωριμάζουν το πρότζεκτ, αναλαμβάνοντας να το υλοποιήσουν για λογαριασμό πλέον της ΔΕΗ.
Η άδεια παραγωγής χορηγήθηκε από την αρμόδια αρχή (ΕΔΕΥΕΠ) στα μέσα Νοεμβρίου, παράλληλα με τη χορήγηση άδειας και στο δεύτερο πιλοτικό έργο που θα υλοποιηθεί στην ίδια θαλάσσια περιοχή, δηλαδή το αιολικό 485 MW της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η ζώνη αυτή εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης.
Χαρακτηρίζεται από μικρά σχετικά βάθη, με συνέπεια τα πάρκα να κατασκευασθούν με ανεμογεννήτριες σταθερής έδρασης (fixed bottom), οι οποίες δηλαδή θα είναι θεμελιωμένες στον πυθμένα. Μετά τη χορήγηση των αδειών, το πρώτο βήμα για την ωρίμανση των έργων είναι η πραγματοποίηση των μελετών που είναι απαραίτητες για την πλήρη σχεδίαση των πάρκων (όπως οι έρευνες βυθού και οι ανεμολογικές έρευνες).
Μάλιστα, κατά τη διεξαγωγή των ερευνών, αναμένεται να υπάρξουν συνέργειες μεταξύ των φορέων υλοποίησης των δύο πρότζεκτ. Επίσης, πληροφορίες της αγοράς μιλούν για το ενδεχόμενο ακόμη στενότερης «συμμαχίας» της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με αντικείμενο τα συγκεκριμένα πάρκα – με πιθανή συνεργασία ως τρίτου «παίκτη» της Motor Oil, μέσω της θυγατρικής της MORE.
Σερί εξαγορών αιολικών
Η συμφωνία έρχεται σε συνέχεια μίας σειράς πρόσφατων εξαγορών αιολικών πάρκων από τη ΔΕΗ, εντός και εκτός συνόρων, γεγονός το οποίο δείχνει την πρόθεση της επιχείρησης να ενισχύσει την παρουσία της και σε αυτή τη δεύτερη βασική τεχνολογία ΑΠΕ. Έτσι, το νέο deal αυξάνει κατά αρκετά «αιολικά Μεγαβάτ» τα έργα που έχει στο pipeline της.
Προς την ίδια κατεύθυνση συντείνει και εξαγορά από την Intrakat, που ανακοινώθηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, 6 αιολικών σταθμών εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 164 MW. Επίσης, μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, το καλοκαίρι απέκτησε ένα αιολικό πάρκο 84 MW από τη LukOil στη Ρουμανία.
Παράλληλα, σημαντικό είναι το αποτύπωμα των αιολικών μονάδων στην εξαγορά της Enel Romania. Κι αυτό γιατί η ΔΕΗ πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της 8 αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 499 MW σε λειτουργία, όπως και έργα 2,3 GW που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.
Ισορροπημένη «πράσινη» ανάπτυξη
Καθώς η ανάπτυξη νέων φωτοβολταϊκών πάρκων αποτέλεσε σε πρώτη φάση την αιχμή του δόρατος της επιχείρησης, για την προέλασή της στις ΑΠΕ, κινήσεις όπως οι παραπάνω για την τεχνολογική διαφοροποίηση του portofolio εξασφαλίζουν στην εταιρεία ένα πιο ισορροπημένο προφίλ παραγωγής «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο μέσα στο 24ωρο όσο και στις εποχές του έτους. Παράλληλα, θωρακίζουν την επιχείρηση από μία σειρά ρίσκων που θα ενείχε η εστιασμένη δραστηριοποίηση στην ηλιακή τεχνολογία, την ώρα που το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό ΑΠΕ κυριαρχείται από την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων.
Όσον δεν υπάρχει στη χώρα μας μονάδες αποθήκευσης ικανοποιητικού μεγέθους, η κυριαρχία αυτή -που μεταφράζεται στη συντονισμένη παραγωγή «πράσινων» Μεγαβατώρων από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου- σημαίνει πως τα φωτοβολταϊκά πάρκα γίνονται ολοένα και πιο ευάλωτα στις περικοπές παραγωγής, όσο και στις μηδενικές χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό σημαίνει πως τα φωτοβολταϊκά με λειτουργική ενίσχυση σημαίνει απώλεια των αποζημιώσεών τους, όταν οι μηδενικές τιμές αγγίζουν ή ξεπερνούν το δίωρο. Αντίθετα, με την πιο «διεσπαρμένη» λειτουργία τους, τα αιολικά πάρκα διατρέχουν πολύ λιγότερο τέτοιους κινδύνους.
Σε θέση οδηγού στα offshore
Τα υπεράκτια πάρκα μεγεθύνουν πλεονεκτήματα όπως τα παραπάνω, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στις θάλασσες (και σχεδόν σε συνεχή βάση) εξασφαλίζουν αυξημένη παραγωγή «πράσινων» μεγαβατώρων. Μάλιστα, τα πλεονεκτήματα αυτά είναι ακόμη μεγαλύτερα στην περίπτωση της χώρας μας, καθώς οι ελληνικές θάλασσες μαζί με μία ζώνη νότια της Γαλλίας διαθέτουν το μεγαλύτερο αιολικό δυναμικό στην Ευρώπη.
Με δεδομένο ότι το πιλοτικό offshore πάρκο ανοικτά της Αλεξανδρούπολης θα είναι από τα πρώτα ανάλογα πρότζεκτ που θα υλοποιηθούν στη χώρα μας, το deal βάζει παράλληλα τη ΔΕΗ στη θέση οδηγού για την αξιοποίηση των προοπτικών που ανοίγονται με την ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα. Προοπτικές που συνδυάζονται με φιλόδοξους στόχους από την ελληνική πολιτεία, για ένα πρώτο «κύμα» έργων ισχύος 1,9 GW μέχρι το τέλος της 10ετίας.
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα της ΔΕΗ στον κλάδο, τα στελέχη της επιχείρησης έχουν δηλώσει δημόσια πως θα συμπράξει με έναν παγκοσμίως μεγάλο «παίκτη» του κλάδου, όπως έχουν κάνει και όλοι οι μεγάλοι εγχώριοι ενεργειακοί Όμιλοι. Η δημιουργία τέτοιων κοινοπραξιών θεωρείται το πλέον ενδεδειγμένο «όχημα», καθώς η ανάπτυξη offshore αιολικών απαιτεί τόσο σημαντικά κεφάλαια, όσο και σημαντική τεχνογνωσία – η οποία λείπει από τις ελληνικές εταιρείες, με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη αγορά μόλις τώρα «ανοίγει» στη χώρα μας.