Σε ένα απέραντο εργοτάξιο που θα αξιοποιήσει όλες τις παλιές και νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις ηλεκτρισμού πολλαπλασιάζοντας τις θέσεις εργασίας, δημιουργώντας ένα νέο όραμα και μια παγκόσμια πρωτοπορία μετατρέπει την Δυτική Μακεδονία, η ΔΕΗ.
Έξι χρόνια μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για σβήσιμο των λιγνιτικών φουγάρων, ένα γιγαντιαίο project ξεπροβάλλει και υπόσχεται να αλλάξει την οικονομία και την ανάπτυξη του πρώην ενεργειακού κέντρου της χώρας, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας αλλά και συγχρόνως μια νέα προοπτική που φέρνει η επέκταση στην πράσινη ενέργεια αλλά και στην ψηφιακή εποχή.
Το συνεκτικό σχέδιο που παρουσίασε χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσσης στην Πτολεμαΐδα έχει αρχή, μέση και τέλος διάρκειας περίπου πέντε ετών μέσα στα οποία η Δυτική Μακεδονία θα μεταμορφωθεί και από το λιγνίτη θα μετατραπεί σε τεχνολογικό κόμβο διεθνών προδιαγραφών με πλήρη αξιοποίηση των έργων καθαρής ενέργειας.
Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται μεγάλα πρότζεκτ πράσινης ανάπτυξης όλων των τεχνολογιών (φωτοβολταϊκά, αποθήκευση, αντλησιοταμίευση), αποκαταστάσεις λιγνιτικών εδαφών, νέες μονάδες φυσικού αερίου και εργοστάσια waste to energy αλλά και το mega data center ισχύος 300 MW που βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδιασμού και φιλοδοξεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων στην Ευρώπη.
Πρόκειται για μια υποδομή που θα δημιουργήσει ένα οικοσύστημα από εταιρείες software development, μηχανικούς ΑΙ και άλλες νεοφυείς εταιρείες που συνήθως ακολουθούν ένα data center, πόσο μάλλον ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.
Το mega data center που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ θα αποτελέσει έναν τεχνολογικό πυρήνα που θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης τεχνολογίας και καινοτομίας για την περιοχή. Υπολογίζεται ότι για κάθε μία καινούργια θέση σε data center δημιουργούνται πέντε στην περιοχή. Οι θέσεις εργασίας θα είναι καλά αμειβόμενες και υψηλής εξειδίκευσης, θα υπάρξει τόνωση του real estate και των εμπορικών χρήσεων στην περιοχή από την ανάπτυξη που θα φέρει ο νέος σχεδιασμός.
Το σημαντικότερο όμως για την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας είναι ότι σε μια περιοχή που οι νέοι φεύγουν από τον τόπο τους για τα μεγάλα αστικά κέντρα, η ΔΕΗ δίνει την δυνατότητα να μείνουν και να εργαστούν στον τόπο τους αλλά και το αντίστροφο να προσελκύσει η περιοχή κόσμο που εργάζεται στις πόλεις.
Στο σχέδιο αυτό, τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην αναγέννηση της περιοχής θα έχει η ίδια η ΔΕΗ, η οποία αναλαμβάνει την υλοποίησή του, επενδύοντας από 5,7 δις έως και τα 12 δις εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2030 -2031.
Ισχυρό ενδιαφέρον
Σύμφωνα με πληροφορίες τη ΔΕΗ έχουν προσεγγίσει 5 έως 6 από τους μεγαλύτερους hyperscalers του πλανήτη δηλαδή μεγάλoι πάροχοι υπηρεσιών data center καθώς το ενδιαφέρον για επενδύσεις στα κέντρα δεδομένων παραμένει πολύ ισχυρό παγκοσμίως. Στο διεθνές ενδιαφέρον περιλαμβάνονται αμερικανικής κυρίως προέλευσης κολοσσοί όπως η Google, η Meta, η Αmazon, η Οracle και η Οpen AI.
Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας συγκεντρώνουν όλες τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για αυτού του μεγέθους τις επενδύσεις: την συνολική έκταση, την σύνδεση με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το δίκτυο οπτικής ίνας και το εργατικό δυναμικό.
Η οριστικοποίηση του τελικού επενδυτικού σχήματος αναμένεται να γίνει σε ένα έως δύο χρόνια καθώς μέχρι τότε η ΔΕΗ θα αναλάβει όλο το αδειοδοτικό πλαίσιο του data center και την ωρίμανση του έργου.
Σε πρώτη φάση, ο όμιλος ΔΕΗ σχεδιάζει ένα Mega Data Center ισχύος 300 MW απορροφώντας συνολική επένδυση ύψους περίπου 2,3 δισ. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος αρκεί να σκεφτεί ότι αντίστοιχα έργα κορυφαίων διεθνών εταιρειών είναι της τάξης των 12 και 15 MW.
Όπως αναφέρουν στην ΔΕΗ, το κέντρο δεδομένων θα προχωρήσει αφού υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία. Με συνολική έκταση κτιρίου 50.000 τ.μ., το mega data center θα μπορεί να καλύψει ανάγκες τεχνολογικών ομίλων για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και υπηρεσίες cloud.
Όπως τονίζει ο κ. Στάσσης, η παροχή της ενέργειας στο έργο θα γίνεται απευθείας από τις μονάδες παραγωγής (behind-the-meter) και όχι το δίκτυο. Με αυτό τον τρόπο οι ανάγκες του δεν θα επιβαρύνουν το εθνικό σύστημα ενέργειας καθώς οι ενεργειακές απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες.
Για το σκοπό αυτό θα επιστρατευτούν επιπλέον δύο έργα. Το πρώτο είναι η αναβάθμιση της Πτολεμαΐδας 5 από 350 MW σε CCGT 500 MW με προοπτική αύξησης στα 1000 MW καθώς και μια νέα μονάδα φυσικού αερίου 100 MW (OCGT) στην αυλή του Αγίου Δημητρίου, η οποία θα λειτουργήσει με την μορφή γεννήτριας για την αποκλειστική υποστήριξη της μονάδας.
Το κόστος μετατροπής της λιγνιτικής μονάδας σε φυσικό αέριο θα είναι για την πρώτη φάση του έργου 350 εκ. ευρώ.
Στη «αυλή του λιγνίτη» του σταθμού Πτολεμαΐδα 5, εξετάζεται -ανάλογα και με το αδειοδοτικό πλαίσιο- μία νέα μονάδα θερμικής επεξεργασίας απορριμματογενών ενεργειακών πρώτων υλών.
Το αρχικό έργο των 300 MW θα έχει τη δυνατότητα επέκτασης σε 1.000 MW (Giga Data Center), εφόσον υπάρξει δέσμευση από hyperscalers. Η επέκταση αυτή θα απαιτήσει επιπλέον επένδυση 5,4 δισ. και για να υποστηριχθεί θα χρειαστούν και επιπλέον επενδύσεις 1,2 δισ. σε μονάδες ενέργειας στο χώρο της Πτολεμαΐδα 5 και στον Άγιο Δημήτριο.
Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό
Τα τελευταία χρόνια η ΔΕΗ έχει καταφέρει να πάρει ισχυρό προβάδισμα και στην πράσινη ανάπτυξη αξιοποιώντας το ισχυρό της αποτύπωμα στη λιγνιτική περιοχή.
Συνολικά, σήμερα κατασκευάζονται 2.130 MW φωτοβολταϊκών που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 715.000 σπιτιών και επιχειρήσεων, ενώ δημιουργούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ανάμεσα σε έργα της ενεργειακής μετάβασης ξεχωρίζουν:
• Ο φωτοβολταϊκός σταθμός «Φοίβη», ισχύος 550 MW, που κατασκευάζεται σε περιοχές του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (πλησίον της Ποντοκώμης). Η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται σε 880 GWhe, η οποία μπορεί να καλύψει τις ανάγκες περίπου 196.000 νοικοκυριών και να αποτρέψει την εκπομπή σχεδόν 440 ktCO2 ετησίως. Η ονομαστική παραγωγή του εν λόγω σταθμού αντιστοιχεί στο 1,8% της εγχώριας παραγωγής του ελληνικού διασυνδεμένου συστήματος.
• Το φωτοβολταϊκό συγκρότημα «Αμυνταίου», ισχύος 940 MW, που κατασκευάστηκε στις περιοχές Ροδώνας, Φιλώτας, Λακκιά και Περδίκκας των Δήμων Αμυνταίου και Εορδαίας σε συνεργασία με την RWE. Η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται σε 1.500 GWhe, η οποία μπορεί να καλύψει τις ανάγκες περίπου 298.000 νοικοκυριών και να αποτρέψει την εκπομπή πλέον των 750 kt CO2 ετησίως.
• Επενδύσεις ύψους ως 940 εκατ. σε έργα αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 860 MW στη Δυτική Μακεδονία. Η αποθήκευση ενέργειας είναι η λύση για τη στοχαστικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα πρώην λιγνιτικά πεδία είναι ιδανικό μέρος για αυτό.
Η σημαντική αυτή επένδυση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη δύο αντλησιοταμιευτικών έργων, αξιοποιώντας τις φυσικές διαφορές υψομέτρου των ανενεργών λιγνιτικών ορυχείων και αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 1.300 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή, καθώς και εκατοντάδες μόνιμες θέσεις κατά τη λειτουργία.
Ο κ. Στάσσης ανακοίνωσε χθες και το σχεδιασμό της ΔΕΗ για επέκταση στο Waste 2Energy με την εγκατάσταση γεννήτριας περίπου 38 MW η οποία, εκτός από ηλεκτρική ενέργεια, θα μπορεί να διαθέτει και θερμική ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης της περιοχής. Παράλληλα, θα είναι εξοπλισμένη με υπερσύγχρονη αντιρρυπαντική τεχνολογία (State of the Art), ενώ θα δίνει έμφαση και στην ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών από τα προϊόντα της καύσης.
Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 300 εκατ., η οποία αναμένεται να δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή της, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενεργειακή μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Διαβάστε ακόμη:
- Γιώργος Στάσσης: Επενδύσεις 5,8 έως 12 δισ. ευρώ από τη ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Στις 8η Απριλίου παίρνει ημερομηνία αναβάθμισης από FTSE
- Αναλυτές: Τα έσοδα από τους δασμούς θα είναι πολύ χαμηλότερα απ’ όσο ελπίζει ο Τραμπ
- Ποιες ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν συμβάσεις εξοπλιστικών