Αποφασισμένη να κάνει «όλες οι αναγκαίες ενέργειες έτσι ώστε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί έργο της Μεσοχώρας» είναι η κυβέρνηση και η ΔΕΗ όπως προκύπτει από πρόσφατες δηλώσεις τόσο του ΥΠΕΝ κ. Κ.Σκρέκα όσο και του Προέδρου της ΔΕΗ κ.Γ. Στάσση.

Το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, που δεν συνδέεται με την εκτροπή του Αχελώου, είναι σήμερα ολοκληρωμένο κατά 85% και από τη λειτουργία του η ΔΕΗ θα προσέθετε στα έσοδά της 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η ενέργεια που θα παράγεται από τη Μεσοχώρα, είναι ίση με το 10% της συνολική παραγόμενης ενέργειας όλων των Υδροηλεκτρικών έργων της χώρας, ικανή να καλύψει την ηλεκτροδότηση του Δήμου Περιστερίου και των κοντινών Δήμων (Αιγάλεω, Πετρούπολη, Καματερό, Ιλιον) για ένα χρόνο.

Οι εργασίες στη Μεσοχώρα έχουν βαλτώσει για μία ακόμη φορά, ύστερα από την ακύρωση στα τέλη Νοεμβρίου των Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) από το ΣτΕ. Παρόλα αυτά, η ΔΕΗ επιθυμεί διακαώς την ολοκλήρωση του έργου και καταρτίζει νέα μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία θα πάρει έγκριση από το ΣτΕ, όπως ελπίζουν στη Χαλκοκονδύλη.

Για το λόγο αυτό και στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλία το Σαββατοκύριακο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης , θα επισκεφθεί και το φράγμα της Μεσοχώρας, μαζί με τον ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκα.

«Η μονάδα είναι ολοκληρωμένη κατά 90% από το 2001 αλλά η αποτελμάτωση της λειτουργίας της μας κόβει έσοδα 30 εκατομμύριων ευρώ ετησίως. Έχουμε χάσει έσοδα μισού δις όλα αυτά τα χρόναι.Αν όλα πάνε καλά με τη νέα μελέτη τότε η μονάδα μας συνολικού κόστους 420 εκατ. ευρώ μπορεί να λειτουργήσει πλήρως το 2024» μας λένε κορυφαίοι κύκλοι της ΔΕΗ. Η υδροηλεκτρική μονάδα θα έχει ισχύ 160 MW και θα παράγει σε ετήσια βάση 360 GWh μηδενίζοντας έτσι αντιστοίχως την έκλυση 500.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, κάθε χρόνο.

Τι θα πουν οι μηχανικοί της ΔΕΗ στον Πρωθυπουργό για το έργο

Στην αναλυτική ενημέρωση για το έργο που θα έχει το Σάββατο ο Πρωθυπουργός, θα μάθει από τους αρμόδιους μηχανικούς της ΔΕΗ όλα τα επιχειρήματα, που προέρχονται από την εσωτερική έκθεση της ΔΕΗ την οποία εξασφάλισε το radar.gr: «Το έργο της Μεσοχώρας είναι αμιγώς Ενεργειακό, ανεξάρτητο της όποιας Εκτροπής Αχελώου και δεν έρχεται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Εθνικού & Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Το ΥΗΕ Μεσοχώρας είναι συμβατό με το Ν. 3199 (νόμος περί διαχείρισης υδάτων) σχετικά με την άδεια χρήσης ύδατος, με το Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Ελλάδας στο οποίο έχει κριθεί ως έργο πρώτης προτεραιότητας. Στο ΜΠΕ αναφέρεται ότι το έργο είναι ανεξάρτητο και αυτόνομο όποιας εκτροπής.

Όμως, από το Δεκέμβριο 2017, δηλαδή μετά την έκδοση των Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) δεν προβλέπονταν πλέον τα έργα μεταφοράς ύδατος από τη Λεκάνη Απορροής Ηπείρου στην λεκάνη απορροής Θεσσαλίας. Επίσης, τον Οκτώβριο 2019 έγινε αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου Θεσσαλίας και στο νέο χωροταξικό δεν γίνεται καμία μνεία για μεταφορά ύδατος στη λεκάνη του Πηνειού από τη λεκάνη του Αχελώου.

Ενώ λοιπόν θεωρούσαμε ότι το θέμα με το έργο της Μεσοχώρας είχε τελειώσει και ότι σύντομα θα ολοκληρωνόταν το έργο από την ΔΕΗ, οι γνωστοί αρνητές του έργου με προσφυγή στο ΣτΕ το πάγωσαν για πολλοστή φορά. Το περίεργο είναι ότι η νέα απόφαση του ΣτΕ συνδέει και πάλι το έργο με την λεγόμενη Εκτροπή του Αχελώου στην Θεσσαλία, ενώ εδώ και χρόνια έχει ξεκαθαριστεί με προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ ότι δεν έχει καμία σχέση.

Είναι λοιπόν πάλι μέσα στο παιχνίδι οι γνωστοί και …ορκισμένοι εχθροί του έργου που εκμεταλλεύονται την περιβαλλοντική ευαισθησία όλων μας αλλά και την αρνητική εικόνα που δημιουργεί στο ΣτΕ ακόμη και η φράση περί Εκτροπής Αχελώου ενώ είναι ξεκάθαρο πως δεν έχει καμία σχέση το έργο με αυτήν.

Δυστυχώς το έργο έχει εμπλακεί, στο γενικότερο πρόβλημα των έργων εκτροπής του Αχελώου στη Θεσσαλία και τις γνωστές περιπέτειες με τους περιβαλλοντικούς όρους. Δεν έχει γίνει όμως κατανοητό ότι μετά τον αρχικό, προ ετών, περιορισμό της προβλεπόμενης ετήσιας εκτροπής προς Θεσσαλία από τα 1200 στα 250 hm3 νερού, σύμφωνα με τα Διαχειριστικά Σχέδια, η σύνδεση και λειτουργική σχέση του ΥΗΕ Μεσοχώρας με τα έργα της εκτροπής είναι ανύπαρκτη, το πρόβλημα απλώς είναι ότι κατασκευάστηκε επί του Αχελώου, αν είχε γίνει σε άλλο σημείο της χώρας ήδη θα λειτουργούσε.

Οι κίνδυνοι από την καθυστέρηση

Επιπλέον λειτουργεί παράλληλα και συνεχώς τα 30 τελευταία χρόνια η σήραγγα εκτροπής του έργου για την κατασκευή του φράγματος και έχει σημαντικές φθορές. Υπάρχει λοιπόν κίνδυνος κατάρρευσης της σήραγγας , σε περίπτωση μεγάλης πλημμύρας με συνέπεια μεγάλες ζημιές στο χωριό της Μεσοχώρας, από απότομο γέμισμα-άδειασμα του ταμιευτήρα.

Σε περίπτωση μεγάλων πλημμυρών, όπως αυτών του Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλία, κινδυνεύει να υπερπηδηθεί και να καταστραφεί το πρόφραγμα της γειτονικής Συκιάς, με ανυπολόγιστες ζημιές στα κοντινά ιδιωτικά και δημόσια έργα όπως η ιστορική γέφυρα Αυλακίου και το ιδιωτικό μικρό ΥΗΕ Δαφνοζωνάρας».

Μετά την ενημέρωση θα καταρτιστεί το νέο σχέδιο με ανανεωμένους περιβαλλοντικούς όρους ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το έργο της Μεσοχώρας, ένα ακόμη έργο που κόλλησε στην περιβόητη ελληνική γραφειοκρατία.

Μάθετε εδώ για τη συμφωνία της ΔΕΗ με τους θεσμούς

https://radar.gr/article/66326/skrekas-dei-thesmoi-symfonia-win-win-gia-toys-lignites-alla